Hvordan skaper du et godt utemiljø hjemme?

Et godt utemiljø skal invitere til bruk av hagen. Med mange aktiviteter og produkter å velge imellom er det ikke alltid like lett å gjøre hagen til et sted du vil være. Heldigvis kan vi hjelpe deg med å finne det beste for ditt utemiljø.

For flere av oss er hagebruk synonymt med mye arbeid, gjørmete knær og voksende ugress. For å rydde opp etter vinteren legger vi ned dugnadstime etter dugnadstime, og vi står på kne til ryggen verker, i forsøk på å redde fjorårets blomsterbed fra å visne vekk. Når sola kommer kan vi heller ikke slappe av. Gresset må klippes og blomstene vannes. Hva er alt dette arbeidet godt for?

Bare pust godt ut. Det er riktig at en hage kan kreve mye arbeid, men det finnes løsninger som gjør hagestellet lettere og bruken bedre. Uteområdet skal tross alt være et fristed fra alt arbeidet du gjør ellers, med et godt utemiljø og muligheten til å slappe av. Her kommer noen tips til hvordan du kan skape et godt utemiljø hjemme – og grunnen til hvorfor det er så viktig.

Et godt utemiljø gir bedre helse

For det første er det greit å opplyse om hvorfor et godt utemiljø er viktig: Et godt utemiljø er viktig fordi det inviterer til bruk av hagen og gjør det lettere å nyte av godene du får fra hagebruk. Forskning viser nemlig at de som benytter seg av hagen som et avslappningssted, oppgir bedre helse, større velvære, mer fysisk aktivitet og flere turer i naturen enn andre.

Dette er gode nyheter for oss som bor i Norge. Vi er tross alt et “hageland”, der over 80 prosent av oss har tilgang på egen hage. Lærdommen er at hagen skal være et sted for avslapning, tilpasset dine interesser og et avbrekk fra hverdagen. Da er det bare å la seg inspirere, for det finnes mye gøy dere kan gjøre i hagen!

Slapp maksimalt av i et boblebad

Når det kommer til avslapning er det lite som er mer avslappende enn en tur i boblebadet. Enten om du er alene, med kjæresten eller har venner på besøk, er et boblebad perfekt for å få pulsen til å synke og bare slappe av. Dette er hverdagsluksus som gir kropp og sinn en velfortjent pause fra hverdagens strabaser.

Det krever heller ikke mange timers forberedning. Dagens boblebad er lette å ha med og gjøre. For eksempel familiefavoritten Camaro 6p er et helårs spabad som blåser seg selv opp på 5-10 minutter, med innebygget termostat som holder ønsket temperatur etter oppvarming første gangen. Den kan stå hvor som helst, er svært stillegående og kan leveres rett hjem på døren.

Les mer: 5 grunner til at boblebad + høyttalere = SANT

Lag pizza med din egen pizzaovn

Hvis du ønsker å invitere venner på besøk, men ønsker å gjøre noe annerledes, så kan du invitere dem på pizzafest i hagen. Pizzaovner har blitt veldig populært i Norge, ikke rart med tanke på hvor gøy det er å lage sin egen hjemmelagde pizza. Pizzaovner er årets hageprodukt, som kan stå ute hele året og som gleder hele familien.

Alfa Forni er en italiensk familiebedrift som utvikler kanskje verdens beste pizzaovner. Dette er pizzaovner med italiensk design, som kan brukes til å lage mer enn bare pizza. De er lette å anvende, passer like perfekt for nybegynnere som for proffene, og er laget for å vare.

Nyt en varm dusj i sola

Enten du kommer rett fra en løpetur eller skal gjøre deg klar for å hoppe i boblebadet . . . det er alltid digg med en utedusj! Utedusjer har blitt mer og mer populært å ha i hagen sin, hjemme eller på hytta. Det fordi de er lette å anvende og krever lite vedlikehold. Det vanlige er å koble utedusjen rett til hageslangen, så er du i gang.

Bestselgeren Happy Five har en tank som rommer 28 liter vann som varmes opp med solenergi, samt et blandebatteri for å justere temperatur. Med denne trenger du ikke lenger dra frem hagesprederen for å kjøle deg ned i sommervarmen. Slapp heller av med en forfriskende dusj i europas mest populære utedusj.

Les mer: Derfor bør du ha en utedusj i hagen

Slik bruker du klorfri vannkjemi (OxyBox)

 1. Fyll boblebadet til anbefalt vannivå, du finner markører for max/min-nivå på innsiden av ditt Mspa.
 2. Ved nyfylling av vann tilfører du 30 ml. (to måleskjeer) Active Oxygen (A).Dette gjøres for å sikre et riktig nivå av Active Oxygen, som forhindrer en eventuell oppblomstring av bakterier. Når du bruker teststripsene skal verdien på Active Oxygen (A) ligge mellom 6,0 og 8,0. Tester du vannkvaliteten for alkalinitet skal verdien på teststripene vise rundt 100.

For deg som vil ha helt optimal vannkvalitet anbefaler vi følgende tilleggsrutiner:

 1. Tilsett 20 ml. Oxyplus (B) én fast dag i uken.
 2. Ca 15 minutter før hver bading tilsettes 15 ml. Active Oxygen granular (A) (én måleskje).
 3. Vi anbefaler at du bytter vann ca. én gang i måneden, avhengig av hygiene.
 4. Vi anbefaler at du skyller filteret et par ganger i uka og at du bytter filter etter tre til fire uker eller oftere dersom ditt Mspa er ofte i bruk. Du kan bestille filterabonnement på deals.mspa.no

MERK! Om du ikke skal bruke ditt Mspa på syv dager anbefaler vi at du tilfører to skjeer Active Oxygen (A) for å opprettholde en god vannhygiene. Fortsett med vanlige rutiner med vannkjemien når boblebadet skal brukes som normalt igjen.

Slik bruker du klorfri vannkjemi (Bromin)

 1. Fyll boblebadet til anbefalt vannivå, du finner markører for max/min-nivå på innsiden av ditt Mspa.
 2. Mål først vannets pH-verdi med testsriper og juster til pH 7,2-7,6 om nødvendig.
 3. Tilsett to Bromin-tabletter i flotøren og vri på flotør-åpningen slik at det vises to synlige spor. Kast aldri Bromin-tabletter direkte i boblebadet. Etter ca 14 dager vil tablettene være oppløst. Når Bromin-tablettene er oppløst legger du to nye tabletter i flotøren.
 4. I Bromin-behandlet badevann anbefaler vi at du tilfører SpaChock for å gi vannet en sjokkbe-handling ved ny-fylling av vann (ca hver 4. uke). Mål vannets brom- og pH-verdi med teststriper med jevne mellomrom. Ideell bromverdi: 2,0-4,0 mg/l. Tester du vannkvaliteten for alkalinitet skal verdien på teststripene vise mellom 80-120 mg/l.

Vi anbefaler at du skyller filteret et par ganger i uka og at du bytter filter etter tre til fire uker.Ved normalt bruk og ved riktig bruk av vannkjemi vil du kunne bruke vannet i ditt Mspa i ca 4-6 uker før du gjør et vannbytte.

Lav pH-verdi i vannet vil kunne påvirke effekten av Bromin. Tilfør da eventuelt pH UP.

Slik bruker du klorholdig vannkjemi

 1. Fyll boblebadet til anbefalt vannivå, du finner markører for max/min-nivå på innsiden av ditt Mspa.
 2. Mål først vannets pH-verdi med testsriper og juster til pH 7,2-7,6 om nødvendig.
 3. Tilsett én SunWac 12-tablett i flotøren og vri på flotør-åpningen slik at det vises to synlige spor. Kast aldri SunWac 12-tabletter direkte i boblebadet. SunWac 12-tablettene oppløses raskt, og pro-sessen gjentas én gang i uka. Ved hyppig bruk og når mange bader samtidig anbefaler vi å tilsette én tablett SunWac 12 etter endt bading for å nullstille bakterievekst.
 4. I SunWac 12-behandlet badevann anbefaler vi at du tilfører SpaChock for å gi vannet en sjokk-behandling ved ny-fylling av vann (ca hver 4. uke). Mål vannets klor- og pH-verdi med teststriper med jevne mellomrom. Ideell klorverdi: 2,0 mg/l. Tester du vannkvaliteten for alkalinitet skal verdien på teststripene vise mellom 80-120 mg/l.

Vi anbefaler at du skyller filteret et par ganger i uka og at du bytter filter etter tre til fire uker.Ved normalt bruk og ved riktig bruk av vannkjemi vil du kunne bruke vannet i ditt Mspa i ca 4-6 uker før du gjør et vannbytte.

Lav pH-verdi i vannet vil kunne påvirke effekten av Klor. Tilfør da eventuelt pH UP.

pH-verdier
Dersom du har opplevd for lav pH-verdi dagen etter at du har justert verdiene i vannet, skyldes det sannsynligvis at du ikke har justert alkaliteten på badevannet.Alkaliteten er en betegnelse for mengden av oppløste alkaliske salter i vannet som; karbonater, bi-karbonater og hydroksider. Alkalitet et vannets pH-buffer – desto større buffer vannet har, jo større er vannets motstandsevne mot endringer i pH-verdien.For høy alkalitet betyr at du ikke kan endre pH-verdien. Hvis du tilsetter SpaCare pH-Down «skyves» pH-verdien tilbake igjen. Alkaliteten kan senkes ved å bruke SpaCare Alka-Down.For lav alkalitet betyr at pH-verdien ikke kan kontrolleres, og at pH-verdien hopper opp og ned. Samti-dig kan for lav alkalitet medføre korrosjon på eventuelle massasjedyser i boblebadet ditt. Alkalitet kan heves med SpaCare Alka-Up. Bruk gjerne spaberegneren på scandinavianspacare.no/spaberegner/

Hvorfor er det hvite flak i vannet eller melkehvitt vann?
Det er helt naturlig at vannet inneholder kalk. Kalken i vannet kan imidlertid medføre hvite flak hvis pH-verdien i vannet blir for høy (over 7,6). Når pH-verdien i vannet er nøytral vil vannet se klart og flott ut. Er skaden skjedd og du kan se kalk-utfelling i vannet er det heldigvis ikke farlig, og kan forsvinne av seg selv ved kontinuerlig filtrering (regelmessig filter bytte anbefales).

Slik ungår du hvite flak i vannet:

 • Sørg for at alkaliteten holdes på 80-120 mg/l, slik at pH-verdien er stabil.
 • Kontroller pH-verdien med jevne mellomrom (gjerne to til tre ganger i uken) og juster pH-verdien til mellom 7,0 og 7,4.
 • Tilsett SpaCare No Scale for å binde kalken best mulig i vannet.

Hvorfor er det grått eller uklart vann?
Det er typisk tre årsaker til at vannet i spaet kan bli grått eller uklart:

 1. Tett filter.
 2. For lav pH-verdi eller alkalitet – altså at vannet ikke lenger er i balanse.
 3. For mye organisk materiale (f.eks hud, hår eller liknende) – det vil si mangelfull oksidering.

Utbedringsløsninger:

 1. Ta av filteret og skyll dette, helst et par ganger i uken. Filteret kan taes av selv om det er vann i badet, husk også at de to grå dysene på innsiden av badet må skrues av og renses hver gang badet tømmes før nytt vann tilsettes. Dersom filteret er skittent kan det ikke rense vannet godt nok og det vil fort kunne oppstå problemer med grått eller uklart vann. Når filteret er rent kan de minste partiklene i vannet fjernes ved å tilsette SpaCare Bright & Clear – men tilsett aldri mer enn 10 ml per 1000-1500 li-ter vann.
 2. For å finne ut om det er noe galt med pH-verdien eller alkaliteten i vannet er du nødt til å måle deg frem. Mål alkaliteten (TA) med teststrips. Juster alkaliteten slik at den har en verdi på 80-120 mg/l. Er alkaliteten for lav tilsettes SpaCare Alka Up – er den for høy tilsettes SpaCare Alka Down. Når alkaliteten er justert korrekt måles pH-verdien med teststrips. Sørg for at vannet er i balanse ved å få pH-verdien til å ligge mellom 7,0 og 7,4 med enten SpaCare pH-Up eller SpaCare pH-Down.
 3. Fjern fremmedlegemene med renholdskitet. Hjelper ikke dette bør du bytte vann.

Uklart vann kan også løses dersom to måleskjeer (2x15ml) med SpaChock eller Active Oxygen Gra-nular (A) tilsettes i vannet. Dersom det ikke hjelper er det nødvendig å bytte vannet.

Vedlikeholdsrutiner
Uansett hvilket desinfeksjonsmiddel du bruker anbefaler vi at du minst én gang i uken gjør følgende rutiner for å oppnå optimal vannkvalitet/hygiene:

 • Vedlikeholder med 25 ml SpaCare No Scale per 1000 liter vann.
 • Måler og justerer pH-verdien til 7,0-7,4.
 • Tester og justerer alkaliteten hvis pH-verdien er vanskelig å kontrollere.
 • Vedlikeholder med 10ml Spacare Bright & Clear ukentlig dersom vannet ikke er krystallklart.
 • Bruke Spacare Foam Down på skummet hvis du opplever at det dannes skum på overflaten.
 • For ekstra sikkerhet anbefaler vi på det sterkeste å tilsette 1 stk SunWac 12 tablett. Denne klor-ta-bletten dreper alt av bakterier i ditt boblebad og du kan bade klor-fritt igjen dagen etterpå.
 • Hvis du ikke vil bruke klor skal du tilsette 50 ml SpaCare Active Oxygen per 1000 liter vann.
 • For å opprettholde et rent vann er det viktig å dusje før man går i boblebadet. En person som dusjer før bading forurenser vannet 200 ganger mindre enn en person som ikke har vasket seg.