Oppgradere sommerhytta? Se våre tips her

Du trenger ikke nødvendigvis strippe hytta helt for å få den frisket opp. Her er enkle grep du kan ta for å skape ditt eget ferieparadis. 

Ferie- og fridager er perfekte for hytteoppussing. Hvis du vil ha en litt mer kreativ og krevende sommer er det mye du kan gjøre for å oppgradere hytta. Inviter familie eller venner, finn frem noe snack og godt å drikke og del ut oppgaver. Oppussing kan nemlig være utrolig gøy, og vanskelig trenger det absolutt ikke være.

Pust inn, pust ut

Grønt er skjønt, og inn som bare det. For å gi sommerhytta en litt grønnere profil er det masse triks og knep som kan brukes. Dersom du vil skape et bedre innemiljø finnes det utrolig mange planter som både renser og fukter luften slik at du kan puste enda litt lettere på hytta. Ikke nok med det, forskning viser også at dersom vi omgir oss med planter vil stressnivået synke. Dekorer med for eksempel bregner, eføy eller fredslilje for en enda mer avslappende hytteperiode.

Redd biene!

Skal du velge uteplanter til hyttehagen anbefaler vi at du slenger inn noen bie-vennlige planter. Over hele verden synker både bie- og humletall. Uten disse summende skapningene ville faktisk store deler av matproduksjonen i verden ha kollapset. Takk ikke bare kua for maten, en tredjedel av kosten vi får i oss skyldes nemlig humlene og biene.

For en mer livlig hage full av produktive pollenbærere bør du for eksempel plante blåbær, bringebær, honningurt, krokus og lavendel. Ikke bare dufter bie-vennlige blomster herlig, de ser også flotte ut, og du kan spise flere av dem etter avblomstringen.

Sol inne, sol ute

Solceller er også en flott investering til hytta. Du kan velge å kjøre fullt ut med solcelletak, men det trenger ikke være så vanskelig heller. Hva med å teste ut solceller i en litt mildere grad til å begynne med? Hos MSpa er alle utedusjer solcelledrevet, 100 prosent økologiske og enkle å installere. De kobles direkte til hageslangen og varmes opp av sola slik at du kan nyte en deilig dusj ute i det fri.

Har du boblebad eller basseng blir utedusjen et perfekt tilbehør. Dersom du svømmer i sjø eller innsjø kan du skylle av deg før du går inn i hytta. Hvis du har slitt deg gjennom en lang gåtur kan du vaske bort svette mens kroppen får nyte solstråler over hele seg.

Enkel luksus i ferien med boblebad

Hvis du vil heve hytteturen ytterligere anbefaler vi å rydde plass til et oppblåsbart boblebad. Det finnes ikke noe mer luksuriøst enn å bli skånsomt massert av varme bobler mens du nipper til et glass sprudlende.

Boblebadene er enkle å fylle og tømme, og tar svært liten plass når luften er ute. Du kan velge å la boblebadet bli værende på hytta eller ta det med deg hjem igjen i bilen dersom du vil benytte deg av hverdagsluksusen hjemme i hagen også. Idylliske hytteomgivelser blir enda vakrere når de nytes fra et helt eget hjemmespa.

Interesse for interiør

Selv om du ikke har annen snekkererfaring enn den du opparbeidet deg i sløyden på ungdomsskolen, kan du likevel enkelt skape en helt ny hytteidentitet. Litt maling, egenprodusert kunst og nye detaljer og tilbehør er alt som skal til. Dra inn friske farger på veggene og hold detaljer som puter, tepper og bilder i stil med den nye fargepaletten. Hvis du heller vil gå for trygge og nedtonede vegger kan du alltids spirte de opp med mønstrede sofaputer, eller kanskje til og med helt nye trekk til møblementet.

Knall til med flott kunst på veggene, eller gi hytta et personlig preg med familiebilder i ulike størrelser rammet inn i fargerike rammer. Føler du deg ekstra kreativ kan du også plukke opp en malerpensel og la din indre kunstner bli inspirert. Egenprodusert kunst på veggene er aldri feil.

Dersom du trenger litt inspirasjon før du starter opp prosjektet, er det bare å ta en titt på TV2 sin serie, «Sommerhytta».

Slik bruker du klorfri vannkjemi (OxyBox)

 1. Fyll boblebadet til anbefalt vannivå, du finner markører for max/min-nivå på innsiden av ditt Mspa.
 2. Ved nyfylling av vann tilfører du 30 ml. (to måleskjeer) Active Oxygen (A).Dette gjøres for å sikre et riktig nivå av Active Oxygen, som forhindrer en eventuell oppblomstring av bakterier. Når du bruker teststripsene skal verdien på Active Oxygen (A) ligge mellom 6,0 og 8,0. Tester du vannkvaliteten for alkalinitet skal verdien på teststripene vise rundt 100.

For deg som vil ha helt optimal vannkvalitet anbefaler vi følgende tilleggsrutiner:

 1. Tilsett 20 ml. Oxyplus (B) én fast dag i uken.
 2. Ca 15 minutter før hver bading tilsettes 15 ml. Active Oxygen granular (A) (én måleskje).
 3. Vi anbefaler at du bytter vann ca. én gang i måneden, avhengig av hygiene.
 4. Vi anbefaler at du skyller filteret et par ganger i uka og at du bytter filter etter tre til fire uker eller oftere dersom ditt Mspa er ofte i bruk. Du kan bestille filterabonnement på deals.mspa.no

MERK! Om du ikke skal bruke ditt Mspa på syv dager anbefaler vi at du tilfører to skjeer Active Oxygen (A) for å opprettholde en god vannhygiene. Fortsett med vanlige rutiner med vannkjemien når boblebadet skal brukes som normalt igjen.

Slik bruker du klorfri vannkjemi (Bromin)

 1. Fyll boblebadet til anbefalt vannivå, du finner markører for max/min-nivå på innsiden av ditt Mspa.
 2. Mål først vannets pH-verdi med testsriper og juster til pH 7,2-7,6 om nødvendig.
 3. Tilsett to Bromin-tabletter i flotøren og vri på flotør-åpningen slik at det vises to synlige spor. Kast aldri Bromin-tabletter direkte i boblebadet. Etter ca 14 dager vil tablettene være oppløst. Når Bromin-tablettene er oppløst legger du to nye tabletter i flotøren.
 4. I Bromin-behandlet badevann anbefaler vi at du tilfører SpaChock for å gi vannet en sjokkbe-handling ved ny-fylling av vann (ca hver 4. uke). Mål vannets brom- og pH-verdi med teststriper med jevne mellomrom. Ideell bromverdi: 2,0-4,0 mg/l. Tester du vannkvaliteten for alkalinitet skal verdien på teststripene vise mellom 80-120 mg/l.

Vi anbefaler at du skyller filteret et par ganger i uka og at du bytter filter etter tre til fire uker.Ved normalt bruk og ved riktig bruk av vannkjemi vil du kunne bruke vannet i ditt Mspa i ca 4-6 uker før du gjør et vannbytte.

Lav pH-verdi i vannet vil kunne påvirke effekten av Bromin. Tilfør da eventuelt pH UP.

Slik bruker du klorholdig vannkjemi

 1. Fyll boblebadet til anbefalt vannivå, du finner markører for max/min-nivå på innsiden av ditt Mspa.
 2. Mål først vannets pH-verdi med testsriper og juster til pH 7,2-7,6 om nødvendig.
 3. Tilsett én SunWac 12-tablett i flotøren og vri på flotør-åpningen slik at det vises to synlige spor. Kast aldri SunWac 12-tabletter direkte i boblebadet. SunWac 12-tablettene oppløses raskt, og pro-sessen gjentas én gang i uka. Ved hyppig bruk og når mange bader samtidig anbefaler vi å tilsette én tablett SunWac 12 etter endt bading for å nullstille bakterievekst.
 4. I SunWac 12-behandlet badevann anbefaler vi at du tilfører SpaChock for å gi vannet en sjokk-behandling ved ny-fylling av vann (ca hver 4. uke). Mål vannets klor- og pH-verdi med teststriper med jevne mellomrom. Ideell klorverdi: 2,0 mg/l. Tester du vannkvaliteten for alkalinitet skal verdien på teststripene vise mellom 80-120 mg/l.

Vi anbefaler at du skyller filteret et par ganger i uka og at du bytter filter etter tre til fire uker.Ved normalt bruk og ved riktig bruk av vannkjemi vil du kunne bruke vannet i ditt Mspa i ca 4-6 uker før du gjør et vannbytte.

Lav pH-verdi i vannet vil kunne påvirke effekten av Klor. Tilfør da eventuelt pH UP.

pH-verdier
Dersom du har opplevd for lav pH-verdi dagen etter at du har justert verdiene i vannet, skyldes det sannsynligvis at du ikke har justert alkaliteten på badevannet.Alkaliteten er en betegnelse for mengden av oppløste alkaliske salter i vannet som; karbonater, bi-karbonater og hydroksider. Alkalitet et vannets pH-buffer – desto større buffer vannet har, jo større er vannets motstandsevne mot endringer i pH-verdien.For høy alkalitet betyr at du ikke kan endre pH-verdien. Hvis du tilsetter SpaCare pH-Down «skyves» pH-verdien tilbake igjen. Alkaliteten kan senkes ved å bruke SpaCare Alka-Down.For lav alkalitet betyr at pH-verdien ikke kan kontrolleres, og at pH-verdien hopper opp og ned. Samti-dig kan for lav alkalitet medføre korrosjon på eventuelle massasjedyser i boblebadet ditt. Alkalitet kan heves med SpaCare Alka-Up. Bruk gjerne spaberegneren på scandinavianspacare.no/spaberegner/

Hvorfor er det hvite flak i vannet eller melkehvitt vann?
Det er helt naturlig at vannet inneholder kalk. Kalken i vannet kan imidlertid medføre hvite flak hvis pH-verdien i vannet blir for høy (over 7,6). Når pH-verdien i vannet er nøytral vil vannet se klart og flott ut. Er skaden skjedd og du kan se kalk-utfelling i vannet er det heldigvis ikke farlig, og kan forsvinne av seg selv ved kontinuerlig filtrering (regelmessig filter bytte anbefales).

Slik ungår du hvite flak i vannet:

 • Sørg for at alkaliteten holdes på 80-120 mg/l, slik at pH-verdien er stabil.
 • Kontroller pH-verdien med jevne mellomrom (gjerne to til tre ganger i uken) og juster pH-verdien til mellom 7,0 og 7,4.
 • Tilsett SpaCare No Scale for å binde kalken best mulig i vannet.

Hvorfor er det grått eller uklart vann?
Det er typisk tre årsaker til at vannet i spaet kan bli grått eller uklart:

 1. Tett filter.
 2. For lav pH-verdi eller alkalitet – altså at vannet ikke lenger er i balanse.
 3. For mye organisk materiale (f.eks hud, hår eller liknende) – det vil si mangelfull oksidering.

Utbedringsløsninger:

 1. Ta av filteret og skyll dette, helst et par ganger i uken. Filteret kan taes av selv om det er vann i badet, husk også at de to grå dysene på innsiden av badet må skrues av og renses hver gang badet tømmes før nytt vann tilsettes. Dersom filteret er skittent kan det ikke rense vannet godt nok og det vil fort kunne oppstå problemer med grått eller uklart vann. Når filteret er rent kan de minste partiklene i vannet fjernes ved å tilsette SpaCare Bright & Clear – men tilsett aldri mer enn 10 ml per 1000-1500 li-ter vann.
 2. For å finne ut om det er noe galt med pH-verdien eller alkaliteten i vannet er du nødt til å måle deg frem. Mål alkaliteten (TA) med teststrips. Juster alkaliteten slik at den har en verdi på 80-120 mg/l. Er alkaliteten for lav tilsettes SpaCare Alka Up – er den for høy tilsettes SpaCare Alka Down. Når alkaliteten er justert korrekt måles pH-verdien med teststrips. Sørg for at vannet er i balanse ved å få pH-verdien til å ligge mellom 7,0 og 7,4 med enten SpaCare pH-Up eller SpaCare pH-Down.
 3. Fjern fremmedlegemene med renholdskitet. Hjelper ikke dette bør du bytte vann.

Uklart vann kan også løses dersom to måleskjeer (2x15ml) med SpaChock eller Active Oxygen Gra-nular (A) tilsettes i vannet. Dersom det ikke hjelper er det nødvendig å bytte vannet.

Vedlikeholdsrutiner
Uansett hvilket desinfeksjonsmiddel du bruker anbefaler vi at du minst én gang i uken gjør følgende rutiner for å oppnå optimal vannkvalitet/hygiene:

 • Vedlikeholder med 25 ml SpaCare No Scale per 1000 liter vann.
 • Måler og justerer pH-verdien til 7,0-7,4.
 • Tester og justerer alkaliteten hvis pH-verdien er vanskelig å kontrollere.
 • Vedlikeholder med 10ml Spacare Bright & Clear ukentlig dersom vannet ikke er krystallklart.
 • Bruke Spacare Foam Down på skummet hvis du opplever at det dannes skum på overflaten.
 • For ekstra sikkerhet anbefaler vi på det sterkeste å tilsette 1 stk SunWac 12 tablett. Denne klor-ta-bletten dreper alt av bakterier i ditt boblebad og du kan bade klor-fritt igjen dagen etterpå.
 • Hvis du ikke vil bruke klor skal du tilsette 50 ml SpaCare Active Oxygen per 1000 liter vann.
 • For å opprettholde et rent vann er det viktig å dusje før man går i boblebadet. En person som dusjer før bading forurenser vannet 200 ganger mindre enn en person som ikke har vasket seg.