Alt du trenger å vite om utedusj

Lyst på en dusjopplevelse helt utenom det vanlige? Da bør du satse på en utedusj. Perfekt som tilbehør til bassenget og boblebadet, eller nydelig helt alene som hovedrollen i hagen. 

Uteområdet vårt skal være vår egen lille oase. Et sted vi finner fred og ro, gjerne med noen grønne lunger som omringer boligen. En veranda, terrasse eller hageflekk. Og hva er vel en oase uten en forfriskende vannkilde? Om du har boblebad og trenger litt inspirasjon til å gjøre badeopplevelsen enda mer behagelig, og ikke minst sunnere, kan vi hjelpe deg. 

Les også: Slik lager du et perfekt utedusjområde

Hvorfor utedusj?

For å opprettholde en god vannkvalitet i et utendørs basseng eller boblebad, er det viktig at alle som bader er rene før de hopper uti. Om man ikke har skylt av seg svette, sminke og andre kroppsoljer før man bruker bassenget, vil vannet ha behov for mer klor eller andre desinfeksjonsmidler.  Har du en dusj lett tilgjengelig, er det enkelt å skylle av seg før man tar et bad. På den måten blir badeopplevelsen mye hyggeligere for alle. En utedusj er perfekt for nettopp dette formålet. 

Dusj også etter badingen 

Du har kanskje erfart en mild klorlukt på kropp og badetøy etter en runde i bassenget eller boblebadet? Dette betyr ikke at du nødvendigvis er skitten og at kloret har angrepet deg. Det er nemlig slik at også såpe oppfattes som fiende for klor. Det bør derfor ikke dusjes med såpe og sjampo før man bader i klorvann. Når man er ferdigbadet, er det også viktig å skylle godt av seg, så raskt det lar seg gjøre. En utedusj med varmt vann sørger for en behagelig avslutning på badet, og gjør at du enkelt unngår å lukte klor resten av dagen.

Les også: Soloppvarmet utedusj – spar både penger og miljøet

Pris på utedusj 

Utedusjer kan variere mye i pris, og det kommer gjerne an på hvor mye vann de rommer. Noen dusjer har en kapasitet på 23-28 liter, og disse er gjerne de billigste, mens de mer eksklusive rommer hele 75 liter. Materialet kan også ha en viss innvirkning på prisen. Dusjene som er laget av polyetylen er gjerne billigere enn de i aluminium, da sistnevnte materiale er mer slitesterkt. De fleste utedusjene fra Mspa har mulighet for både soloppvarming og tilkobling til varmt- og kaldtvannet, men der bare soloppvarming er mulig, som på Happy Five og Happy Go, vil prisen være lavere. Med sistnevnte vil du være mer avhengig av solens varme stråler, mens på de andre utedusjene har du mulighet til å stille inn temperaturen slik du måtte ønske. 

Inspirasjon


Noe av det beste med utedusjene fra Mspa, er at de kommer i alle varianter, høyder og farger. Noen er rette, mens andre er krumme. Noen er flate, mens andre er runde. Har du funnet varianten du liker, kan du være sikker på at den kan formes til å passe stilen i uteområdet ditt. Ta for eksempel 
Spring S, som kommer i hele 16 forskjellige farger. Om du skal ha dusj på hytta blant skog og flora, kan det hende du vil ha en dus og naturlig farge som glir naturlig inn i miljøet. Om du vil sprite opp hagen med noe skikkelig fresht og iøynefallende, kan du derimot gå for en sprekere farge. Du kan også gjøre mindre forandringer, for eksempel installere nytt dusjhode, om du vil ha en større stråle. Vi har også dusjbunn, som samler vannet og drenerer det vekk, som fås i alle farger og kan matche fargen på utedusjen. 

Les også: Fire gode grunner til å skaffe deg en hyttedusj

Utedusjene fra Mspa er enkle å montere

Å montere en utedusj blir verken enklere eller lekrere, enn dersom du velger en av Mspa sine modeller. Utedusjene har alle nydelig italiensk design, og leveres komplett hjem til deg. Her monteres den uten problemer direkte på terrassen eller et annet underlag med medfølgende festeanordning. Hageslangen kobles direkte til dusjen og solen varmer opp vannet. Usikker på hvilken modell som passer best for deg? Ta en titt på våre soloppvarmede dusjer og dusjene med varmt- og kaldtvannstilkobling, eller ta kontakt med oss for god veiledning, slik at din uteplass kan bli den perfekte oasen. 

 

Slik bruker du klorfri vannkjemi (OxyBox)

  1. Fyll boblebadet til anbefalt vannivå, du finner markører for max/min-nivå på innsiden av ditt Mspa.
  2. Ved nyfylling av vann tilfører du 30 ml. (to måleskjeer) Active Oxygen (A).Dette gjøres for å sikre et riktig nivå av Active Oxygen, som forhindrer en eventuell oppblomstring av bakterier. Når du bruker teststripsene skal verdien på Active Oxygen (A) ligge mellom 6,0 og 8,0. Tester du vannkvaliteten for alkalinitet skal verdien på teststripene vise rundt 100.

For deg som vil ha helt optimal vannkvalitet anbefaler vi følgende tilleggsrutiner:

  1. Tilsett 20 ml. Oxyplus (B) én fast dag i uken.
  2. Ca 15 minutter før hver bading tilsettes 15 ml. Active Oxygen granular (A) (én måleskje).
  3. Vi anbefaler at du bytter vann ca. én gang i måneden, avhengig av hygiene.
  4. Vi anbefaler at du skyller filteret et par ganger i uka og at du bytter filter etter tre til fire uker eller oftere dersom ditt Mspa er ofte i bruk. Du kan bestille filterabonnement på deals.mspa.no

MERK! Om du ikke skal bruke ditt Mspa på syv dager anbefaler vi at du tilfører to skjeer Active Oxygen (A) for å opprettholde en god vannhygiene. Fortsett med vanlige rutiner med vannkjemien når boblebadet skal brukes som normalt igjen.

Slik bruker du klorfri vannkjemi (Bromin)

  1. Fyll boblebadet til anbefalt vannivå, du finner markører for max/min-nivå på innsiden av ditt Mspa.
  2. Mål først vannets pH-verdi med testsriper og juster til pH 7,2-7,6 om nødvendig.
  3. Tilsett to Bromin-tabletter i flotøren og vri på flotør-åpningen slik at det vises to synlige spor. Kast aldri Bromin-tabletter direkte i boblebadet. Etter ca 14 dager vil tablettene være oppløst. Når Bromin-tablettene er oppløst legger du to nye tabletter i flotøren.
  4. I Bromin-behandlet badevann anbefaler vi at du tilfører SpaChock for å gi vannet en sjokkbe-handling ved ny-fylling av vann (ca hver 4. uke). Mål vannets brom- og pH-verdi med teststriper med jevne mellomrom. Ideell bromverdi: 2,0-4,0 mg/l. Tester du vannkvaliteten for alkalinitet skal verdien på teststripene vise mellom 80-120 mg/l.

Vi anbefaler at du skyller filteret et par ganger i uka og at du bytter filter etter tre til fire uker.Ved normalt bruk og ved riktig bruk av vannkjemi vil du kunne bruke vannet i ditt Mspa i ca 4-6 uker før du gjør et vannbytte.

Lav pH-verdi i vannet vil kunne påvirke effekten av Bromin. Tilfør da eventuelt pH UP.

Slik bruker du klorholdig vannkjemi

  1. Fyll boblebadet til anbefalt vannivå, du finner markører for max/min-nivå på innsiden av ditt Mspa.
  2. Mål først vannets pH-verdi med testsriper og juster til pH 7,2-7,6 om nødvendig.
  3. Tilsett én SunWac 12-tablett i flotøren og vri på flotør-åpningen slik at det vises to synlige spor. Kast aldri SunWac 12-tabletter direkte i boblebadet. SunWac 12-tablettene oppløses raskt, og pro-sessen gjentas én gang i uka. Ved hyppig bruk og når mange bader samtidig anbefaler vi å tilsette én tablett SunWac 12 etter endt bading for å nullstille bakterievekst.
  4. I SunWac 12-behandlet badevann anbefaler vi at du tilfører SpaChock for å gi vannet en sjokk-behandling ved ny-fylling av vann (ca hver 4. uke). Mål vannets klor- og pH-verdi med teststriper med jevne mellomrom. Ideell klorverdi: 2,0 mg/l. Tester du vannkvaliteten for alkalinitet skal verdien på teststripene vise mellom 80-120 mg/l.

Vi anbefaler at du skyller filteret et par ganger i uka og at du bytter filter etter tre til fire uker.Ved normalt bruk og ved riktig bruk av vannkjemi vil du kunne bruke vannet i ditt Mspa i ca 4-6 uker før du gjør et vannbytte.

Lav pH-verdi i vannet vil kunne påvirke effekten av Klor. Tilfør da eventuelt pH UP.

pH-verdier
Dersom du har opplevd for lav pH-verdi dagen etter at du har justert verdiene i vannet, skyldes det sannsynligvis at du ikke har justert alkaliteten på badevannet.Alkaliteten er en betegnelse for mengden av oppløste alkaliske salter i vannet som; karbonater, bi-karbonater og hydroksider. Alkalitet et vannets pH-buffer – desto større buffer vannet har, jo større er vannets motstandsevne mot endringer i pH-verdien.For høy alkalitet betyr at du ikke kan endre pH-verdien. Hvis du tilsetter SpaCare pH-Down «skyves» pH-verdien tilbake igjen. Alkaliteten kan senkes ved å bruke SpaCare Alka-Down.For lav alkalitet betyr at pH-verdien ikke kan kontrolleres, og at pH-verdien hopper opp og ned. Samti-dig kan for lav alkalitet medføre korrosjon på eventuelle massasjedyser i boblebadet ditt. Alkalitet kan heves med SpaCare Alka-Up. Bruk gjerne spaberegneren på scandinavianspacare.no/spaberegner/

Hvorfor er det hvite flak i vannet eller melkehvitt vann?
Det er helt naturlig at vannet inneholder kalk. Kalken i vannet kan imidlertid medføre hvite flak hvis pH-verdien i vannet blir for høy (over 7,6). Når pH-verdien i vannet er nøytral vil vannet se klart og flott ut. Er skaden skjedd og du kan se kalk-utfelling i vannet er det heldigvis ikke farlig, og kan forsvinne av seg selv ved kontinuerlig filtrering (regelmessig filter bytte anbefales).

Slik ungår du hvite flak i vannet:

  • Sørg for at alkaliteten holdes på 80-120 mg/l, slik at pH-verdien er stabil.
  • Kontroller pH-verdien med jevne mellomrom (gjerne to til tre ganger i uken) og juster pH-verdien til mellom 7,0 og 7,4.
  • Tilsett SpaCare No Scale for å binde kalken best mulig i vannet.

Hvorfor er det grått eller uklart vann?
Det er typisk tre årsaker til at vannet i spaet kan bli grått eller uklart:

  1. Tett filter.
  2. For lav pH-verdi eller alkalitet – altså at vannet ikke lenger er i balanse.
  3. For mye organisk materiale (f.eks hud, hår eller liknende) – det vil si mangelfull oksidering.

Utbedringsløsninger:

  1. Ta av filteret og skyll dette, helst et par ganger i uken. Filteret kan taes av selv om det er vann i badet, husk også at de to grå dysene på innsiden av badet må skrues av og renses hver gang badet tømmes før nytt vann tilsettes. Dersom filteret er skittent kan det ikke rense vannet godt nok og det vil fort kunne oppstå problemer med grått eller uklart vann. Når filteret er rent kan de minste partiklene i vannet fjernes ved å tilsette SpaCare Bright & Clear – men tilsett aldri mer enn 10 ml per 1000-1500 li-ter vann.
  2. For å finne ut om det er noe galt med pH-verdien eller alkaliteten i vannet er du nødt til å måle deg frem. Mål alkaliteten (TA) med teststrips. Juster alkaliteten slik at den har en verdi på 80-120 mg/l. Er alkaliteten for lav tilsettes SpaCare Alka Up – er den for høy tilsettes SpaCare Alka Down. Når alkaliteten er justert korrekt måles pH-verdien med teststrips. Sørg for at vannet er i balanse ved å få pH-verdien til å ligge mellom 7,0 og 7,4 med enten SpaCare pH-Up eller SpaCare pH-Down.
  3. Fjern fremmedlegemene med renholdskitet. Hjelper ikke dette bør du bytte vann.

Uklart vann kan også løses dersom to måleskjeer (2x15ml) med SpaChock eller Active Oxygen Gra-nular (A) tilsettes i vannet. Dersom det ikke hjelper er det nødvendig å bytte vannet.

Vedlikeholdsrutiner
Uansett hvilket desinfeksjonsmiddel du bruker anbefaler vi at du minst én gang i uken gjør følgende rutiner for å oppnå optimal vannkvalitet/hygiene:

  • Vedlikeholder med 25 ml SpaCare No Scale per 1000 liter vann.
  • Måler og justerer pH-verdien til 7,0-7,4.
  • Tester og justerer alkaliteten hvis pH-verdien er vanskelig å kontrollere.
  • Vedlikeholder med 10ml Spacare Bright & Clear ukentlig dersom vannet ikke er krystallklart.
  • Bruke Spacare Foam Down på skummet hvis du opplever at det dannes skum på overflaten.
  • For ekstra sikkerhet anbefaler vi på det sterkeste å tilsette 1 stk SunWac 12 tablett. Denne klor-ta-bletten dreper alt av bakterier i ditt boblebad og du kan bade klor-fritt igjen dagen etterpå.
  • Hvis du ikke vil bruke klor skal du tilsette 50 ml SpaCare Active Oxygen per 1000 liter vann.
  • For å opprettholde et rent vann er det viktig å dusje før man går i boblebadet. En person som dusjer før bading forurenser vannet 200 ganger mindre enn en person som ikke har vasket seg.