Slik får dere gløden tilbake i forholdet

Et forhold vil ha både opp- og nedturer etterhvert som tiden går. Dersom man føler at man sklir litt fra hverandre kan det være en idé å ta tak, og prioritere det å få forholdet til å blomstre.

Å holde kjærligheten vedlike trenger ikke å kreve omfattende arbeid. Ofte er det faktisk ikke så mye som skal til før dere kjenner det kribler i magen bare ved å være sammen igjen. Selv om man har vært sammen i lang tid, er det alltid noen grep man kan prøve ut for å ta forholdet til nye høyder.

Man må prioritere hverandre

Det kan være vanskelig å huske å prioritere hverandre i en hektisk hverdag, men dette er en veldig viktig del av det å holde forholdet vedlike. Planlegg tid til å være sammen, ikke bare i forbifarten eller én time på kvelden før man skal sove.

Dersom man har barn kan man fikse barnevakt i ny og ne, selv om dere ikke skal reise langt. Når dere er i hverandres selskap er det også viktig å faktisk være tilstede – mobiltelefonen kan godt få ligge i fred en time eller to.

Når det er sagt må man også prioritere egentid, så det å finne riktig balanse er en sann kunst. Dersom man tilbringer hvert eneste sekund av hver eneste dag i hverandres selskap, vil man kunne gå lei av hverandre, og dermed gå hverandre på nervene. Dra på café med venner, dra på treningssenter med en kollega eller sett deg alene med en god bok eller tv-spill – da kan du nemlig glede deg til å tilbringe tid med dine kjære etterpå.

Ikke spar på romantikken

Romantikk kan være så mangt, det trenger ikke være klisjéer som roser, sjokolade og stirre hverandre dypt inn i øynene med blafrende stearinlys i bakgrunnen. Dette er selvfølgelig også helt innenfor – poenget er bare at man bør finne sin egen definisjon på hva som er romantisk.

Det kan være noe så enkelt som å finne frem barnet i dere selv – dra på aketur, spill brettspill eller dra til bowlinghallen.

Om man er en fan av Hollywood-romantikk kan man dra den helt ut og stelle i stand en helaften. Start kvelden med å lage et godt måltid sammen, spis med favorittmusikken lavt i bakgrunnen og snakk med hverandre om det dere har på hjertet. Etter middagen kan dere kanskje sette i stand deres personlige spakveld?

Når dere synker ned i varmt vann – bruk hele sanseapparatet! Duft, berøring, lyd og smak. Har dere boblebad i hagen er det bare å hoppe oppi og nyte aromaterapi og god musikk på høyttalere – gjerne med god mat eller drikke ved siden av. Dette kan selvfølgelig også gjøres på badet, uansett om dere har dusj eller badekar.

Dette var bare noen få forslag, her er det lov å være kreativ. Det viktigste er at partneren din føler seg verdsatt, sett og elsket.

Sørg for at forholdet får nye impulser

Det er lett å sette seg fast i rutiner. Dermed vil det være viktig for parforholdet å hente inn nye impulser – både i fellesskap og hver for seg. Dette kan for eksempel være en felles hobby eller et arbeid mot et samlet mål.

Par kan ofte være veldig forskjellige som personer, men det vil alltid være noe dere har en samlet mening om, dersom man tenker nøye etter. Kanskje dere begge er glad i å danse? Dra på swing-kurs da vel! Eller, hvis begge liker å trene kan dere jobbe mot et felles mål, som for eksempel det å delta i et løp eller konkurranse sammen.

Et annet mål kan være å spare penger til noe dere virkelig ønsker dere. Oppleve et nytt land, oppussing eller innkjøp av noe som dere begge kan ha glede av.

Det koster ikke mye å være raus

Det å gi hverandre komplimenter er viktig. Disse kan bli gitt muntlig i øyeblikket, skrives ned på lapper eller sendes på SMS eller via Snapchat. Har partneren tatt oppvasken eller rengjort stuen? Si tusen takk og fortell personen at den har gjort en god jobb. Det koster ikke så mye å si «så fin du var i dag» eller «det var godt tenkt». Hvis du sender en melding med teksten «takk for at du er du, du betyr så mye for meg» vil dette garantert bli satt pris på.

Alle par krangler iblant, og de fleste av oss er glad i å vinne. Likevel er det lov å gi seg innimellom, eller be om unnskyldning. Stopp opp og tenk – er det virkelig verdt det? Noen ganger vil realiteten være at man ikke kan bli enig, og at tema som blir tatt opp er for viktig til å la gå. Da vil det være essensielt å øve seg på det å inngå kompromisser, og prøve å se på situasjonen fra den andres perspektiv. Det vil forholdet ha godt av i det lange løp.

At et forhold fungerer er ikke en selvfølge, selv om det i perioder kan føles sånn. Det krever kontinuerlig vedlikehold og vil i perioder være hardt arbeid. Ikke ta hverandre for gitt og sett av tid til romantikk, kjærlighet og samhold.

Slik bruker du klorfri vannkjemi (OxyBox)

 1. Fyll boblebadet til anbefalt vannivå, du finner markører for max/min-nivå på innsiden av ditt Mspa.
 2. Ved nyfylling av vann tilfører du 30 ml. (to måleskjeer) Active Oxygen (A).Dette gjøres for å sikre et riktig nivå av Active Oxygen, som forhindrer en eventuell oppblomstring av bakterier. Når du bruker teststripsene skal verdien på Active Oxygen (A) ligge mellom 6,0 og 8,0. Tester du vannkvaliteten for alkalinitet skal verdien på teststripene vise rundt 100.

For deg som vil ha helt optimal vannkvalitet anbefaler vi følgende tilleggsrutiner:

 1. Tilsett 20 ml. Oxyplus (B) én fast dag i uken.
 2. Ca 15 minutter før hver bading tilsettes 15 ml. Active Oxygen granular (A) (én måleskje).
 3. Vi anbefaler at du bytter vann ca. én gang i måneden, avhengig av hygiene.
 4. Vi anbefaler at du skyller filteret et par ganger i uka og at du bytter filter etter tre til fire uker eller oftere dersom ditt Mspa er ofte i bruk. Du kan bestille filterabonnement på deals.mspa.no

MERK! Om du ikke skal bruke ditt Mspa på syv dager anbefaler vi at du tilfører to skjeer Active Oxygen (A) for å opprettholde en god vannhygiene. Fortsett med vanlige rutiner med vannkjemien når boblebadet skal brukes som normalt igjen.

Slik bruker du klorfri vannkjemi (Bromin)

 1. Fyll boblebadet til anbefalt vannivå, du finner markører for max/min-nivå på innsiden av ditt Mspa.
 2. Mål først vannets pH-verdi med testsriper og juster til pH 7,2-7,6 om nødvendig.
 3. Tilsett to Bromin-tabletter i flotøren og vri på flotør-åpningen slik at det vises to synlige spor. Kast aldri Bromin-tabletter direkte i boblebadet. Etter ca 14 dager vil tablettene være oppløst. Når Bromin-tablettene er oppløst legger du to nye tabletter i flotøren.
 4. I Bromin-behandlet badevann anbefaler vi at du tilfører SpaChock for å gi vannet en sjokkbe-handling ved ny-fylling av vann (ca hver 4. uke). Mål vannets brom- og pH-verdi med teststriper med jevne mellomrom. Ideell bromverdi: 2,0-4,0 mg/l. Tester du vannkvaliteten for alkalinitet skal verdien på teststripene vise mellom 80-120 mg/l.

Vi anbefaler at du skyller filteret et par ganger i uka og at du bytter filter etter tre til fire uker.Ved normalt bruk og ved riktig bruk av vannkjemi vil du kunne bruke vannet i ditt Mspa i ca 4-6 uker før du gjør et vannbytte.

Lav pH-verdi i vannet vil kunne påvirke effekten av Bromin. Tilfør da eventuelt pH UP.

Slik bruker du klorholdig vannkjemi

 1. Fyll boblebadet til anbefalt vannivå, du finner markører for max/min-nivå på innsiden av ditt Mspa.
 2. Mål først vannets pH-verdi med testsriper og juster til pH 7,2-7,6 om nødvendig.
 3. Tilsett én SunWac 12-tablett i flotøren og vri på flotør-åpningen slik at det vises to synlige spor. Kast aldri SunWac 12-tabletter direkte i boblebadet. SunWac 12-tablettene oppløses raskt, og pro-sessen gjentas én gang i uka. Ved hyppig bruk og når mange bader samtidig anbefaler vi å tilsette én tablett SunWac 12 etter endt bading for å nullstille bakterievekst.
 4. I SunWac 12-behandlet badevann anbefaler vi at du tilfører SpaChock for å gi vannet en sjokk-behandling ved ny-fylling av vann (ca hver 4. uke). Mål vannets klor- og pH-verdi med teststriper med jevne mellomrom. Ideell klorverdi: 2,0 mg/l. Tester du vannkvaliteten for alkalinitet skal verdien på teststripene vise mellom 80-120 mg/l.

Vi anbefaler at du skyller filteret et par ganger i uka og at du bytter filter etter tre til fire uker.Ved normalt bruk og ved riktig bruk av vannkjemi vil du kunne bruke vannet i ditt Mspa i ca 4-6 uker før du gjør et vannbytte.

Lav pH-verdi i vannet vil kunne påvirke effekten av Klor. Tilfør da eventuelt pH UP.

pH-verdier
Dersom du har opplevd for lav pH-verdi dagen etter at du har justert verdiene i vannet, skyldes det sannsynligvis at du ikke har justert alkaliteten på badevannet.Alkaliteten er en betegnelse for mengden av oppløste alkaliske salter i vannet som; karbonater, bi-karbonater og hydroksider. Alkalitet et vannets pH-buffer – desto større buffer vannet har, jo større er vannets motstandsevne mot endringer i pH-verdien.For høy alkalitet betyr at du ikke kan endre pH-verdien. Hvis du tilsetter SpaCare pH-Down «skyves» pH-verdien tilbake igjen. Alkaliteten kan senkes ved å bruke SpaCare Alka-Down.For lav alkalitet betyr at pH-verdien ikke kan kontrolleres, og at pH-verdien hopper opp og ned. Samti-dig kan for lav alkalitet medføre korrosjon på eventuelle massasjedyser i boblebadet ditt. Alkalitet kan heves med SpaCare Alka-Up. Bruk gjerne spaberegneren på scandinavianspacare.no/spaberegner/

Hvorfor er det hvite flak i vannet eller melkehvitt vann?
Det er helt naturlig at vannet inneholder kalk. Kalken i vannet kan imidlertid medføre hvite flak hvis pH-verdien i vannet blir for høy (over 7,6). Når pH-verdien i vannet er nøytral vil vannet se klart og flott ut. Er skaden skjedd og du kan se kalk-utfelling i vannet er det heldigvis ikke farlig, og kan forsvinne av seg selv ved kontinuerlig filtrering (regelmessig filter bytte anbefales).

Slik ungår du hvite flak i vannet:

 • Sørg for at alkaliteten holdes på 80-120 mg/l, slik at pH-verdien er stabil.
 • Kontroller pH-verdien med jevne mellomrom (gjerne to til tre ganger i uken) og juster pH-verdien til mellom 7,0 og 7,4.
 • Tilsett SpaCare No Scale for å binde kalken best mulig i vannet.

Hvorfor er det grått eller uklart vann?
Det er typisk tre årsaker til at vannet i spaet kan bli grått eller uklart:

 1. Tett filter.
 2. For lav pH-verdi eller alkalitet – altså at vannet ikke lenger er i balanse.
 3. For mye organisk materiale (f.eks hud, hår eller liknende) – det vil si mangelfull oksidering.

Utbedringsløsninger:

 1. Ta av filteret og skyll dette, helst et par ganger i uken. Filteret kan taes av selv om det er vann i badet, husk også at de to grå dysene på innsiden av badet må skrues av og renses hver gang badet tømmes før nytt vann tilsettes. Dersom filteret er skittent kan det ikke rense vannet godt nok og det vil fort kunne oppstå problemer med grått eller uklart vann. Når filteret er rent kan de minste partiklene i vannet fjernes ved å tilsette SpaCare Bright & Clear – men tilsett aldri mer enn 10 ml per 1000-1500 li-ter vann.
 2. For å finne ut om det er noe galt med pH-verdien eller alkaliteten i vannet er du nødt til å måle deg frem. Mål alkaliteten (TA) med teststrips. Juster alkaliteten slik at den har en verdi på 80-120 mg/l. Er alkaliteten for lav tilsettes SpaCare Alka Up – er den for høy tilsettes SpaCare Alka Down. Når alkaliteten er justert korrekt måles pH-verdien med teststrips. Sørg for at vannet er i balanse ved å få pH-verdien til å ligge mellom 7,0 og 7,4 med enten SpaCare pH-Up eller SpaCare pH-Down.
 3. Fjern fremmedlegemene med renholdskitet. Hjelper ikke dette bør du bytte vann.

Uklart vann kan også løses dersom to måleskjeer (2x15ml) med SpaChock eller Active Oxygen Gra-nular (A) tilsettes i vannet. Dersom det ikke hjelper er det nødvendig å bytte vannet.

Vedlikeholdsrutiner
Uansett hvilket desinfeksjonsmiddel du bruker anbefaler vi at du minst én gang i uken gjør følgende rutiner for å oppnå optimal vannkvalitet/hygiene:

 • Vedlikeholder med 25 ml SpaCare No Scale per 1000 liter vann.
 • Måler og justerer pH-verdien til 7,0-7,4.
 • Tester og justerer alkaliteten hvis pH-verdien er vanskelig å kontrollere.
 • Vedlikeholder med 10ml Spacare Bright & Clear ukentlig dersom vannet ikke er krystallklart.
 • Bruke Spacare Foam Down på skummet hvis du opplever at det dannes skum på overflaten.
 • For ekstra sikkerhet anbefaler vi på det sterkeste å tilsette 1 stk SunWac 12 tablett. Denne klor-ta-bletten dreper alt av bakterier i ditt boblebad og du kan bade klor-fritt igjen dagen etterpå.
 • Hvis du ikke vil bruke klor skal du tilsette 50 ml SpaCare Active Oxygen per 1000 liter vann.
 • For å opprettholde et rent vann er det viktig å dusje før man går i boblebadet. En person som dusjer før bading forurenser vannet 200 ganger mindre enn en person som ikke har vasket seg.