Morsomme ting å gjøre i boblebadet

Boblebadet er stedet mange finner roen. Likevel kan det også være rom for andre ting en kun avslapning blant de varme boblene.

Å nyte et spabad etter en lang dag er nok noe av det skjønneste du kan finne på. Du setter av tid til å ta vare på deg selv, kroppen din og sinnet ditt. Selv om få går lei av kun å nyte livet i boblebadet, finnes det flere aktiviteter du kan finne på i vannet. Kanskje kan en av disse idéene bringe nytt liv til din hverdagslige boblebadrutine?

Stjernetitting

En romantisk kveld i boblebadet vil uten tvil bli enda bedre under en stjerneklar himmel. Dersom du og partneren din kan finne roen sammen vil det evige himmeltaket bidra til dype og spennende samtaler. Vi mennesker blir litt ekstra filosofiske når vi titter opp på stjernene. Kanskje er det fordi vi plutselig føler oss så små? Eller er det fordi vi innser at universet er så umenneskelig stort?

Dersom du vil lære ungene om astronomi, kan det også være gøy å gjøre det fra komforten i ditt eget boblebad. Astrologi og stjernetegn er også morsomt å lære, og før du vet ordet av det husker nok en generasjon hvordan Ursa Minor og Ursa Major ser ut, og vips kan de oppdage Orions belte helt på egenhånd.

Vanntette spill

En annerledes spillkveld? Ja takk! Med vanntette kortspill eller brettspill vil du i boblebadet kunne legge til rette for en begivenhet få glemme. Denne aktiviteten passer like godt for barn som voksne, og kanskje du klarer å inkorporere noen morsomme regler som passer bra i vannet?

Dersom du skal skaffe deg et vanntett spill bør du sørge for å kjøpe det fra en pålitelig leverandør. Mye kan raskt gå i stykker dersom det ikke er laget for en ordentlig dose vann, men kun tåler en liten sprut.

Musikkbingo

Hvorfor ikke hente ut en bærbar og trådløs høyttaler som tåler vannsprut og sette i gang med en runde musikkbingo? Dette er en aktivitet som krever litt forarbeid, men vil absolutt bli satt pris på av de fleste. Her kan du legge opp musikken slik at du treffer målgruppen godt, enten det er snakk om venner, familie eller yngre barn.

Lag en spilleliste, gi deltagerne ulike ark med forskjellige sangtitler (laminert eller vannfast på en eller annen måte) samt en tusj – og sett i gang. Spill av korte klipp fra sangene, og gi spillerne litt tid på å krysse av dersom de har den riktige tittelen på arket. Enda mer stas blir det dersom du har en premie ventende.

Les en god bok eller et blad

For noen vil det alltid være behov for å gjøre mer enn å bare slappe av, også i boblebadet. Da kan det være hyggelig å lese en god bok eller kikke i et magasin mens en hviler kroppen litt. Dette bør gjøres over kanten slik at arkene ikke blir våte, og derfor kan det være lurt med et rottingsett som går pent rundt boblebadet. Her kan du legge fra deg boken på tørt underlag og bla i vei.

Et annet alternativ er å lytte til en spennende eller interessant lydbok fra en høyttaler som tåler litt vann. Da får du med deg litteraturen din, uten fare for å skade en papirbok. Ligger du lenge nok får du kanskje også med deg mer enn du ellers ville dersom du selv hadde lest i boken.

Nyt en deilig drink

Deilige drinker passer gjennom hele året, det gjelder bare å tilpasse dem sesongen. Om sommeren smaker det herlig med en frisk fruktdrikk med store mengder isbiter, mens om vinteren higer de fleste etter en varm kopp kakao eller litt krydret gløgg.

Husk at det finnes utallige alkoholfrie varianter av drinker som det er enkelt å eksperimentere med. Disse passer utmerket for de som skal kjøre, de som ikke drikker alkohol og barn som også vil kose seg med noe godt blant boblene. Dere kan gjerne starte på kjøkkenet – hvor alle får mikse sin egen drink, før dere synker ned i boblebadet og koser dere med noe hjemmelaget og godt.

 

Hos Mspa finner du fantastiske boblebad i ulik størrelse og design. Du vil garantert finne noe som faller i smak hos oss.

Slik bruker du klorfri vannkjemi (OxyBox)

 1. Fyll boblebadet til anbefalt vannivå, du finner markører for max/min-nivå på innsiden av ditt Mspa.
 2. Ved nyfylling av vann tilfører du 30 ml. (to måleskjeer) Active Oxygen (A).Dette gjøres for å sikre et riktig nivå av Active Oxygen, som forhindrer en eventuell oppblomstring av bakterier. Når du bruker teststripsene skal verdien på Active Oxygen (A) ligge mellom 6,0 og 8,0. Tester du vannkvaliteten for alkalinitet skal verdien på teststripene vise rundt 100.

For deg som vil ha helt optimal vannkvalitet anbefaler vi følgende tilleggsrutiner:

 1. Tilsett 20 ml. Oxyplus (B) én fast dag i uken.
 2. Ca 15 minutter før hver bading tilsettes 15 ml. Active Oxygen granular (A) (én måleskje).
 3. Vi anbefaler at du bytter vann ca. én gang i måneden, avhengig av hygiene.
 4. Vi anbefaler at du skyller filteret et par ganger i uka og at du bytter filter etter tre til fire uker eller oftere dersom ditt Mspa er ofte i bruk. Du kan bestille filterabonnement på deals.mspa.no

MERK! Om du ikke skal bruke ditt Mspa på syv dager anbefaler vi at du tilfører to skjeer Active Oxygen (A) for å opprettholde en god vannhygiene. Fortsett med vanlige rutiner med vannkjemien når boblebadet skal brukes som normalt igjen.

Slik bruker du klorfri vannkjemi (Bromin)

 1. Fyll boblebadet til anbefalt vannivå, du finner markører for max/min-nivå på innsiden av ditt Mspa.
 2. Mål først vannets pH-verdi med testsriper og juster til pH 7,2-7,6 om nødvendig.
 3. Tilsett to Bromin-tabletter i flotøren og vri på flotør-åpningen slik at det vises to synlige spor. Kast aldri Bromin-tabletter direkte i boblebadet. Etter ca 14 dager vil tablettene være oppløst. Når Bromin-tablettene er oppløst legger du to nye tabletter i flotøren.
 4. I Bromin-behandlet badevann anbefaler vi at du tilfører SpaChock for å gi vannet en sjokkbe-handling ved ny-fylling av vann (ca hver 4. uke). Mål vannets brom- og pH-verdi med teststriper med jevne mellomrom. Ideell bromverdi: 2,0-4,0 mg/l. Tester du vannkvaliteten for alkalinitet skal verdien på teststripene vise mellom 80-120 mg/l.

Vi anbefaler at du skyller filteret et par ganger i uka og at du bytter filter etter tre til fire uker.Ved normalt bruk og ved riktig bruk av vannkjemi vil du kunne bruke vannet i ditt Mspa i ca 4-6 uker før du gjør et vannbytte.

Lav pH-verdi i vannet vil kunne påvirke effekten av Bromin. Tilfør da eventuelt pH UP.

Slik bruker du klorholdig vannkjemi

 1. Fyll boblebadet til anbefalt vannivå, du finner markører for max/min-nivå på innsiden av ditt Mspa.
 2. Mål først vannets pH-verdi med testsriper og juster til pH 7,2-7,6 om nødvendig.
 3. Tilsett én SunWac 12-tablett i flotøren og vri på flotør-åpningen slik at det vises to synlige spor. Kast aldri SunWac 12-tabletter direkte i boblebadet. SunWac 12-tablettene oppløses raskt, og pro-sessen gjentas én gang i uka. Ved hyppig bruk og når mange bader samtidig anbefaler vi å tilsette én tablett SunWac 12 etter endt bading for å nullstille bakterievekst.
 4. I SunWac 12-behandlet badevann anbefaler vi at du tilfører SpaChock for å gi vannet en sjokk-behandling ved ny-fylling av vann (ca hver 4. uke). Mål vannets klor- og pH-verdi med teststriper med jevne mellomrom. Ideell klorverdi: 2,0 mg/l. Tester du vannkvaliteten for alkalinitet skal verdien på teststripene vise mellom 80-120 mg/l.

Vi anbefaler at du skyller filteret et par ganger i uka og at du bytter filter etter tre til fire uker.Ved normalt bruk og ved riktig bruk av vannkjemi vil du kunne bruke vannet i ditt Mspa i ca 4-6 uker før du gjør et vannbytte.

Lav pH-verdi i vannet vil kunne påvirke effekten av Klor. Tilfør da eventuelt pH UP.

pH-verdier
Dersom du har opplevd for lav pH-verdi dagen etter at du har justert verdiene i vannet, skyldes det sannsynligvis at du ikke har justert alkaliteten på badevannet.Alkaliteten er en betegnelse for mengden av oppløste alkaliske salter i vannet som; karbonater, bi-karbonater og hydroksider. Alkalitet et vannets pH-buffer – desto større buffer vannet har, jo større er vannets motstandsevne mot endringer i pH-verdien.For høy alkalitet betyr at du ikke kan endre pH-verdien. Hvis du tilsetter SpaCare pH-Down «skyves» pH-verdien tilbake igjen. Alkaliteten kan senkes ved å bruke SpaCare Alka-Down.For lav alkalitet betyr at pH-verdien ikke kan kontrolleres, og at pH-verdien hopper opp og ned. Samti-dig kan for lav alkalitet medføre korrosjon på eventuelle massasjedyser i boblebadet ditt. Alkalitet kan heves med SpaCare Alka-Up. Bruk gjerne spaberegneren på scandinavianspacare.no/spaberegner/

Hvorfor er det hvite flak i vannet eller melkehvitt vann?
Det er helt naturlig at vannet inneholder kalk. Kalken i vannet kan imidlertid medføre hvite flak hvis pH-verdien i vannet blir for høy (over 7,6). Når pH-verdien i vannet er nøytral vil vannet se klart og flott ut. Er skaden skjedd og du kan se kalk-utfelling i vannet er det heldigvis ikke farlig, og kan forsvinne av seg selv ved kontinuerlig filtrering (regelmessig filter bytte anbefales).

Slik ungår du hvite flak i vannet:

 • Sørg for at alkaliteten holdes på 80-120 mg/l, slik at pH-verdien er stabil.
 • Kontroller pH-verdien med jevne mellomrom (gjerne to til tre ganger i uken) og juster pH-verdien til mellom 7,0 og 7,4.
 • Tilsett SpaCare No Scale for å binde kalken best mulig i vannet.

Hvorfor er det grått eller uklart vann?
Det er typisk tre årsaker til at vannet i spaet kan bli grått eller uklart:

 1. Tett filter.
 2. For lav pH-verdi eller alkalitet – altså at vannet ikke lenger er i balanse.
 3. For mye organisk materiale (f.eks hud, hår eller liknende) – det vil si mangelfull oksidering.

Utbedringsløsninger:

 1. Ta av filteret og skyll dette, helst et par ganger i uken. Filteret kan taes av selv om det er vann i badet, husk også at de to grå dysene på innsiden av badet må skrues av og renses hver gang badet tømmes før nytt vann tilsettes. Dersom filteret er skittent kan det ikke rense vannet godt nok og det vil fort kunne oppstå problemer med grått eller uklart vann. Når filteret er rent kan de minste partiklene i vannet fjernes ved å tilsette SpaCare Bright & Clear – men tilsett aldri mer enn 10 ml per 1000-1500 li-ter vann.
 2. For å finne ut om det er noe galt med pH-verdien eller alkaliteten i vannet er du nødt til å måle deg frem. Mål alkaliteten (TA) med teststrips. Juster alkaliteten slik at den har en verdi på 80-120 mg/l. Er alkaliteten for lav tilsettes SpaCare Alka Up – er den for høy tilsettes SpaCare Alka Down. Når alkaliteten er justert korrekt måles pH-verdien med teststrips. Sørg for at vannet er i balanse ved å få pH-verdien til å ligge mellom 7,0 og 7,4 med enten SpaCare pH-Up eller SpaCare pH-Down.
 3. Fjern fremmedlegemene med renholdskitet. Hjelper ikke dette bør du bytte vann.

Uklart vann kan også løses dersom to måleskjeer (2x15ml) med SpaChock eller Active Oxygen Gra-nular (A) tilsettes i vannet. Dersom det ikke hjelper er det nødvendig å bytte vannet.

Vedlikeholdsrutiner
Uansett hvilket desinfeksjonsmiddel du bruker anbefaler vi at du minst én gang i uken gjør følgende rutiner for å oppnå optimal vannkvalitet/hygiene:

 • Vedlikeholder med 25 ml SpaCare No Scale per 1000 liter vann.
 • Måler og justerer pH-verdien til 7,0-7,4.
 • Tester og justerer alkaliteten hvis pH-verdien er vanskelig å kontrollere.
 • Vedlikeholder med 10ml Spacare Bright & Clear ukentlig dersom vannet ikke er krystallklart.
 • Bruke Spacare Foam Down på skummet hvis du opplever at det dannes skum på overflaten.
 • For ekstra sikkerhet anbefaler vi på det sterkeste å tilsette 1 stk SunWac 12 tablett. Denne klor-ta-bletten dreper alt av bakterier i ditt boblebad og du kan bade klor-fritt igjen dagen etterpå.
 • Hvis du ikke vil bruke klor skal du tilsette 50 ml SpaCare Active Oxygen per 1000 liter vann.
 • For å opprettholde et rent vann er det viktig å dusje før man går i boblebadet. En person som dusjer før bading forurenser vannet 200 ganger mindre enn en person som ikke har vasket seg.