NORGES MEST SOLGTE BOBLEBAD - 183,828 SOLGTE!
Bygg din egen levegg – Følg disse stegene
En levegg kan ha mange funksjoner. Skjerme mot vind, innsyn eller minske støy. En flott oppfinnelse med andre ord! Slik bygger du den perfekte leveggen til dine behov.
Levegg er et eksempel på konstruksjoner du kan bygge på eiendommen din uten å måtte søke om tillatelse fra kommunen. Det forutsetter selvfølgelig at du ikke sjenerer naboen. For deg som har boblebad i hagen, eller en veranda med nysgjerrige naboer kan dette være akkurat det du er på jakt etter.
Men, hvordan bygger man egentlig en levegg som holder i år etter år?
Vær kresen på materialene
Når du er hos byggevarehandelen og plukker plank til byggeprosjektet bør du være kresen. Unngå de bordene som har kvister eller synlige sprekker i seg. Du bør også se til at du velger kraftige materialer. Da slipper du å ende opp med planker som vrir seg og råtner før du vet ordet av det.
Ikke vær redd for å bruke lang tid når du er på handletur. Inspiser hver eneste planke godt før du tar den endelige avgjørelsen. Velg impregnerte planker for et resultat som varer lenger.
Unngå fristelsen av å gjøre den vindtett
Det er ikke uhørt at levegger plutselig faller over ende når det blåser til storm. Som regel er grunnen til at de blåser ned at de som bygde den bestemte seg for å gjøre den helt vindtett. Ja, den skal jo skjerme for vinden, men en levegg som slipper forbi litt vind vil gjøre en langt bedre jobb.
Du kan lage en såkalt åpen konstruksjon ved at du legger plankene «annenhver» på hver side av veggen. Da slipper du innsyn og en levegg du risikerer å måtte sette opp på nytt. I tillegg vil ikke vinden lenger være et problem.
Grav langt mot Kina
Du må passe på at du graver langt ned i bakken når du skal sette stolpene. Hvis ikke vil leveggen garantert ikke overleve verken tidens tann eller første storm. Stolpene bør faktisk stå så dypt som omtrent én meter. Bruk et jordbor så blir alt mye enklere.
Noen eksperter snakker om såkalt frostfri dybde, og at du bør grave ned til grensen for ditt område. På Østlandet er 160 cm regnet som frostfri dybde, men på Jæren vil dybden være omlag én meter.
Skruer, ikke spiker!
Rustfrie skruer er det du bør bruke når du arbeider. Ikke bare sikrer du at festemiddelet holder i årevis, du vil også ha muligheten til å enkelt bytte et bord hvis det skulle bli skadet. Det kan være fristende å benytte en spikerpistol og få arbeidet gjort raskere, men du vil garantert spare mer tid i det lange løp på å velge skruer, fordi det gir et resultat som holder lenger.
Vedlikehold er alfa og omega
Det er ikke bare å sette opp en levegg og aldri tenke på den igjen. Treverk bør behandles for varighet og god holdbarhet. Legg et lag maling eller behandle med olje, og følg opp behandlingen slik du ville gjort med husveggen din ellers.
Så, da var det bare å snekre i vei og nyte et mer vindstille, rolig og bortgjemt område.