Slik holder du de 5 vanligste nyttårsforsettene

For mange er det en tradisjon å sette nyttårsforsetter uten en plan og bryte dem innen utgangen av februar. Hva med å legge planene tidlig i år, legge til rette for å kunne gjennomføre, og kunne klappe deg selv på skulderen neste desember?

Som med så mye annet her i livet er det mye enklere å gjennomføre nyttårsforsetter når du har en klar plan. Et stort mål, flere små, og en klar idé om veien dit.

Her har vi samlet noen av de vanligste nyttårsforsettene og den beste veien dit. Flere av disse tipsene kan overføres til andre mål du måtte ha.

1: Begynne å trene

Trening kommer med en rekke helsefordeler, og er noe de fleste av oss kan bli bedre på. Den vanligste feilen som gjøres her er å gå for hardt ut. Du har store planer, blir gira, biter over mer enn du kan tygge og ender til slutt opp med å feile.

Start med å sette opp et overordnet mål: Hvor ofte vil du trene fast? Hvorfor ønsker du akkurat denne hyppigheten, og hva ønsker du å få ut av det? Kanskje du har lyst til å bli sterke, raskere, få mer energi eller gå ned i vekt?

Deretter setter du deg mindre og mer spesifikke mål. Hvor ofte skal du starte og trene? Hva er utgangspunktet ditt? Muligens vil det å sette opp et mål om å gå en lang tur i uken, eller flere kortere turer per uke et godt sted å starte. Sett opp mål på en månedsbasis, hvor du til slutt ender der du ønsker å være. Når har du nådd målene dine? Er det antall centimeter på midjen, et visst antall kilo i benkepress eller antall dager med aktivitet i uken?

Det kan lønne se å involvere flere i målene dine. Finn deg en trenings- eller turpartner: da kan dere presse hverandre mot målene deres.

2: Spare til noe du drømme om

Sparemål er noe av det enkleste og vanskeligste å gjennomføre på samme tid. På en side kan man si at man har et meget spesifikt mål, og man får en klar belønning i andre enden. På den andre siden er det svært vanskelig å endre vaner!

Finn ut hvor mye tingen du ønsker deg koster og del dette beløpet på antall måneder. Du trenger ikke å nå målet i løpet av det kommende året nødvendigvis, men målet om å spare et månedlig beløp blir det samme. Legg pengene på en konto hvor pengene ikke er tilgjengelig før du skal fullføre drømmen.

Når det kommer til sparing er det mange veier til Rom. Noen liker å legge inn automatisk trekk hver måned, andre liker at det trekkes et lite beløp hver gang man drar kortet. Dersom du skal nå målene dine må du uansett gjøre noen harde prioriteringer. Ta en utskrift av de siste måneders utgifter, og finn ut hva du bruker unødvendig mye penger på.

Eksempler på utgifter man ikke tenker over at hindrer en i å nå målet, kan for eksempel være snus eller sigaretter, brus, byturer eller hurtigmat. Tenk luksusfellen! Deretter bør man ta en diskusjon med seg selv: Gjør disse tingene meg lykkelig? Hva kan jeg gi slipp på? Hva er viktigst for meg – målet mitt eller den daglige kosen?

Et annet godt tips er å spare penger på det du skal spare til. Ønsker du deg et boblebad for eksempel? Velg oppblåsbart istedenfor integrert, det er langt rimeligere. Ønsker du å dra på ferie? Finn ut når det er rimeligst å kjøpe billetter. Ønsker du deg en spesifikk duppeditt? Da kan det lønne seg å være på salgsjakt!

3: Gå ned i vekt

Vektnedgang er en slager når det kommer til nyttårsforsetter. Som regel vil det være varige livsstilsendringer som er det beste for folk flest. For hvem har vel lyst til å være en jojo-slanker? Utrolig demotiverende. Se på det som en livsstilsendring, heller enn en slankekur – da er det lettere for deg å lykkes i det lange løp.

Også når det gjelder vektnedgang er målsetning viktig. Det hjelper ikke å bare «skulle gå ned i vekt». Mange synes det er vanskelig å se på badevekten. Legg den vekk! Finn et målebånd og mål deg rundt midjen for eksempel. Eller finn frem et plagg du har som mål å passe inn i og prøv det på jevnlig basis. Eller kanskje det er en spesiell størrelse på en spesifikk butikk du ønsker å passe inn i? Da er det viktig å huske at størrelser kan variere veldig fra butikk til butikk.

Ikke sleng deg på den siste nye dietten, den er dømt til å skuffe deg. Tror du virkelig det er realistisk å leve på pulver for resten av livet? Lag heller en liste over den maten du vet er usunn for deg som du spiser for mye av. Denne maten spiser du herved bare i helgene. Velg sunn mat til hvert måltid, og prøv å spise mindre porsjoner. Du må ikke slutte å spise, det er ikke måten å gå ned i vekt på – spis heller mindre og oftere.

Lag en fast kostholdsplan du faktisk klarer å følge. Det gjør også handlingen langt enklere! Velg sunne matvarer og hjemmelagde middager. Når helgen kommer er det viktig å legge inn rom for å belønne deg selv. Det betyr ikke at du trenger å spise en hel potetgullpose alene, men hva med en skål?

Ikke vær redd for å gå på trynet. Vi gjør alle feil. Det viktigste er å starte på ny, og ikke dømme deg selv for hardt om den ene sjokoladen fant veien til munnen din. Hvorfor skjedde dette, og hvordan kan du unngå at det skjer igjen midt i en ukedag når det ikke var planen? Og var det verdens undergang? Bestem deg for å lykkes, da når du som regel målet.

4: Slutte med sigaretter eller snus

Enda en klassiker! Det å gi opp noe som er så avhengighetsskapende er ingen enkel oppgave. Heldigvis er dette en prioritet for Helsedirektoratet, og dermed finnes det en rekke verktøy man kan ta i bruk for å få hjelp.

Den mest kjente løsningen er kanskje Slutta-appen. Her får du svart på hvitt hvor mye du har spart i kroner og øre, samt hvilke helsegevinster du har oppnådd. Appen lar deg også føre logg over humøret og motivasjonen din, noe som er en god motivasjon for mange.

Mennesker er forskjellige. Noen må slutte brått på dagen, mens andre synes det er best å kutte ned gradvis. Dersom du er en av de sistnevnte, kan det være en idé å begynne å kutte ned allerede i november. Da vil du ha et utgangspunkt for å slutte på første nyttårsdag.

Noen synes tanken på å «aldri røyke igjen» er både demotiverende og skremmende. Hvis man gjør et bevisst valg hver dag blir det enklere. Derfor synes noen at det er en god hjelp å ha en røykpakke eller en snusboks i lomma eller veska, for så å ta et aktivt valg å la være hver gang man kjenner trangen. Med mantraet «jeg kan ta meg en røyk, men jeg velger å la være for egen helse og lommeboka» kan mye oppnås.

Det er selvfølgelig ingen som sier at dette er en enkel jobb. Snakk gjerne med fastlegen om gode råd til å slutte – han eller hun vil kunne bidra med støtte, svare på spørsmål om nikotinerstatning og andre gode råd.

5: Mer tid til venner og familie

Det er prioritere de man er glad i høres enkelt ut, men så skjer livet og det faller litt ut. Dersom du har dette som et nyttårsforsett har du nok et hektisk liv, og du skulle ønske at du hadde mer tid.

Her er det ikke noen snarveier, men det handler om å prioritere. Et godt tips er å bruke en kalender, og faktisk «booke inn» venner eller familie. Det høres kanskje rart ut å skulle avtale tid med kona eller mannen, men du vil bli overrasket over hvor stor forskjell det gjør. Dette er en tid hvor dere skal være sammen, og det skal være planlagt noe spesifikt. Det trenger ikke å være mer komplisert enn «vi skal se den og den filmen sammen», men klare planer legger grunnlaget for gjennomførelse.

Da gjenstår det bare å ønske deg lykke til med planleggingen, og si at vi heier på deg!

Slik bruker du klorfri vannkjemi (OxyBox)

  1. Fyll boblebadet til anbefalt vannivå, du finner markører for max/min-nivå på innsiden av ditt Mspa.
  2. Ved nyfylling av vann tilfører du 30 ml. (to måleskjeer) Active Oxygen (A).Dette gjøres for å sikre et riktig nivå av Active Oxygen, som forhindrer en eventuell oppblomstring av bakterier. Når du bruker teststripsene skal verdien på Active Oxygen (A) ligge mellom 6,0 og 8,0. Tester du vannkvaliteten for alkalinitet skal verdien på teststripene vise rundt 100.

For deg som vil ha helt optimal vannkvalitet anbefaler vi følgende tilleggsrutiner:

  1. Tilsett 20 ml. Oxyplus (B) én fast dag i uken.
  2. Ca 15 minutter før hver bading tilsettes 15 ml. Active Oxygen granular (A) (én måleskje).
  3. Vi anbefaler at du bytter vann ca. én gang i måneden, avhengig av hygiene.
  4. Vi anbefaler at du skyller filteret et par ganger i uka og at du bytter filter etter tre til fire uker eller oftere dersom ditt Mspa er ofte i bruk. Du kan bestille filterabonnement på deals.mspa.no

MERK! Om du ikke skal bruke ditt Mspa på syv dager anbefaler vi at du tilfører to skjeer Active Oxygen (A) for å opprettholde en god vannhygiene. Fortsett med vanlige rutiner med vannkjemien når boblebadet skal brukes som normalt igjen.

Slik bruker du klorfri vannkjemi (Bromin)

  1. Fyll boblebadet til anbefalt vannivå, du finner markører for max/min-nivå på innsiden av ditt Mspa.
  2. Mål først vannets pH-verdi med testsriper og juster til pH 7,2-7,6 om nødvendig.
  3. Tilsett to Bromin-tabletter i flotøren og vri på flotør-åpningen slik at det vises to synlige spor. Kast aldri Bromin-tabletter direkte i boblebadet. Etter ca 14 dager vil tablettene være oppløst. Når Bromin-tablettene er oppløst legger du to nye tabletter i flotøren.
  4. I Bromin-behandlet badevann anbefaler vi at du tilfører SpaChock for å gi vannet en sjokkbe-handling ved ny-fylling av vann (ca hver 4. uke). Mål vannets brom- og pH-verdi med teststriper med jevne mellomrom. Ideell bromverdi: 2,0-4,0 mg/l. Tester du vannkvaliteten for alkalinitet skal verdien på teststripene vise mellom 80-120 mg/l.

Vi anbefaler at du skyller filteret et par ganger i uka og at du bytter filter etter tre til fire uker.Ved normalt bruk og ved riktig bruk av vannkjemi vil du kunne bruke vannet i ditt Mspa i ca 4-6 uker før du gjør et vannbytte.

Lav pH-verdi i vannet vil kunne påvirke effekten av Bromin. Tilfør da eventuelt pH UP.

Slik bruker du klorholdig vannkjemi

  1. Fyll boblebadet til anbefalt vannivå, du finner markører for max/min-nivå på innsiden av ditt Mspa.
  2. Mål først vannets pH-verdi med testsriper og juster til pH 7,2-7,6 om nødvendig.
  3. Tilsett én SunWac 12-tablett i flotøren og vri på flotør-åpningen slik at det vises to synlige spor. Kast aldri SunWac 12-tabletter direkte i boblebadet. SunWac 12-tablettene oppløses raskt, og pro-sessen gjentas én gang i uka. Ved hyppig bruk og når mange bader samtidig anbefaler vi å tilsette én tablett SunWac 12 etter endt bading for å nullstille bakterievekst.
  4. I SunWac 12-behandlet badevann anbefaler vi at du tilfører SpaChock for å gi vannet en sjokk-behandling ved ny-fylling av vann (ca hver 4. uke). Mål vannets klor- og pH-verdi med teststriper med jevne mellomrom. Ideell klorverdi: 2,0 mg/l. Tester du vannkvaliteten for alkalinitet skal verdien på teststripene vise mellom 80-120 mg/l.

Vi anbefaler at du skyller filteret et par ganger i uka og at du bytter filter etter tre til fire uker.Ved normalt bruk og ved riktig bruk av vannkjemi vil du kunne bruke vannet i ditt Mspa i ca 4-6 uker før du gjør et vannbytte.

Lav pH-verdi i vannet vil kunne påvirke effekten av Klor. Tilfør da eventuelt pH UP.

pH-verdier
Dersom du har opplevd for lav pH-verdi dagen etter at du har justert verdiene i vannet, skyldes det sannsynligvis at du ikke har justert alkaliteten på badevannet.Alkaliteten er en betegnelse for mengden av oppløste alkaliske salter i vannet som; karbonater, bi-karbonater og hydroksider. Alkalitet et vannets pH-buffer – desto større buffer vannet har, jo større er vannets motstandsevne mot endringer i pH-verdien.For høy alkalitet betyr at du ikke kan endre pH-verdien. Hvis du tilsetter SpaCare pH-Down «skyves» pH-verdien tilbake igjen. Alkaliteten kan senkes ved å bruke SpaCare Alka-Down.For lav alkalitet betyr at pH-verdien ikke kan kontrolleres, og at pH-verdien hopper opp og ned. Samti-dig kan for lav alkalitet medføre korrosjon på eventuelle massasjedyser i boblebadet ditt. Alkalitet kan heves med SpaCare Alka-Up. Bruk gjerne spaberegneren på scandinavianspacare.no/spaberegner/

Hvorfor er det hvite flak i vannet eller melkehvitt vann?
Det er helt naturlig at vannet inneholder kalk. Kalken i vannet kan imidlertid medføre hvite flak hvis pH-verdien i vannet blir for høy (over 7,6). Når pH-verdien i vannet er nøytral vil vannet se klart og flott ut. Er skaden skjedd og du kan se kalk-utfelling i vannet er det heldigvis ikke farlig, og kan forsvinne av seg selv ved kontinuerlig filtrering (regelmessig filter bytte anbefales).

Slik ungår du hvite flak i vannet:

  • Sørg for at alkaliteten holdes på 80-120 mg/l, slik at pH-verdien er stabil.
  • Kontroller pH-verdien med jevne mellomrom (gjerne to til tre ganger i uken) og juster pH-verdien til mellom 7,0 og 7,4.
  • Tilsett SpaCare No Scale for å binde kalken best mulig i vannet.

Hvorfor er det grått eller uklart vann?
Det er typisk tre årsaker til at vannet i spaet kan bli grått eller uklart:

  1. Tett filter.
  2. For lav pH-verdi eller alkalitet – altså at vannet ikke lenger er i balanse.
  3. For mye organisk materiale (f.eks hud, hår eller liknende) – det vil si mangelfull oksidering.

Utbedringsløsninger:

  1. Ta av filteret og skyll dette, helst et par ganger i uken. Filteret kan taes av selv om det er vann i badet, husk også at de to grå dysene på innsiden av badet må skrues av og renses hver gang badet tømmes før nytt vann tilsettes. Dersom filteret er skittent kan det ikke rense vannet godt nok og det vil fort kunne oppstå problemer med grått eller uklart vann. Når filteret er rent kan de minste partiklene i vannet fjernes ved å tilsette SpaCare Bright & Clear – men tilsett aldri mer enn 10 ml per 1000-1500 li-ter vann.
  2. For å finne ut om det er noe galt med pH-verdien eller alkaliteten i vannet er du nødt til å måle deg frem. Mål alkaliteten (TA) med teststrips. Juster alkaliteten slik at den har en verdi på 80-120 mg/l. Er alkaliteten for lav tilsettes SpaCare Alka Up – er den for høy tilsettes SpaCare Alka Down. Når alkaliteten er justert korrekt måles pH-verdien med teststrips. Sørg for at vannet er i balanse ved å få pH-verdien til å ligge mellom 7,0 og 7,4 med enten SpaCare pH-Up eller SpaCare pH-Down.
  3. Fjern fremmedlegemene med renholdskitet. Hjelper ikke dette bør du bytte vann.

Uklart vann kan også løses dersom to måleskjeer (2x15ml) med SpaChock eller Active Oxygen Gra-nular (A) tilsettes i vannet. Dersom det ikke hjelper er det nødvendig å bytte vannet.

Vedlikeholdsrutiner
Uansett hvilket desinfeksjonsmiddel du bruker anbefaler vi at du minst én gang i uken gjør følgende rutiner for å oppnå optimal vannkvalitet/hygiene:

  • Vedlikeholder med 25 ml SpaCare No Scale per 1000 liter vann.
  • Måler og justerer pH-verdien til 7,0-7,4.
  • Tester og justerer alkaliteten hvis pH-verdien er vanskelig å kontrollere.
  • Vedlikeholder med 10ml Spacare Bright & Clear ukentlig dersom vannet ikke er krystallklart.
  • Bruke Spacare Foam Down på skummet hvis du opplever at det dannes skum på overflaten.
  • For ekstra sikkerhet anbefaler vi på det sterkeste å tilsette 1 stk SunWac 12 tablett. Denne klor-ta-bletten dreper alt av bakterier i ditt boblebad og du kan bade klor-fritt igjen dagen etterpå.
  • Hvis du ikke vil bruke klor skal du tilsette 50 ml SpaCare Active Oxygen per 1000 liter vann.
  • For å opprettholde et rent vann er det viktig å dusje før man går i boblebadet. En person som dusjer før bading forurenser vannet 200 ganger mindre enn en person som ikke har vasket seg.