Boblebad?
Slik holder du strømkostnadene nede

Utdrag fra artikkel skrevet på nettsidene til Norgesenergi, juni 2022.

ad501c21-9baf-45fb-ab1f-7649bd79a56a

Rekordhøye strømpriser har ført til at nordmenn flest har kuttet i strømforbruket dette året – i håp om å holde strømregningen nede. Og siden det er få tegn til at strømprisene skal ned på normalt nivå med det første i sør-Norge, vil mange forsøke å knipe ytterligere utover sommeren. For noen vil det kanskje til og med bety at de kvier seg for å sette på spa- eller massasjebadet sitt.

– Du blir nok ikke ruinert av strømkostnadene med å bruke spa- eller massasje-badet ditt, trøster Hildegunn Skage Teinum i NorgesEnergi og forklarer at et godt isolert bad ikke drar så mye strøm, så sant du bruker det fornuftig og tar noen enkle, strømsparende forholdsregler.

– Så de fleste kan nyte spabadet sitt i sommer uten å frykte at det koster skjorta i strømkostnader.

Så mye koster det
Et overslag fra spabad-leverandøren spaxo.no viser at et godt isolert spabad bruker mellom 150-250 kw/t strøm per måned i sommerhalvåret. I den kald-este perioden om vinteren, derimot, viser beregningene deres at strømforb-ruket øker til rundt 300-400 kw/t per måned.

– Vi estimerer at driftsutgiftene med å eie og bruke et spabad i Norge i dag ligger på mellom 3500 og 5000 kroner i året, avhengig av hvor du bor, hva strømprisene er der og hvor mye du bruker spabadet, sier daglig leder Hugo Reed i spaxo.no.

«Vi estimerer at driftsutgiftene med å eie og bruke et spabad i Norge i dag ligger på mellom 3500 og 5000 kroner i året.»

– Hugo Reed, SPAXO

– Om du sammenligner med båter, så kan du kjøpe deg en båt i støpt skjell, eller du kan kjøpe deg en rib som er oppblåsbar, poengterer han.

I de oppblåsbare mspa boblebadene Reed formidler, kan du nyte varmt vann og boblebad, og flere modeller tilbyr også massasje- eller terapidyser.

– Mspa er moderne, energieffektive oppblåsbare boblebad som holder en jevn og herlig badetemperatur på inntil 40 varmegrader. Varmeelementet er på 1,5 kw og det bruker omtrent 150-250 kw/t per måned i strøm – noe som tilsvarer en panelovn, sier han og forteller at de fungerer på kun 16 ampere sikring, og derfor er en enkel plug & play-løsning.

Unngå varmetap nedenfra
For å unngå unødvendig varmetap fra bakken, bør spabadet ditt plasseres på et isolerende underlag – og gjerne med en tykkelse på minst 5 cm, tipser Reed.

Hos spabadforhandlere kan du kjøpe spesiallagde underlag, men du kan også kjøpe isolerende materiale fra en byggvareforhandler og skjære det til selv.

– Dette vil beskytte godt mot kulden som slår opp fra bakken, og spare det for unødvendige strømkostnader, sier han.

Hold jevn temperatur
For å holde strømkostnadene nede bør du også unngå å skru spabadet av og på. Derimot bør du la det holde jevn temperatur på ønsket nivå, råder han.

– Husk også å sette på topplokket mellom hvert bruk, da reduserer du varmetapet.

«De fleste kan nyte spabadet sitt i sommer uten å frykte at det koster skjorta i strømkostnader.»

– Hildegunn Skage Teinum, Norgesenergi

I snitt bruker en gjennomsnittlig kunde hos dem spabadet sitt tre ganger i uken – med en temperatur på 39 grader i vannet.

Tar man utgangspunkt i det, og at driftsutgiftene ender på 5000 kroner i året, vil driftskostnadene per bad bli rundt 32 kroner, estimerer Teinum i NorgesEnergi.

– Det er jo ikke allverdens sum, særlig hvis du sammenligner det med hvor mye det koster å gå i offentlige bad, sier hun og viser til at det for eksempel kan koste 145 kroner for en voksen å gå en dag i Frognerbadet i Oslo eller 215 kroner i Aquarama i Kristiansand.

Viktig hva du velger
Det finnes mange bassengløsninger på markedet – av både permanent og oppblåsbare karakter.

– Jacuzzi, massasjebad og spabad er akkurat det samme, på lik linje som for eksempel begrepene hus, villa og enebolig kan brukes om hverandre, sier Reed.

De permanente badene er nettopp det, permanente, – mens de oppblåsbare er enkle å sette opp og pakke sammen når man føler badesesongen er over. De blåser seg selv opp på få minutter.

Skal du reise avgårde på ferie en lengre periode, eller vet du at du av andre grunner ikke kommer til å bruke spabadet på en stund, kan du vurdere å senke temperaturen på vannet, for eksempel til ti grader. Da begrenser du strømkostnadene.

Fjernstyrer vanntemperaturen via app
Det samme rådet gjelder for spabad på hytter, påpeker Reed. For bruker du hytta hver helg, er det mer fornuftig og energieffektivt å la spabadet stå på til ønsket temperatur hele tiden.

– Men er det perioder der du verken bruker hytta eller spabadet, kan du med fordel nedjustere temperaturen på vannet, sier han.

Se vårt store utvalg av energieffektive boblebad her

Nyt lavere driftskostnader

Med Mspas energieffektive boblebad

Slik bruker du klorfri vannkjemi (OxyBox)

 1. Fyll boblebadet til anbefalt vannivå, du finner markører for max/min-nivå på innsiden av ditt Mspa.
 2. Ved nyfylling av vann tilfører du 30 ml. (to måleskjeer) Active Oxygen (A).Dette gjøres for å sikre et riktig nivå av Active Oxygen, som forhindrer en eventuell oppblomstring av bakterier. Når du bruker teststripsene skal verdien på Active Oxygen (A) ligge mellom 6,0 og 8,0. Tester du vannkvaliteten for alkalinitet skal verdien på teststripene vise rundt 100.

For deg som vil ha helt optimal vannkvalitet anbefaler vi følgende tilleggsrutiner:

 1. Tilsett 20 ml. Oxyplus (B) én fast dag i uken.
 2. Ca 15 minutter før hver bading tilsettes 15 ml. Active Oxygen granular (A) (én måleskje).
 3. Vi anbefaler at du bytter vann ca. én gang i måneden, avhengig av hygiene.
 4. Vi anbefaler at du skyller filteret et par ganger i uka og at du bytter filter etter tre til fire uker eller oftere dersom ditt Mspa er ofte i bruk. Du kan bestille filterabonnement på deals.mspa.no

MERK! Om du ikke skal bruke ditt Mspa på syv dager anbefaler vi at du tilfører to skjeer Active Oxygen (A) for å opprettholde en god vannhygiene. Fortsett med vanlige rutiner med vannkjemien når boblebadet skal brukes som normalt igjen.

Slik bruker du klorfri vannkjemi (Bromin)

 1. Fyll boblebadet til anbefalt vannivå, du finner markører for max/min-nivå på innsiden av ditt Mspa.
 2. Mål først vannets pH-verdi med testsriper og juster til pH 7,2-7,6 om nødvendig.
 3. Tilsett to Bromin-tabletter i flotøren og vri på flotør-åpningen slik at det vises to synlige spor. Kast aldri Bromin-tabletter direkte i boblebadet. Etter ca 14 dager vil tablettene være oppløst. Når Bromin-tablettene er oppløst legger du to nye tabletter i flotøren.
 4. I Bromin-behandlet badevann anbefaler vi at du tilfører SpaChock for å gi vannet en sjokkbe-handling ved ny-fylling av vann (ca hver 4. uke). Mål vannets brom- og pH-verdi med teststriper med jevne mellomrom. Ideell bromverdi: 2,0-4,0 mg/l. Tester du vannkvaliteten for alkalinitet skal verdien på teststripene vise mellom 80-120 mg/l.

Vi anbefaler at du skyller filteret et par ganger i uka og at du bytter filter etter tre til fire uker.Ved normalt bruk og ved riktig bruk av vannkjemi vil du kunne bruke vannet i ditt Mspa i ca 4-6 uker før du gjør et vannbytte.

Lav pH-verdi i vannet vil kunne påvirke effekten av Bromin. Tilfør da eventuelt pH UP.

Slik bruker du klorholdig vannkjemi

 1. Fyll boblebadet til anbefalt vannivå, du finner markører for max/min-nivå på innsiden av ditt Mspa.
 2. Mål først vannets pH-verdi med testsriper og juster til pH 7,2-7,6 om nødvendig.
 3. Tilsett én SunWac 12-tablett i flotøren og vri på flotør-åpningen slik at det vises to synlige spor. Kast aldri SunWac 12-tabletter direkte i boblebadet. SunWac 12-tablettene oppløses raskt, og pro-sessen gjentas én gang i uka. Ved hyppig bruk og når mange bader samtidig anbefaler vi å tilsette én tablett SunWac 12 etter endt bading for å nullstille bakterievekst.
 4. I SunWac 12-behandlet badevann anbefaler vi at du tilfører SpaChock for å gi vannet en sjokk-behandling ved ny-fylling av vann (ca hver 4. uke). Mål vannets klor- og pH-verdi med teststriper med jevne mellomrom. Ideell klorverdi: 2,0 mg/l. Tester du vannkvaliteten for alkalinitet skal verdien på teststripene vise mellom 80-120 mg/l.

Vi anbefaler at du skyller filteret et par ganger i uka og at du bytter filter etter tre til fire uker.Ved normalt bruk og ved riktig bruk av vannkjemi vil du kunne bruke vannet i ditt Mspa i ca 4-6 uker før du gjør et vannbytte.

Lav pH-verdi i vannet vil kunne påvirke effekten av Klor. Tilfør da eventuelt pH UP.

pH-verdier
Dersom du har opplevd for lav pH-verdi dagen etter at du har justert verdiene i vannet, skyldes det sannsynligvis at du ikke har justert alkaliteten på badevannet.Alkaliteten er en betegnelse for mengden av oppløste alkaliske salter i vannet som; karbonater, bi-karbonater og hydroksider. Alkalitet et vannets pH-buffer – desto større buffer vannet har, jo større er vannets motstandsevne mot endringer i pH-verdien.For høy alkalitet betyr at du ikke kan endre pH-verdien. Hvis du tilsetter SpaCare pH-Down «skyves» pH-verdien tilbake igjen. Alkaliteten kan senkes ved å bruke SpaCare Alka-Down.For lav alkalitet betyr at pH-verdien ikke kan kontrolleres, og at pH-verdien hopper opp og ned. Samti-dig kan for lav alkalitet medføre korrosjon på eventuelle massasjedyser i boblebadet ditt. Alkalitet kan heves med SpaCare Alka-Up. Bruk gjerne spaberegneren på scandinavianspacare.no/spaberegner/

Hvorfor er det hvite flak i vannet eller melkehvitt vann?
Det er helt naturlig at vannet inneholder kalk. Kalken i vannet kan imidlertid medføre hvite flak hvis pH-verdien i vannet blir for høy (over 7,6). Når pH-verdien i vannet er nøytral vil vannet se klart og flott ut. Er skaden skjedd og du kan se kalk-utfelling i vannet er det heldigvis ikke farlig, og kan forsvinne av seg selv ved kontinuerlig filtrering (regelmessig filter bytte anbefales).

Slik ungår du hvite flak i vannet:

 • Sørg for at alkaliteten holdes på 80-120 mg/l, slik at pH-verdien er stabil.
 • Kontroller pH-verdien med jevne mellomrom (gjerne to til tre ganger i uken) og juster pH-verdien til mellom 7,0 og 7,4.
 • Tilsett SpaCare No Scale for å binde kalken best mulig i vannet.

Hvorfor er det grått eller uklart vann?
Det er typisk tre årsaker til at vannet i spaet kan bli grått eller uklart:

 1. Tett filter.
 2. For lav pH-verdi eller alkalitet – altså at vannet ikke lenger er i balanse.
 3. For mye organisk materiale (f.eks hud, hår eller liknende) – det vil si mangelfull oksidering.

Utbedringsløsninger:

 1. Ta av filteret og skyll dette, helst et par ganger i uken. Filteret kan taes av selv om det er vann i badet, husk også at de to grå dysene på innsiden av badet må skrues av og renses hver gang badet tømmes før nytt vann tilsettes. Dersom filteret er skittent kan det ikke rense vannet godt nok og det vil fort kunne oppstå problemer med grått eller uklart vann. Når filteret er rent kan de minste partiklene i vannet fjernes ved å tilsette SpaCare Bright & Clear – men tilsett aldri mer enn 10 ml per 1000-1500 li-ter vann.
 2. For å finne ut om det er noe galt med pH-verdien eller alkaliteten i vannet er du nødt til å måle deg frem. Mål alkaliteten (TA) med teststrips. Juster alkaliteten slik at den har en verdi på 80-120 mg/l. Er alkaliteten for lav tilsettes SpaCare Alka Up – er den for høy tilsettes SpaCare Alka Down. Når alkaliteten er justert korrekt måles pH-verdien med teststrips. Sørg for at vannet er i balanse ved å få pH-verdien til å ligge mellom 7,0 og 7,4 med enten SpaCare pH-Up eller SpaCare pH-Down.
 3. Fjern fremmedlegemene med renholdskitet. Hjelper ikke dette bør du bytte vann.

Uklart vann kan også løses dersom to måleskjeer (2x15ml) med SpaChock eller Active Oxygen Gra-nular (A) tilsettes i vannet. Dersom det ikke hjelper er det nødvendig å bytte vannet.

Vedlikeholdsrutiner
Uansett hvilket desinfeksjonsmiddel du bruker anbefaler vi at du minst én gang i uken gjør følgende rutiner for å oppnå optimal vannkvalitet/hygiene:

 • Vedlikeholder med 25 ml SpaCare No Scale per 1000 liter vann.
 • Måler og justerer pH-verdien til 7,0-7,4.
 • Tester og justerer alkaliteten hvis pH-verdien er vanskelig å kontrollere.
 • Vedlikeholder med 10ml Spacare Bright & Clear ukentlig dersom vannet ikke er krystallklart.
 • Bruke Spacare Foam Down på skummet hvis du opplever at det dannes skum på overflaten.
 • For ekstra sikkerhet anbefaler vi på det sterkeste å tilsette 1 stk SunWac 12 tablett. Denne klor-ta-bletten dreper alt av bakterier i ditt boblebad og du kan bade klor-fritt igjen dagen etterpå.
 • Hvis du ikke vil bruke klor skal du tilsette 50 ml SpaCare Active Oxygen per 1000 liter vann.
 • For å opprettholde et rent vann er det viktig å dusje før man går i boblebadet. En person som dusjer før bading forurenser vannet 200 ganger mindre enn en person som ikke har vasket seg.