Dette hadde du aldri trodd at du kunne bruke boblebadet til

Boblebad er bare for de som vil slappe av i varme bobler tenker du kanskje? Vel, ikke bare sier vi da!

Kreativitet når du langt med, og boblebadet kan vise seg å være en mye bedre investering enn du trodde da du først kjøpte det. Bare sjekk ut alle tingene du kan bruke massasjebadet til annet enn kun massasje.

Hjemmefødsel

Gravid og venter barn i nærmeste fremtid? Gratulerer så mye! Nå kommer tiden hvor du må velge hvordan du skal ønske babyen velkommen til verden. Mange synes hjemmefødsel er mer komfortabelt enn en sykehusfødsel, og flere rapporterer at vannfødsler er mer skånsomme og mindre smertefulle enn tradisjonelle fødsler på land. Det er ofte vanskelig å kombinere både hjemmefødsel med vannfødsel, badekar er jo som regel ikke store nok. Eier du derimot boblebad blir det en smal sak.

Det er visse forhåndsregler du absolutt må ta dersom du vurderer en vannfødsel i boblebad. For det første må du passe på at boblebadet er helt rent. Rengjør særlig dysene ekstra godt. Unngå klor eller andre stoffer i vannet. Dersom du har rengjort med sterke midler må bassenget skylles svært godt. Vannet skal i grunn være så rent at du kan drikke det.

Ikke fyll bassenget før du skal føde. Varmt vann som blir liggende i dagevis kan lettere bli utsatt for bakterier. Ikke skru på massasjefunksjonen, vannet skal være stille og behagelig å ligge i uten bobler. Pass på temperaturen. Dersom vannet er for varmt vil du føle deg trøtt, overopphetet og du kan bli dehydrert. Er vannet for kaldt vil kroppen måtte jobbe med å holde deg varm, noe som kan føre til frysinger og stive muskler og ledd. Den ideelle temperaturen for vannfødsler ligger mellom 35 og 38 grader, dette kommer an på dine preferanser.

Rådfør deg alltid med lege og jordmor dersom du vurderer en hjemmefødsel i vann.

Kommer du frem til at du gjerne vil føde hjemme, men ikke ønsker å ta imot barnet i vannet, så kan boblebadet fungere fint i perioden frem til du skal begynne å dytte. Varme vil for mange virke svært smertelindrende, og kan være et godt tiltak dersom du ikke ønsker å ta mye smertestillende preparater.

Babysvømming

For barn mellom 0-2 år er babysvømming en flott aktivitet hvor kontakten mellom baby og foreldre knyttes sterkere. Ved å ta med ungen på babysvømming vil trivsel og trygghet i vann tidlig formes, og det har vist seg at babyer som har deltatt på babysvømming kan redde seg selv dersom de faller i vannet. Et MSpa-boblebad kan fungere ypperlig for babysvømming.

Vanntemperaturen for babyer bør ligge mellom 32 og 34 grader, men i tilvenningsprosessen bør den være oppe i 36-37 grader. Dersom dere prøver dere på dette ute bør lufttemperaturen være høy slik at den våte babyhuden ikke eksponeres for kjølig luft. Når du eller dere går i boblebadet sammen med ungen er det viktig at dere har vasket dere godt.

Hold babyen slik at hodet er godt støttet, men ikke begrens bevegelser for mye. La også barnet bli vandt med litt vann i fjeset. Den beste metoden her er å helle litt vann forsiktig i nakken på babyen og la det treffe sidene av ansiktet først. Deretter kan man sakte men sikkert tilvenne barnet til mer vann. Dra gjerne noen turer på organisert babysvømming slik at dere blir trygge på hva dere selv gjør, og hold treningen vedlike hjemme.

Kaldkulp

I stedet for å fylle boblebadet med varmt vann kan du prøve å gå i stikk motsatt retning. Hva med en forfriskende kaldkulp i hagen som du kan hoppe i etter en lang dag i sola? Eller et deilig kuldesjokk som får blodsirkulasjonen ordentlig i gang? Benytt deg gjerne av et kjølig bad rett etter en treningsøkt for bedre restitusjon og reduksjon av hevelse og betennelser.

Bruk en temperatur på rundt 15-16 grader dersom du vil teste ut en kaldkulp. Dusj av deg svette og skitt, gjerne i en utedusj så du slipper å dryppe gjennom hele huset, og tre sakte ned i det kalde vannet. Føttene først, da de er lengst unna hjertet. Gjør det i et tempo som er behagelig for deg, før hele hodet får seg en dukk.

Kaldt vann kan virke oppkvikkende, styrke immunforsvaret, gjøre huden fastere og mer elastisk, øke blodsirkulasjonen og bidra til sunt og glansfullt hår. Hva med en liten dukkert før jobb? Det vil garantert føre til et våkent sinn resten av dagen.

Terapi for hunden

Har hunden behov for svømmetrening, men så bor dere litt for langt unna hundebasseng eller hav og sjø? Dersom bissevoven din ikke er alt for stor kan dere trene muskler og ledd i boblebadet sammen. Ikke benytt deg av massasjefunksjonen, skru ned temperaturen på vannet (hunder trives best i kaldere vann en du selv ville likt) og ikke benytt deg overdrevent av vannkjemi. Hvis bassenget skal benyttes av hunden kan man eventuelt droppe vannkjemi, og heller bytte vann.

Vannterapi er supert for hunder uansett hvilken form de er i. Utholdenhet, muskler og ledd kan trenes i vannet uten stor påkjenning. Bestemmer du deg for å teste ut vanntrening for hunden bør den være over ett år gammel. Rådfør deg alltid med veterinæren dersom du vil teste ut en ny treningsform eller terapi for din hund. Rengjør også godt etter at den har fått treningsøkten, slik at familien slipper å koke i hundehårsuppe i etterkant.

Det finnes masse annet man også kan bruke boblebadet sitt til. Slipp kreativiteten fri!

Slik bruker du klorfri vannkjemi (OxyBox)

 1. Fyll boblebadet til anbefalt vannivå, du finner markører for max/min-nivå på innsiden av ditt Mspa.
 2. Ved nyfylling av vann tilfører du 30 ml. (to måleskjeer) Active Oxygen (A).Dette gjøres for å sikre et riktig nivå av Active Oxygen, som forhindrer en eventuell oppblomstring av bakterier. Når du bruker teststripsene skal verdien på Active Oxygen (A) ligge mellom 6,0 og 8,0. Tester du vannkvaliteten for alkalinitet skal verdien på teststripene vise rundt 100.

For deg som vil ha helt optimal vannkvalitet anbefaler vi følgende tilleggsrutiner:

 1. Tilsett 20 ml. Oxyplus (B) én fast dag i uken.
 2. Ca 15 minutter før hver bading tilsettes 15 ml. Active Oxygen granular (A) (én måleskje).
 3. Vi anbefaler at du bytter vann ca. én gang i måneden, avhengig av hygiene.
 4. Vi anbefaler at du skyller filteret et par ganger i uka og at du bytter filter etter tre til fire uker eller oftere dersom ditt Mspa er ofte i bruk. Du kan bestille filterabonnement på deals.mspa.no

MERK! Om du ikke skal bruke ditt Mspa på syv dager anbefaler vi at du tilfører to skjeer Active Oxygen (A) for å opprettholde en god vannhygiene. Fortsett med vanlige rutiner med vannkjemien når boblebadet skal brukes som normalt igjen.

Slik bruker du klorfri vannkjemi (Bromin)

 1. Fyll boblebadet til anbefalt vannivå, du finner markører for max/min-nivå på innsiden av ditt Mspa.
 2. Mål først vannets pH-verdi med testsriper og juster til pH 7,2-7,6 om nødvendig.
 3. Tilsett to Bromin-tabletter i flotøren og vri på flotør-åpningen slik at det vises to synlige spor. Kast aldri Bromin-tabletter direkte i boblebadet. Etter ca 14 dager vil tablettene være oppløst. Når Bromin-tablettene er oppløst legger du to nye tabletter i flotøren.
 4. I Bromin-behandlet badevann anbefaler vi at du tilfører SpaChock for å gi vannet en sjokkbe-handling ved ny-fylling av vann (ca hver 4. uke). Mål vannets brom- og pH-verdi med teststriper med jevne mellomrom. Ideell bromverdi: 2,0-4,0 mg/l. Tester du vannkvaliteten for alkalinitet skal verdien på teststripene vise mellom 80-120 mg/l.

Vi anbefaler at du skyller filteret et par ganger i uka og at du bytter filter etter tre til fire uker.Ved normalt bruk og ved riktig bruk av vannkjemi vil du kunne bruke vannet i ditt Mspa i ca 4-6 uker før du gjør et vannbytte.

Lav pH-verdi i vannet vil kunne påvirke effekten av Bromin. Tilfør da eventuelt pH UP.

Slik bruker du klorholdig vannkjemi

 1. Fyll boblebadet til anbefalt vannivå, du finner markører for max/min-nivå på innsiden av ditt Mspa.
 2. Mål først vannets pH-verdi med testsriper og juster til pH 7,2-7,6 om nødvendig.
 3. Tilsett én SunWac 12-tablett i flotøren og vri på flotør-åpningen slik at det vises to synlige spor. Kast aldri SunWac 12-tabletter direkte i boblebadet. SunWac 12-tablettene oppløses raskt, og pro-sessen gjentas én gang i uka. Ved hyppig bruk og når mange bader samtidig anbefaler vi å tilsette én tablett SunWac 12 etter endt bading for å nullstille bakterievekst.
 4. I SunWac 12-behandlet badevann anbefaler vi at du tilfører SpaChock for å gi vannet en sjokk-behandling ved ny-fylling av vann (ca hver 4. uke). Mål vannets klor- og pH-verdi med teststriper med jevne mellomrom. Ideell klorverdi: 2,0 mg/l. Tester du vannkvaliteten for alkalinitet skal verdien på teststripene vise mellom 80-120 mg/l.

Vi anbefaler at du skyller filteret et par ganger i uka og at du bytter filter etter tre til fire uker.Ved normalt bruk og ved riktig bruk av vannkjemi vil du kunne bruke vannet i ditt Mspa i ca 4-6 uker før du gjør et vannbytte.

Lav pH-verdi i vannet vil kunne påvirke effekten av Klor. Tilfør da eventuelt pH UP.

pH-verdier
Dersom du har opplevd for lav pH-verdi dagen etter at du har justert verdiene i vannet, skyldes det sannsynligvis at du ikke har justert alkaliteten på badevannet.Alkaliteten er en betegnelse for mengden av oppløste alkaliske salter i vannet som; karbonater, bi-karbonater og hydroksider. Alkalitet et vannets pH-buffer – desto større buffer vannet har, jo større er vannets motstandsevne mot endringer i pH-verdien.For høy alkalitet betyr at du ikke kan endre pH-verdien. Hvis du tilsetter SpaCare pH-Down «skyves» pH-verdien tilbake igjen. Alkaliteten kan senkes ved å bruke SpaCare Alka-Down.For lav alkalitet betyr at pH-verdien ikke kan kontrolleres, og at pH-verdien hopper opp og ned. Samti-dig kan for lav alkalitet medføre korrosjon på eventuelle massasjedyser i boblebadet ditt. Alkalitet kan heves med SpaCare Alka-Up. Bruk gjerne spaberegneren på scandinavianspacare.no/spaberegner/

Hvorfor er det hvite flak i vannet eller melkehvitt vann?
Det er helt naturlig at vannet inneholder kalk. Kalken i vannet kan imidlertid medføre hvite flak hvis pH-verdien i vannet blir for høy (over 7,6). Når pH-verdien i vannet er nøytral vil vannet se klart og flott ut. Er skaden skjedd og du kan se kalk-utfelling i vannet er det heldigvis ikke farlig, og kan forsvinne av seg selv ved kontinuerlig filtrering (regelmessig filter bytte anbefales).

Slik ungår du hvite flak i vannet:

 • Sørg for at alkaliteten holdes på 80-120 mg/l, slik at pH-verdien er stabil.
 • Kontroller pH-verdien med jevne mellomrom (gjerne to til tre ganger i uken) og juster pH-verdien til mellom 7,0 og 7,4.
 • Tilsett SpaCare No Scale for å binde kalken best mulig i vannet.

Hvorfor er det grått eller uklart vann?
Det er typisk tre årsaker til at vannet i spaet kan bli grått eller uklart:

 1. Tett filter.
 2. For lav pH-verdi eller alkalitet – altså at vannet ikke lenger er i balanse.
 3. For mye organisk materiale (f.eks hud, hår eller liknende) – det vil si mangelfull oksidering.

Utbedringsløsninger:

 1. Ta av filteret og skyll dette, helst et par ganger i uken. Filteret kan taes av selv om det er vann i badet, husk også at de to grå dysene på innsiden av badet må skrues av og renses hver gang badet tømmes før nytt vann tilsettes. Dersom filteret er skittent kan det ikke rense vannet godt nok og det vil fort kunne oppstå problemer med grått eller uklart vann. Når filteret er rent kan de minste partiklene i vannet fjernes ved å tilsette SpaCare Bright & Clear – men tilsett aldri mer enn 10 ml per 1000-1500 li-ter vann.
 2. For å finne ut om det er noe galt med pH-verdien eller alkaliteten i vannet er du nødt til å måle deg frem. Mål alkaliteten (TA) med teststrips. Juster alkaliteten slik at den har en verdi på 80-120 mg/l. Er alkaliteten for lav tilsettes SpaCare Alka Up – er den for høy tilsettes SpaCare Alka Down. Når alkaliteten er justert korrekt måles pH-verdien med teststrips. Sørg for at vannet er i balanse ved å få pH-verdien til å ligge mellom 7,0 og 7,4 med enten SpaCare pH-Up eller SpaCare pH-Down.
 3. Fjern fremmedlegemene med renholdskitet. Hjelper ikke dette bør du bytte vann.

Uklart vann kan også løses dersom to måleskjeer (2x15ml) med SpaChock eller Active Oxygen Gra-nular (A) tilsettes i vannet. Dersom det ikke hjelper er det nødvendig å bytte vannet.

Vedlikeholdsrutiner
Uansett hvilket desinfeksjonsmiddel du bruker anbefaler vi at du minst én gang i uken gjør følgende rutiner for å oppnå optimal vannkvalitet/hygiene:

 • Vedlikeholder med 25 ml SpaCare No Scale per 1000 liter vann.
 • Måler og justerer pH-verdien til 7,0-7,4.
 • Tester og justerer alkaliteten hvis pH-verdien er vanskelig å kontrollere.
 • Vedlikeholder med 10ml Spacare Bright & Clear ukentlig dersom vannet ikke er krystallklart.
 • Bruke Spacare Foam Down på skummet hvis du opplever at det dannes skum på overflaten.
 • For ekstra sikkerhet anbefaler vi på det sterkeste å tilsette 1 stk SunWac 12 tablett. Denne klor-ta-bletten dreper alt av bakterier i ditt boblebad og du kan bade klor-fritt igjen dagen etterpå.
 • Hvis du ikke vil bruke klor skal du tilsette 50 ml SpaCare Active Oxygen per 1000 liter vann.
 • For å opprettholde et rent vann er det viktig å dusje før man går i boblebadet. En person som dusjer før bading forurenser vannet 200 ganger mindre enn en person som ikke har vasket seg.