Hvordan renser jeg boblebadet?

Å ha et rent boblebad er viktig av mange grunner. Det bidrar til god hygiene, enklere vedlikehold og forlenget levetid på boblebadet. I tillegg sørger det for spafølelsen! I denne veiledningen forklarer vi deg hvordan du renser boblebadet både innvendig og utvendig.

Finn frem riktige rensemidler til boblebadet!

Når du nå skal gå i gang med å rense boblebadet, er det viktig å velge riktige rensemidler. Bruker du vanlige rengjøringsmidler for hjemmet, risikerer du å skade skroget eller innsiden av badet. Filter, rør, slanger og dyser trenger alle sitt eget renseprodukt, og disse får du vite om lenger ned i veiledningen. 

Les også: Slik gjør du boblebadet klart for sommeren

Med sin milde skureeffekt, er SpaCare Cleansing Cream beredt for å vaske boblebadets overflate ved at den fjerner fastsittende smuss. Med dette produktet anbefaler vi at du bruker en fuktig klut eller svamp, slik som vår Magic Foam. Når du skal rense vannlinjen i boblebadet, vil du bruke et rensemiddel som raskt løser seg opp i vannet. Til dette kan du bruke vår klorholdige SpaClean Spray. Fukt overflaten med vann, spray på produktet og la det virke i 5 til 15 minutter.

Se alle våre produkter til rens av boblebad.

1. Rens eller bytt filteret for effektiv rengjøring

Hva hjelper vel rengjøring dersom filteret i boblebadet er tett? Filteret plukker opp smuss, skitt, alger og oljer. Et tett filter gir grumsete vann, og pumpene vil jobbe på spreng for å klare å presse gjennom vannet. Da får du ikke det rene vannet du vil ha og trenger.

Filteret i boblebadet ditt må skiftes regelmessig. For god vannkvalitet anbefaler vi at denne byttes omtrent 1 til 2 ganger i måneden. Vi har pakker med filter på 2 og opptil 24 stykker.

Etter en stund vil det danne seg et belegg på filteret i boblebadet ditt. Er filteret vaskbart, anbefaler vi at du bruker SpaCare Filter Cleaner. Produktet er fri for såpe, noe du ønsker for å unngå store skummengder i boblebadet. Før du renser filteret for synlig smuss, må du ta opp filteret av filterhuset. Legg så filteret i en bøtte med vann og 1 desiliter Filter Cleaner. Denne miksturen vil du la stå i 12 timer før du skyller filteret med rent, varmt vann.

Les også: Derfor skal du ikke slurve med filteret i boblebadet

2. Vil du rense grundig? Tapp boblebadet først!

Har det samlet seg ekstra smuss i boblebadet, vil det være nyttig å tappe boblebadet og skifte vannet. Med ditt oppblåsbare boblebad vil du sørge for god drenering. I bunnen av boblebadet er et hull som lar vannet renne ut fra boblebadet i en jevn flyt. Dette sluket er svært enkelt å åpne. Vi anbefaler at du benytter en pumpe når du skal tømme boblebadet ditt. Våre vannpumper fra Kärcher tømmer ditt bad på under ti minutter, og gjør vannbytte til en lek. 

På bunnen av boblebadet kan det samle seg partikler. For lettere rengjøring av bunnen, anbefaler vi en kraftig bunnstøvsuger. Life oppladbar spastøvsuger og Pool Blaster VOLT FX8-Li støvsuger bunnen av boblebadet ditt effektivt.

Huskeregler for tapping og skifting av vann:

 • Alltid ta ut sikringen før du tapper boblebadet.
 • Fjern filteret når vannet skal skiftes.
 • Aldri start et boblebad som ikke har vann i seg.

Les også: Slik tømmer du boblebadet for vann

3. Rengjør boblebadets renseanlegg forsiktig

Det som utgjør renseanlegget inne i boblebadet er en pumpe og et rørsystem. For å komme til anlegget, kan du åpne boblebadet via noen luker på sidene. Siden diverse elektronikk finnes her, vil du rense anlegget forsiktig.

Dersom du skal tappe boblebadet, vil du samtidig rense rørene. Rørrens hindrer uønsket biofilm og holder rørene vedlike. Vår SpaCare Biofilm Cleaner er et flytende skuremiddel som fjerner bakterieholdig biofilm fra boblebadets rørsystemer.

Når du vil komme til vanskelige områder, er Life Easy Vac din redning. Med en sifon uten strøm, batterier eller vannforbindelse, kan du rengjøre alt rusk fra gulv, trinn og vannoverflate så enkelt som mulig. Produktet leveres komplett med utskiftbare deler.

4. Rens dysene i boblebadet enkelt med våtservietter

Dysene i boblebadet ditt er det enkleste du kan rense. Du trenger kun å gå over dysene med en klut eller våtservietter. Våre Life Spa Cover Wipes fjerner smuss og flekker på alle typer boblebad, og inneholder 50 våtservietter. Pakken leveres i en praktisk beholder.

Slik bruker du klorfri vannkjemi (OxyBox)

 1. Fyll boblebadet til anbefalt vannivå, du finner markører for max/min-nivå på innsiden av ditt Mspa.
 2. Ved nyfylling av vann tilfører du 30 ml. (to måleskjeer) Active Oxygen (A).Dette gjøres for å sikre et riktig nivå av Active Oxygen, som forhindrer en eventuell oppblomstring av bakterier. Når du bruker teststripsene skal verdien på Active Oxygen (A) ligge mellom 6,0 og 8,0. Tester du vannkvaliteten for alkalinitet skal verdien på teststripene vise rundt 100.

For deg som vil ha helt optimal vannkvalitet anbefaler vi følgende tilleggsrutiner:

 1. Tilsett 20 ml. Oxyplus (B) én fast dag i uken.
 2. Ca 15 minutter før hver bading tilsettes 15 ml. Active Oxygen granular (A) (én måleskje).
 3. Vi anbefaler at du bytter vann ca. én gang i måneden, avhengig av hygiene.
 4. Vi anbefaler at du skyller filteret et par ganger i uka og at du bytter filter etter tre til fire uker eller oftere dersom ditt Mspa er ofte i bruk. Du kan bestille filterabonnement på deals.mspa.no

MERK! Om du ikke skal bruke ditt Mspa på syv dager anbefaler vi at du tilfører to skjeer Active Oxygen (A) for å opprettholde en god vannhygiene. Fortsett med vanlige rutiner med vannkjemien når boblebadet skal brukes som normalt igjen.

Slik bruker du klorfri vannkjemi (Bromin)

 1. Fyll boblebadet til anbefalt vannivå, du finner markører for max/min-nivå på innsiden av ditt Mspa.
 2. Mål først vannets pH-verdi med testsriper og juster til pH 7,2-7,6 om nødvendig.
 3. Tilsett to Bromin-tabletter i flotøren og vri på flotør-åpningen slik at det vises to synlige spor. Kast aldri Bromin-tabletter direkte i boblebadet. Etter ca 14 dager vil tablettene være oppløst. Når Bromin-tablettene er oppløst legger du to nye tabletter i flotøren.
 4. I Bromin-behandlet badevann anbefaler vi at du tilfører SpaChock for å gi vannet en sjokkbe-handling ved ny-fylling av vann (ca hver 4. uke). Mål vannets brom- og pH-verdi med teststriper med jevne mellomrom. Ideell bromverdi: 2,0-4,0 mg/l. Tester du vannkvaliteten for alkalinitet skal verdien på teststripene vise mellom 80-120 mg/l.

Vi anbefaler at du skyller filteret et par ganger i uka og at du bytter filter etter tre til fire uker.Ved normalt bruk og ved riktig bruk av vannkjemi vil du kunne bruke vannet i ditt Mspa i ca 4-6 uker før du gjør et vannbytte.

Lav pH-verdi i vannet vil kunne påvirke effekten av Bromin. Tilfør da eventuelt pH UP.

Slik bruker du klorholdig vannkjemi

 1. Fyll boblebadet til anbefalt vannivå, du finner markører for max/min-nivå på innsiden av ditt Mspa.
 2. Mål først vannets pH-verdi med testsriper og juster til pH 7,2-7,6 om nødvendig.
 3. Tilsett én SunWac 12-tablett i flotøren og vri på flotør-åpningen slik at det vises to synlige spor. Kast aldri SunWac 12-tabletter direkte i boblebadet. SunWac 12-tablettene oppløses raskt, og pro-sessen gjentas én gang i uka. Ved hyppig bruk og når mange bader samtidig anbefaler vi å tilsette én tablett SunWac 12 etter endt bading for å nullstille bakterievekst.
 4. I SunWac 12-behandlet badevann anbefaler vi at du tilfører SpaChock for å gi vannet en sjokk-behandling ved ny-fylling av vann (ca hver 4. uke). Mål vannets klor- og pH-verdi med teststriper med jevne mellomrom. Ideell klorverdi: 2,0 mg/l. Tester du vannkvaliteten for alkalinitet skal verdien på teststripene vise mellom 80-120 mg/l.

Vi anbefaler at du skyller filteret et par ganger i uka og at du bytter filter etter tre til fire uker.Ved normalt bruk og ved riktig bruk av vannkjemi vil du kunne bruke vannet i ditt Mspa i ca 4-6 uker før du gjør et vannbytte.

Lav pH-verdi i vannet vil kunne påvirke effekten av Klor. Tilfør da eventuelt pH UP.

pH-verdier
Dersom du har opplevd for lav pH-verdi dagen etter at du har justert verdiene i vannet, skyldes det sannsynligvis at du ikke har justert alkaliteten på badevannet.Alkaliteten er en betegnelse for mengden av oppløste alkaliske salter i vannet som; karbonater, bi-karbonater og hydroksider. Alkalitet et vannets pH-buffer – desto større buffer vannet har, jo større er vannets motstandsevne mot endringer i pH-verdien.For høy alkalitet betyr at du ikke kan endre pH-verdien. Hvis du tilsetter SpaCare pH-Down «skyves» pH-verdien tilbake igjen. Alkaliteten kan senkes ved å bruke SpaCare Alka-Down.For lav alkalitet betyr at pH-verdien ikke kan kontrolleres, og at pH-verdien hopper opp og ned. Samti-dig kan for lav alkalitet medføre korrosjon på eventuelle massasjedyser i boblebadet ditt. Alkalitet kan heves med SpaCare Alka-Up. Bruk gjerne spaberegneren på scandinavianspacare.no/spaberegner/

Hvorfor er det hvite flak i vannet eller melkehvitt vann?
Det er helt naturlig at vannet inneholder kalk. Kalken i vannet kan imidlertid medføre hvite flak hvis pH-verdien i vannet blir for høy (over 7,6). Når pH-verdien i vannet er nøytral vil vannet se klart og flott ut. Er skaden skjedd og du kan se kalk-utfelling i vannet er det heldigvis ikke farlig, og kan forsvinne av seg selv ved kontinuerlig filtrering (regelmessig filter bytte anbefales).

Slik ungår du hvite flak i vannet:

 • Sørg for at alkaliteten holdes på 80-120 mg/l, slik at pH-verdien er stabil.
 • Kontroller pH-verdien med jevne mellomrom (gjerne to til tre ganger i uken) og juster pH-verdien til mellom 7,0 og 7,4.
 • Tilsett SpaCare No Scale for å binde kalken best mulig i vannet.

Hvorfor er det grått eller uklart vann?
Det er typisk tre årsaker til at vannet i spaet kan bli grått eller uklart:

 1. Tett filter.
 2. For lav pH-verdi eller alkalitet – altså at vannet ikke lenger er i balanse.
 3. For mye organisk materiale (f.eks hud, hår eller liknende) – det vil si mangelfull oksidering.

Utbedringsløsninger:

 1. Ta av filteret og skyll dette, helst et par ganger i uken. Filteret kan taes av selv om det er vann i badet, husk også at de to grå dysene på innsiden av badet må skrues av og renses hver gang badet tømmes før nytt vann tilsettes. Dersom filteret er skittent kan det ikke rense vannet godt nok og det vil fort kunne oppstå problemer med grått eller uklart vann. Når filteret er rent kan de minste partiklene i vannet fjernes ved å tilsette SpaCare Bright & Clear – men tilsett aldri mer enn 10 ml per 1000-1500 li-ter vann.
 2. For å finne ut om det er noe galt med pH-verdien eller alkaliteten i vannet er du nødt til å måle deg frem. Mål alkaliteten (TA) med teststrips. Juster alkaliteten slik at den har en verdi på 80-120 mg/l. Er alkaliteten for lav tilsettes SpaCare Alka Up – er den for høy tilsettes SpaCare Alka Down. Når alkaliteten er justert korrekt måles pH-verdien med teststrips. Sørg for at vannet er i balanse ved å få pH-verdien til å ligge mellom 7,0 og 7,4 med enten SpaCare pH-Up eller SpaCare pH-Down.
 3. Fjern fremmedlegemene med renholdskitet. Hjelper ikke dette bør du bytte vann.

Uklart vann kan også løses dersom to måleskjeer (2x15ml) med SpaChock eller Active Oxygen Gra-nular (A) tilsettes i vannet. Dersom det ikke hjelper er det nødvendig å bytte vannet.

Vedlikeholdsrutiner
Uansett hvilket desinfeksjonsmiddel du bruker anbefaler vi at du minst én gang i uken gjør følgende rutiner for å oppnå optimal vannkvalitet/hygiene:

 • Vedlikeholder med 25 ml SpaCare No Scale per 1000 liter vann.
 • Måler og justerer pH-verdien til 7,0-7,4.
 • Tester og justerer alkaliteten hvis pH-verdien er vanskelig å kontrollere.
 • Vedlikeholder med 10ml Spacare Bright & Clear ukentlig dersom vannet ikke er krystallklart.
 • Bruke Spacare Foam Down på skummet hvis du opplever at det dannes skum på overflaten.
 • For ekstra sikkerhet anbefaler vi på det sterkeste å tilsette 1 stk SunWac 12 tablett. Denne klor-ta-bletten dreper alt av bakterier i ditt boblebad og du kan bade klor-fritt igjen dagen etterpå.
 • Hvis du ikke vil bruke klor skal du tilsette 50 ml SpaCare Active Oxygen per 1000 liter vann.
 • For å opprettholde et rent vann er det viktig å dusje før man går i boblebadet. En person som dusjer før bading forurenser vannet 200 ganger mindre enn en person som ikke har vasket seg.