Fordeler og ulemper med soloppvarmet hagedusj

Vurderer du å oppgradere hytte- eller campingopplevelsen med en soloppvarmet hagedusj, eller ønsker du muligheten til å skylle av deg før og etter boblebadet? Da bør du lese videre! I denne artikkelen tar vi nemlig for oss fordelene og ulempene med en soloppvarmet hagedusj:

 

Fordeler med soloppvarmet hagedusj

1. Øker sommeropplevelsen

Det er lite som slår det å stå under åpen himmel og kjenne perfekt temperert vann omfavne kroppen etter en lang dag på stranden mens du nynner på favorittsommerlåten. En hagedusj tilfører litt ekstra ferie- og sommerfølelse nettopp fordi du er i åpent landskap omringet av natur og måkeskrik. En hverdagslig aktivitet forvandles til noe magisk og moro!

En hagedusj tilfører også en luksusfølelse som både familie og venner kan glede seg over. For barna er det moro å kunne leke i vannstrålene, og for de voksne er det deilig å ha tilgang til avkjølende vann etter en varm sommerdag.

2. Solenergi er mer klimavennlig

En annen viktig og hyggelig fordel med en soloppvarmet hagedusj er at solenergi er en mye mer bærekraftig oppvarmingskilde enn strøm. Selv om vi er heldige med at mye av vannkraften vår kommer fra bærekraftig fossefall i Norge, så importerer vi likevel en del fra kjernekraft og fossile kilder. Da er det jo fint å kunne benytte seg av solkraften når man kan det ‒ og så er det jo litt kult å tenke på at vannet du bruker faktisk er varmet opp av en lyskule 149,6 millioner kilometer unna deg.

3. Godt for helsen

Dersom du har boblebad, spabad eller basseng, er det viktig at du dusjer før du hopper inn ‒ noe du kanskje også husker fra barndommens mange turer til diverse badeland. Grunnen er ganske enkel: det blir langt mindre bakterier i badevannet og dermed mer hygienisk for alle om du tar en dusj først. Det er også deilig med en dusj etter du har svømt i klor eller vært oppi det samme vannet en stund, og det er her hagedusjen blir et veldig godt tilskudd til uteområdet, fordi det blir mindre tiltak å «hoppe i dusjen» først. Det er også utrolig deilig å gå kunne skylle av solkrem og sand etter en lang dag på stranden.

I tillegg er det, som nevnt over, en egen, meditativ og avstressende følelse å dusje ute i åpent landskap.

Les også: 5 grunner til at du bør skaffe deg en hagedusj

Ulemper med soloppvarmet hagedusj

1. Ikke for de sjenerte

En av gledene ved en soloppvarmet hagedusj er nettopp den åpne løsningen ute i frisk luft, men det kan føles uvant om du er av den sjenerte typen. Er du en person som foretrekker fire vegger rundt deg, er kanskje ikke en hagedusj helt din greie. For det kan jo brått føles litt rart hvis en fremmed rusler forbi mens du står midt oppi sjamponeringen, eller? Vurder om du tror sjenansen blir for stor, eller om du har mulighet til å plassere hagedusjen på et litt diskré område med lite innsyn.

2. Du er avhengig av finværet for varmtvann

Ettersom en soloppvarmet hagedusj er avhengig av… ja, nettopp sol, kan det være upraktisk om du brått står overfor en regntung uke og varmtvannstanken går tom. Når det er sagt, er det ikke ofte man opplever hele sommere eller sesonger uten solskinn, og de fleste har tilgang på en varmtvannstank og «innedusj» i dag. Men, om du helst vil unngå en «kald dusj» ved å koble hagedusjen til varmtvannstanken, er det nok lurt å se nærmere på en utedusj med varmt- og kaldtvannstilkobling som gir deg mulighet til nettopp det.

3. Du må ha tilgang til hageslange

For å fylle opp tanken og bruke dusjen må den ha tilgang til en vannkilde og dette kan ta knekken på hagedusj-drømmen. Dermed kan det bli vanskelig dersom du bor i en leilighet med veranda hvor du kunne tenke å ta deg en utedusj i sommervarmen, eller om du av ulike årsaker står uten vanntilgang. Så dersom du ikke har en kreativ, hjemmelaget løsning på en hageslange fra kjøkkenkummen og ut til verandaen, eller du «låner» hageslangen til naboen, kan det fort bli litt vanskelig. Forhåpentligvis har du mulighet til å koble deg opp til en hageslange og sette opp din splitter nye, forfriskende hagedusj som kan stå å godgjøre seg i solen!

Slik bruker du klorfri vannkjemi (OxyBox)

 1. Fyll boblebadet til anbefalt vannivå, du finner markører for max/min-nivå på innsiden av ditt Mspa.
 2. Ved nyfylling av vann tilfører du 30 ml. (to måleskjeer) Active Oxygen (A).Dette gjøres for å sikre et riktig nivå av Active Oxygen, som forhindrer en eventuell oppblomstring av bakterier. Når du bruker teststripsene skal verdien på Active Oxygen (A) ligge mellom 6,0 og 8,0. Tester du vannkvaliteten for alkalinitet skal verdien på teststripene vise rundt 100.

For deg som vil ha helt optimal vannkvalitet anbefaler vi følgende tilleggsrutiner:

 1. Tilsett 20 ml. Oxyplus (B) én fast dag i uken.
 2. Ca 15 minutter før hver bading tilsettes 15 ml. Active Oxygen granular (A) (én måleskje).
 3. Vi anbefaler at du bytter vann ca. én gang i måneden, avhengig av hygiene.
 4. Vi anbefaler at du skyller filteret et par ganger i uka og at du bytter filter etter tre til fire uker eller oftere dersom ditt Mspa er ofte i bruk. Du kan bestille filterabonnement på deals.mspa.no

MERK! Om du ikke skal bruke ditt Mspa på syv dager anbefaler vi at du tilfører to skjeer Active Oxygen (A) for å opprettholde en god vannhygiene. Fortsett med vanlige rutiner med vannkjemien når boblebadet skal brukes som normalt igjen.

Slik bruker du klorfri vannkjemi (Bromin)

 1. Fyll boblebadet til anbefalt vannivå, du finner markører for max/min-nivå på innsiden av ditt Mspa.
 2. Mål først vannets pH-verdi med testsriper og juster til pH 7,2-7,6 om nødvendig.
 3. Tilsett to Bromin-tabletter i flotøren og vri på flotør-åpningen slik at det vises to synlige spor. Kast aldri Bromin-tabletter direkte i boblebadet. Etter ca 14 dager vil tablettene være oppløst. Når Bromin-tablettene er oppløst legger du to nye tabletter i flotøren.
 4. I Bromin-behandlet badevann anbefaler vi at du tilfører SpaChock for å gi vannet en sjokkbe-handling ved ny-fylling av vann (ca hver 4. uke). Mål vannets brom- og pH-verdi med teststriper med jevne mellomrom. Ideell bromverdi: 2,0-4,0 mg/l. Tester du vannkvaliteten for alkalinitet skal verdien på teststripene vise mellom 80-120 mg/l.

Vi anbefaler at du skyller filteret et par ganger i uka og at du bytter filter etter tre til fire uker.Ved normalt bruk og ved riktig bruk av vannkjemi vil du kunne bruke vannet i ditt Mspa i ca 4-6 uker før du gjør et vannbytte.

Lav pH-verdi i vannet vil kunne påvirke effekten av Bromin. Tilfør da eventuelt pH UP.

Slik bruker du klorholdig vannkjemi

 1. Fyll boblebadet til anbefalt vannivå, du finner markører for max/min-nivå på innsiden av ditt Mspa.
 2. Mål først vannets pH-verdi med testsriper og juster til pH 7,2-7,6 om nødvendig.
 3. Tilsett én SunWac 12-tablett i flotøren og vri på flotør-åpningen slik at det vises to synlige spor. Kast aldri SunWac 12-tabletter direkte i boblebadet. SunWac 12-tablettene oppløses raskt, og pro-sessen gjentas én gang i uka. Ved hyppig bruk og når mange bader samtidig anbefaler vi å tilsette én tablett SunWac 12 etter endt bading for å nullstille bakterievekst.
 4. I SunWac 12-behandlet badevann anbefaler vi at du tilfører SpaChock for å gi vannet en sjokk-behandling ved ny-fylling av vann (ca hver 4. uke). Mål vannets klor- og pH-verdi med teststriper med jevne mellomrom. Ideell klorverdi: 2,0 mg/l. Tester du vannkvaliteten for alkalinitet skal verdien på teststripene vise mellom 80-120 mg/l.

Vi anbefaler at du skyller filteret et par ganger i uka og at du bytter filter etter tre til fire uker.Ved normalt bruk og ved riktig bruk av vannkjemi vil du kunne bruke vannet i ditt Mspa i ca 4-6 uker før du gjør et vannbytte.

Lav pH-verdi i vannet vil kunne påvirke effekten av Klor. Tilfør da eventuelt pH UP.

pH-verdier
Dersom du har opplevd for lav pH-verdi dagen etter at du har justert verdiene i vannet, skyldes det sannsynligvis at du ikke har justert alkaliteten på badevannet.Alkaliteten er en betegnelse for mengden av oppløste alkaliske salter i vannet som; karbonater, bi-karbonater og hydroksider. Alkalitet et vannets pH-buffer – desto større buffer vannet har, jo større er vannets motstandsevne mot endringer i pH-verdien.For høy alkalitet betyr at du ikke kan endre pH-verdien. Hvis du tilsetter SpaCare pH-Down «skyves» pH-verdien tilbake igjen. Alkaliteten kan senkes ved å bruke SpaCare Alka-Down.For lav alkalitet betyr at pH-verdien ikke kan kontrolleres, og at pH-verdien hopper opp og ned. Samti-dig kan for lav alkalitet medføre korrosjon på eventuelle massasjedyser i boblebadet ditt. Alkalitet kan heves med SpaCare Alka-Up. Bruk gjerne spaberegneren på scandinavianspacare.no/spaberegner/

Hvorfor er det hvite flak i vannet eller melkehvitt vann?
Det er helt naturlig at vannet inneholder kalk. Kalken i vannet kan imidlertid medføre hvite flak hvis pH-verdien i vannet blir for høy (over 7,6). Når pH-verdien i vannet er nøytral vil vannet se klart og flott ut. Er skaden skjedd og du kan se kalk-utfelling i vannet er det heldigvis ikke farlig, og kan forsvinne av seg selv ved kontinuerlig filtrering (regelmessig filter bytte anbefales).

Slik ungår du hvite flak i vannet:

 • Sørg for at alkaliteten holdes på 80-120 mg/l, slik at pH-verdien er stabil.
 • Kontroller pH-verdien med jevne mellomrom (gjerne to til tre ganger i uken) og juster pH-verdien til mellom 7,0 og 7,4.
 • Tilsett SpaCare No Scale for å binde kalken best mulig i vannet.

Hvorfor er det grått eller uklart vann?
Det er typisk tre årsaker til at vannet i spaet kan bli grått eller uklart:

 1. Tett filter.
 2. For lav pH-verdi eller alkalitet – altså at vannet ikke lenger er i balanse.
 3. For mye organisk materiale (f.eks hud, hår eller liknende) – det vil si mangelfull oksidering.

Utbedringsløsninger:

 1. Ta av filteret og skyll dette, helst et par ganger i uken. Filteret kan taes av selv om det er vann i badet, husk også at de to grå dysene på innsiden av badet må skrues av og renses hver gang badet tømmes før nytt vann tilsettes. Dersom filteret er skittent kan det ikke rense vannet godt nok og det vil fort kunne oppstå problemer med grått eller uklart vann. Når filteret er rent kan de minste partiklene i vannet fjernes ved å tilsette SpaCare Bright & Clear – men tilsett aldri mer enn 10 ml per 1000-1500 li-ter vann.
 2. For å finne ut om det er noe galt med pH-verdien eller alkaliteten i vannet er du nødt til å måle deg frem. Mål alkaliteten (TA) med teststrips. Juster alkaliteten slik at den har en verdi på 80-120 mg/l. Er alkaliteten for lav tilsettes SpaCare Alka Up – er den for høy tilsettes SpaCare Alka Down. Når alkaliteten er justert korrekt måles pH-verdien med teststrips. Sørg for at vannet er i balanse ved å få pH-verdien til å ligge mellom 7,0 og 7,4 med enten SpaCare pH-Up eller SpaCare pH-Down.
 3. Fjern fremmedlegemene med renholdskitet. Hjelper ikke dette bør du bytte vann.

Uklart vann kan også løses dersom to måleskjeer (2x15ml) med SpaChock eller Active Oxygen Gra-nular (A) tilsettes i vannet. Dersom det ikke hjelper er det nødvendig å bytte vannet.

Vedlikeholdsrutiner
Uansett hvilket desinfeksjonsmiddel du bruker anbefaler vi at du minst én gang i uken gjør følgende rutiner for å oppnå optimal vannkvalitet/hygiene:

 • Vedlikeholder med 25 ml SpaCare No Scale per 1000 liter vann.
 • Måler og justerer pH-verdien til 7,0-7,4.
 • Tester og justerer alkaliteten hvis pH-verdien er vanskelig å kontrollere.
 • Vedlikeholder med 10ml Spacare Bright & Clear ukentlig dersom vannet ikke er krystallklart.
 • Bruke Spacare Foam Down på skummet hvis du opplever at det dannes skum på overflaten.
 • For ekstra sikkerhet anbefaler vi på det sterkeste å tilsette 1 stk SunWac 12 tablett. Denne klor-ta-bletten dreper alt av bakterier i ditt boblebad og du kan bade klor-fritt igjen dagen etterpå.
 • Hvis du ikke vil bruke klor skal du tilsette 50 ml SpaCare Active Oxygen per 1000 liter vann.
 • For å opprettholde et rent vann er det viktig å dusje før man går i boblebadet. En person som dusjer før bading forurenser vannet 200 ganger mindre enn en person som ikke har vasket seg.