Hva er best – integrert eller oppblåsbart boblebad?

Usikker på om du skal gå for et tradisjonelt integrert boblebad, eller de nye oppblåsbare boblebadene på markedet? Da er denne saken for deg!

Et integrert boblebad har både fordeler og ulemper ved seg, noe også oppblåsbare boblebad har. Dersom du er på leting etter et boblebad til hjemmet, kan det være vanskelig å velge. For hvilken type er egentlig best?

I denne saken finner du både fordeler og ulemper ved de ulike typene. Det er selvfølgelig ulikt hva en har behov for og ønsker om – og derfor er det alltid lurt å sette seg godt inn i fremtidige investeringer, også når det gjelder boblebad.

Fordeler med integrert boblebad

1. Fungerer godt inne og ute (under rette omstendigheter)

Har man tatt forholdsregler før man går til innkjøp av et integrert boblebad og satt av en passende plass til det, vil en kunne få stor glede og nytte ut av boblebadet sitt. Integrerte modeller kan også fungere svært godt både inne og ute.

Dette forutsetter likevel god drenering og riktig strømtilførsel. Dersom boblebadet står inne, er god ventilasjon og riktig underlag med på å minimere risikoen for vannskader og fukt.

2. Mer slitesterkt

En åpenbar fordel med integrerte boblebad er et de er laget av andre materialer enn oppblåsbare modeller. Disse materialene vil være hardere og mer slitesterke enn materialet man lager oppblåsbare boblebad av.

Et integrert boblebad vil på den måten kunne tåle litt mer enn et oppblåsbart. Er man uheldig og skulle knuse noe i boblebadet eller utsette det for skarpe gjenstander, vil det ikke gi det integrerte boblebadet like store skader som de ville gitt et oppblåsbart boblebad.

3. Flere valgmuligheter

Siden integrerte boblebad har eksitert lenger enn oppblåsbare, er det naturlig at etterspørselen her har vært større. Det har også vært mulig å finne flere leverandører og flere typer modeller med ulike funksjoner. Det vil dermed ofte være flere valgmuligheter når du skal velge deg ut en modell.

Ulemper ved integrert boblebad

Integrerte boblebad har eksistert lenge. Det er også kanskje derfor folk flest ser for seg denne typen når de snakker om eller vurderer å kjøpe seg boblebad. Det kan absolutt være en god investering, men velger man feil type vil det kunne koste deg dyrt.

1. Mer kostbart

Det er ikke til å stikke under stol at et integrert boblebad vil være langt mer kostbart enn et oppblåsbart. Det kreves mer for å bygge disse modellene, og materialene er som regel ikke veldig kostnadseffektive.

Det vil også kreve mer penger å installere et slikt boblebad, da det ofte må gjøres av fagfolk. I tillegg vil tradisjonelle integrerte boblebad også gjerne føre til en høyere strømregning når de brukes.

2. Tar mer plass

Et integrert boblebad tar ikke nødvendigvis opp mer plass i seg selv enn et oppblåsbart. I dag får du som regel velge og vrake i størrelser, og flere integrerte boblebad kan absolutt tilpasses deg og dine behov. Vil du ha et lite boblebad bør ikke dette være et problem dersom du finner seriøse aktører.

Likevel vil et integrert boblebad ta mer plass på noen områder. Det går nemlig ikke an å flytte dem eller pakke dem vekk. Dersom du har et uteområde vil mye av plassen for alltid være tilegnet det integrerte boblebadet. Kommer snøen, og du kjenner lite behov for å bade ute kan du dermed ikke rydde plass til snøengler med barna eller et nydelig juletre med lyslenker.

3. Vanskeligere å installere

Noen typer boblebad kan man installere helt på egenhånd, og andre modeller må bli installert av fagfolk. Et integrert boblebad vil absolutt ha behov for riktig håndtering før det kan tas i bruk. Er du usikker på hvordan det skal settes opp kan du risikere feilinnstallering, og dermed også ende opp med å skade varen din til og med før du får brukt den skikkelig.

Dersom du vurderer å sette opp ditt integrerte boblebad på egenhånd, bør du snakke med leverandør før du foretar deg noe som helst. Det kan være vanskeligere enn først antatt å utføre prosessen riktig, og hvordan badet skal installeres avhenger ofte av hvilken modell du har valgt deg ut.

4. Må bli stående på eiendommen

Det må også nevnes at et negativt moment ved integrert boblebad er at de som regel må bli stående på den eiendommen de er installert. Boblebadene koster mye penger, og da er det kjedelig at de eventuelt vil måtte medfølge boligen dersom den skal selges i fremtiden.

Man kan nok også finne gode løsninger på å få med seg boblebadet sitt, men dette vil igjen kreve mye arbeid slik at en ikke påfører boblebadet skader i flytteprosessen. Så vil det på ny være behov for å sette det opp et passende sted i den nye boligen.

5. Vanskeligere å plassere

Til sist vil et integrert boblebad ha større behov enn et oppblåsbart. Du må sørge for at det settes opp et fornuftig sted med tanke på drenering, vanntilførsel og strøm. Det kan eksempelvis ikke plasseres midt i hagen dersom det ikke er oppsett for det.

Du vil også trenge vannuttak og tilførsel – og dermed muligens ha behov for rørleggerarbeid. Er det ikke satt av en egnet plass til boblebadet kan dette koste dyrt.

Fordeler ved oppblåsbart boblebad

1. Enkelt å installere

Et oppblåsbart boblebad har et utrolig enkelt oppsett, og kan klargjøres av hvem som helst. Mspa sine boblebad er for eksempel selvoppblåsende og monteres på så lite som 5 minutter. Hageslangen kan kobles direkte til boblebadet slik at det kan fylles med vann, og for å få i gang boblene er det bare p koble badet direkte i en helt normal utendørs stikkontakt på 10 AMP.

Det følges også med enkle instrukser som viser hvordan du skal unngå å gjøre noen feil før du tar i bruk ditt oppblåsbare boblebad fra Mspa. Orker man ikke lese instruksene finnes det også en video som visuelt tar deg gjennom reisen fra nedpakket boblebad til fiks og ferdig.

2. Lavere kostnader

Et oppblåsbart boblebad er ikke bare billigere i seg selv, det krever også langt mindre brukskostnader enn tradisjonelle integrerte boblebad. Da Mspa sine boblebad eksempelvis varmes opp av soles stråler vil du kunne spare mye strøm på oppvarming.

At du kan installere boblebadet helt på egen hånd uten hjelp fra fagfolk vil også være med på å redusere kostanden, og dersom du en gang bestemmer deg for å flytte kan boblebadet enkelt bli med deg til din nye bolig. På den måten slipper du å tape noe som helst dersom du går til innkjøp av et oppblåsbart boblebad.

3. Flyttbart

Oppblåsbare boblebad er som sagt flyttbare og mulige å ta med seg dersom man endrer bosted. Ikke nok med det – har du en hytte kan du ta med deg boblebadet hver gang du reiser dit. Det er enkelt å tømme boblebadet for både luft og vann, pakke det ned og putte det i bilen.

Du kan også endre uteområdet ditt enkelt med et oppblåsbart boblebad. Det kan flyttes rundt, slik at du ikke trenger å være bombesikker på at det første stedet du setter det ned blir stedet det står for alltid. Når boblebadet ikke skal brukes kan det også pakkes bort, slik at uteplassen kan brukes til andre aktiviteter.

4. Tar mindre plass

Et oppblåsbart boblebad kan enkelt ta mindre plass enn tradisjonelle integrerte boblebad. Det finnes selvfølgelig små modeller når det kommer til både oppblåsbare- og integrerte boblebad, og det er ikke nødvendigvis størrelsen i seg selv som er plassbesparende.

Når det kommer til oppblåsbare boblebad vil de ta mindre plass i form av at de alltid kan pakkes vekk og settes bort. Dette kan man ikke gjøre med integrerte varianter, noe som fører til at plassen du setter det alltid vil være opptatt. Et oppblåsbart boblebad vil uten tvil spare eiendommen din for mye plass i det lange løp.

Ulemper ved oppblåsbart boblebad

1. Egner seg bedre ute enn inne

Det er ikke noe i veien for å sette et oppblåsbart boblebad inn, men da er det viktig at en tar de rette tiltakene. Drenering, rett underlag og god ventilasjon må selvsagt ligge til rette – og det må finnes en god løsning for tømming av boblebadet.

Integrerte boblebad kobles som regel opp mot rørene i et rom, slik at vann enkelt kan fylles på og tappes ut. Et oppblåsbart boblebad er primært laget for utendørs bruk, og vil derfor ikke ha mulighet for komplisert oppsett.

2. Mer sårbart for skarpe gjenstander

Det er også åpenbart at et oppblåsbart boblebad vil være mer utsatt for skarpe og harde gjenstander enn et integrert boblebad vil. Boblebadet er fullt av luft, og selv om materialet er svært så slitesterkt vil det ha sine svake punkter. Vær derfor varsom med skarpe gjenstander rundt et oppblåsbart boblebad.

Hva bør du velge?

Til syvende og sist er det viktig at du velger den boblebadmodellen som du føler passer best for deg og dine behov. Ingen valg er fullstendig rette eller gale her, og nå som du har satt deg inn i forskjellige fordeler og ulemper ved både integrerte boblebad og oppblåsbare boblebad kan du ta et informert valg.

Slik bruker du klorfri vannkjemi (OxyBox)

 1. Fyll boblebadet til anbefalt vannivå, du finner markører for max/min-nivå på innsiden av ditt Mspa.
 2. Ved nyfylling av vann tilfører du 30 ml. (to måleskjeer) Active Oxygen (A).Dette gjøres for å sikre et riktig nivå av Active Oxygen, som forhindrer en eventuell oppblomstring av bakterier. Når du bruker teststripsene skal verdien på Active Oxygen (A) ligge mellom 6,0 og 8,0. Tester du vannkvaliteten for alkalinitet skal verdien på teststripene vise rundt 100.

For deg som vil ha helt optimal vannkvalitet anbefaler vi følgende tilleggsrutiner:

 1. Tilsett 20 ml. Oxyplus (B) én fast dag i uken.
 2. Ca 15 minutter før hver bading tilsettes 15 ml. Active Oxygen granular (A) (én måleskje).
 3. Vi anbefaler at du bytter vann ca. én gang i måneden, avhengig av hygiene.
 4. Vi anbefaler at du skyller filteret et par ganger i uka og at du bytter filter etter tre til fire uker eller oftere dersom ditt Mspa er ofte i bruk. Du kan bestille filterabonnement på deals.mspa.no

MERK! Om du ikke skal bruke ditt Mspa på syv dager anbefaler vi at du tilfører to skjeer Active Oxygen (A) for å opprettholde en god vannhygiene. Fortsett med vanlige rutiner med vannkjemien når boblebadet skal brukes som normalt igjen.

Slik bruker du klorfri vannkjemi (Bromin)

 1. Fyll boblebadet til anbefalt vannivå, du finner markører for max/min-nivå på innsiden av ditt Mspa.
 2. Mål først vannets pH-verdi med testsriper og juster til pH 7,2-7,6 om nødvendig.
 3. Tilsett to Bromin-tabletter i flotøren og vri på flotør-åpningen slik at det vises to synlige spor. Kast aldri Bromin-tabletter direkte i boblebadet. Etter ca 14 dager vil tablettene være oppløst. Når Bromin-tablettene er oppløst legger du to nye tabletter i flotøren.
 4. I Bromin-behandlet badevann anbefaler vi at du tilfører SpaChock for å gi vannet en sjokkbe-handling ved ny-fylling av vann (ca hver 4. uke). Mål vannets brom- og pH-verdi med teststriper med jevne mellomrom. Ideell bromverdi: 2,0-4,0 mg/l. Tester du vannkvaliteten for alkalinitet skal verdien på teststripene vise mellom 80-120 mg/l.

Vi anbefaler at du skyller filteret et par ganger i uka og at du bytter filter etter tre til fire uker.Ved normalt bruk og ved riktig bruk av vannkjemi vil du kunne bruke vannet i ditt Mspa i ca 4-6 uker før du gjør et vannbytte.

Lav pH-verdi i vannet vil kunne påvirke effekten av Bromin. Tilfør da eventuelt pH UP.

Slik bruker du klorholdig vannkjemi

 1. Fyll boblebadet til anbefalt vannivå, du finner markører for max/min-nivå på innsiden av ditt Mspa.
 2. Mål først vannets pH-verdi med testsriper og juster til pH 7,2-7,6 om nødvendig.
 3. Tilsett én SunWac 12-tablett i flotøren og vri på flotør-åpningen slik at det vises to synlige spor. Kast aldri SunWac 12-tabletter direkte i boblebadet. SunWac 12-tablettene oppløses raskt, og pro-sessen gjentas én gang i uka. Ved hyppig bruk og når mange bader samtidig anbefaler vi å tilsette én tablett SunWac 12 etter endt bading for å nullstille bakterievekst.
 4. I SunWac 12-behandlet badevann anbefaler vi at du tilfører SpaChock for å gi vannet en sjokk-behandling ved ny-fylling av vann (ca hver 4. uke). Mål vannets klor- og pH-verdi med teststriper med jevne mellomrom. Ideell klorverdi: 2,0 mg/l. Tester du vannkvaliteten for alkalinitet skal verdien på teststripene vise mellom 80-120 mg/l.

Vi anbefaler at du skyller filteret et par ganger i uka og at du bytter filter etter tre til fire uker.Ved normalt bruk og ved riktig bruk av vannkjemi vil du kunne bruke vannet i ditt Mspa i ca 4-6 uker før du gjør et vannbytte.

Lav pH-verdi i vannet vil kunne påvirke effekten av Klor. Tilfør da eventuelt pH UP.

pH-verdier
Dersom du har opplevd for lav pH-verdi dagen etter at du har justert verdiene i vannet, skyldes det sannsynligvis at du ikke har justert alkaliteten på badevannet.Alkaliteten er en betegnelse for mengden av oppløste alkaliske salter i vannet som; karbonater, bi-karbonater og hydroksider. Alkalitet et vannets pH-buffer – desto større buffer vannet har, jo større er vannets motstandsevne mot endringer i pH-verdien.For høy alkalitet betyr at du ikke kan endre pH-verdien. Hvis du tilsetter SpaCare pH-Down «skyves» pH-verdien tilbake igjen. Alkaliteten kan senkes ved å bruke SpaCare Alka-Down.For lav alkalitet betyr at pH-verdien ikke kan kontrolleres, og at pH-verdien hopper opp og ned. Samti-dig kan for lav alkalitet medføre korrosjon på eventuelle massasjedyser i boblebadet ditt. Alkalitet kan heves med SpaCare Alka-Up. Bruk gjerne spaberegneren på scandinavianspacare.no/spaberegner/

Hvorfor er det hvite flak i vannet eller melkehvitt vann?
Det er helt naturlig at vannet inneholder kalk. Kalken i vannet kan imidlertid medføre hvite flak hvis pH-verdien i vannet blir for høy (over 7,6). Når pH-verdien i vannet er nøytral vil vannet se klart og flott ut. Er skaden skjedd og du kan se kalk-utfelling i vannet er det heldigvis ikke farlig, og kan forsvinne av seg selv ved kontinuerlig filtrering (regelmessig filter bytte anbefales).

Slik ungår du hvite flak i vannet:

 • Sørg for at alkaliteten holdes på 80-120 mg/l, slik at pH-verdien er stabil.
 • Kontroller pH-verdien med jevne mellomrom (gjerne to til tre ganger i uken) og juster pH-verdien til mellom 7,0 og 7,4.
 • Tilsett SpaCare No Scale for å binde kalken best mulig i vannet.

Hvorfor er det grått eller uklart vann?
Det er typisk tre årsaker til at vannet i spaet kan bli grått eller uklart:

 1. Tett filter.
 2. For lav pH-verdi eller alkalitet – altså at vannet ikke lenger er i balanse.
 3. For mye organisk materiale (f.eks hud, hår eller liknende) – det vil si mangelfull oksidering.

Utbedringsløsninger:

 1. Ta av filteret og skyll dette, helst et par ganger i uken. Filteret kan taes av selv om det er vann i badet, husk også at de to grå dysene på innsiden av badet må skrues av og renses hver gang badet tømmes før nytt vann tilsettes. Dersom filteret er skittent kan det ikke rense vannet godt nok og det vil fort kunne oppstå problemer med grått eller uklart vann. Når filteret er rent kan de minste partiklene i vannet fjernes ved å tilsette SpaCare Bright & Clear – men tilsett aldri mer enn 10 ml per 1000-1500 li-ter vann.
 2. For å finne ut om det er noe galt med pH-verdien eller alkaliteten i vannet er du nødt til å måle deg frem. Mål alkaliteten (TA) med teststrips. Juster alkaliteten slik at den har en verdi på 80-120 mg/l. Er alkaliteten for lav tilsettes SpaCare Alka Up – er den for høy tilsettes SpaCare Alka Down. Når alkaliteten er justert korrekt måles pH-verdien med teststrips. Sørg for at vannet er i balanse ved å få pH-verdien til å ligge mellom 7,0 og 7,4 med enten SpaCare pH-Up eller SpaCare pH-Down.
 3. Fjern fremmedlegemene med renholdskitet. Hjelper ikke dette bør du bytte vann.

Uklart vann kan også løses dersom to måleskjeer (2x15ml) med SpaChock eller Active Oxygen Gra-nular (A) tilsettes i vannet. Dersom det ikke hjelper er det nødvendig å bytte vannet.

Vedlikeholdsrutiner
Uansett hvilket desinfeksjonsmiddel du bruker anbefaler vi at du minst én gang i uken gjør følgende rutiner for å oppnå optimal vannkvalitet/hygiene:

 • Vedlikeholder med 25 ml SpaCare No Scale per 1000 liter vann.
 • Måler og justerer pH-verdien til 7,0-7,4.
 • Tester og justerer alkaliteten hvis pH-verdien er vanskelig å kontrollere.
 • Vedlikeholder med 10ml Spacare Bright & Clear ukentlig dersom vannet ikke er krystallklart.
 • Bruke Spacare Foam Down på skummet hvis du opplever at det dannes skum på overflaten.
 • For ekstra sikkerhet anbefaler vi på det sterkeste å tilsette 1 stk SunWac 12 tablett. Denne klor-ta-bletten dreper alt av bakterier i ditt boblebad og du kan bade klor-fritt igjen dagen etterpå.
 • Hvis du ikke vil bruke klor skal du tilsette 50 ml SpaCare Active Oxygen per 1000 liter vann.
 • For å opprettholde et rent vann er det viktig å dusje før man går i boblebadet. En person som dusjer før bading forurenser vannet 200 ganger mindre enn en person som ikke har vasket seg.