Boblebad på hytta: 4 grunner til at det er genialt

Synes du et boblebad virker som en stor investering når det kun skal stå på hytta? Med disse 4 tipsene maksimerer du utnyttelsen av den gode investeringen!  

Har du lenge lengtet etter å oppgradere hytta litt? Med et boblebad vil du absolutt kunne ta hyttestemningen til neste nivå – og det trenger heller ikke være særlig vanskelig. Mal ytterveggene i en frisk farge, rydd litt i hagen og skaff deg et boblebad som kan brukes både sommer og vinter.

Vent litt tenker du kanskje nå – et boblebad? Er ikke de fryktelig kostbare, med konstant behov for vedlikehold og ivaretagelse? Er det ikke dumt å kjøpe et boblebad til hytta som jeg ikke er på hver bidige helg? Absolutt ikke! Et boblebad kan være et helt magisk tilbehør til enhver hytte, enten du er der dag inn og dag ut – eller kun reiser opp en sjelden gang du får tid. Det gjelder bare å velge riktig type boblebad. La oss veilede deg til et smart kjøp med disse fire tipsene:

1. Ikke bruk for mye penger

Dersom du har tatt en titt hos ulike forhandlere merkes det nok fort hvor stive prisene på boblebad kan være. Når du skal ha et boblebad til hytta er det viktig å huske at du mest sannsynlig ikke får brukt dette like ofte som du kanskje drømmer om. For hvor ofte reiser du egentlig ut til hytta? Er svaret hver eneste helg og alle ferier – jo da skal du absolutt få lov til å bruke så mye penger du bare vil på hytta. Er svaret heller at du reiser når du kan og har tid – da er det nok lurt å ikke gå for det dyreste boblebadet du finner. Vær fornuftig når det kommer til pris og bruk – og sett budsjettet deretter.  

2. Finn en modell som passer ditt behov

Har du en storfamilie som alltid ferierer sammen med deg? Da er det nok lurt at boblebadet kan romme så mange som mulig om gangen. Reiser du helst alene opp på hytta, eller tar du kun med deg kjæresten? Da kan det være mer praktisk å gå for en mindre modell.

Hyttetomten er også viktig å vurdere. Finn ut hvor det er best plass til et boblebad, og ta dette med i beregningen før du velger modell. Det kan godt tenkes at dere alltid er mange som reiser på hyttetur, men dersom tomta kun har plass til en liten modell får dere belage dere på å bade etter tur. Det kan også hende at tomten er enorm, selv om du kun reiser av gårde med få mennesker.

Det kan like fullt være deilig med et stort boblebad helt alene eller sammen med kjæresten. Husk å legge til rette for antall brukere av boblebadet, plassen på tomta og eget ønske om størrelse.

3. Se etter en god løsning når du ikke er på hytta

Når du ikke er på hytta kan det fort bli slik at utstyr og møblement som står ute i all slags vær opplever en god del slitasje. Det er alltid kjedelig å se uteområdet på hytta forfalle litt – og ha et evig behov for vedlikehold. Et stort boblebad vil fort kjennes slitsomt ut å passe på hver gang hytta besøkes. Løv, smuss og rot kan raskt blåse opp i badet, dyr kan benytte seg av det tomme boblebadet når du er borte, greiner kan blåse ned og ripe opp eller skade boblebadet og mye annet kan skje som følge av naturforholdene.

Velger du deg et boblebad som kan pakkes ned når det ikke er i bruk vil du enkelt unngå alle disse uheldige situasjonene. Da kan du stue det bort inne i hytta, og ta det frem neste gang du kommer på besøk. Et oppblåsbart boblebad er i så måte helt genialt for hytta, og ikke tar de stor plass når de er nedpakket heller.

4. Vurder en modell som er transportabel

Mange vegrer seg for å investere i noe som kun blir brukt når de er på hyttetur. Et boblebad er for mange svært stasjonært og fastspikret stedet det først blir satt opp. Men hva om du velger et boblebad du enkelt kan ta med deg til og fra hytta? Se for deg å nyte deilige, varme bobler under åpen himmel på hytta, for i det neste øyeblikk å kjenne nøyaktig samme følelse i egen hage.

Med et oppblåsbart boblebad kan du ikke bare pakke det vekk når det ikke brukes på hytta. Du vil også kunne ta med deg boblebadet i bilen på veien hjem – og sette det opp i hagen. På denne måten får du ikke bare spafølelsen i ferier og på fridager, men også hente frem igjen følelsen av velvære enkelt og effektivt hvilken som helst dag i uken!

Nå er det bare å kikke på alle de fantastiske oppblåsbare modellene av boblebad som finnes, og velge ut et med god samvittighet. Dette blir garantert en ypperlig investering.

Slik bruker du klorfri vannkjemi (OxyBox)

 1. Fyll boblebadet til anbefalt vannivå, du finner markører for max/min-nivå på innsiden av ditt Mspa.
 2. Ved nyfylling av vann tilfører du 30 ml. (to måleskjeer) Active Oxygen (A).Dette gjøres for å sikre et riktig nivå av Active Oxygen, som forhindrer en eventuell oppblomstring av bakterier. Når du bruker teststripsene skal verdien på Active Oxygen (A) ligge mellom 6,0 og 8,0. Tester du vannkvaliteten for alkalinitet skal verdien på teststripene vise rundt 100.

For deg som vil ha helt optimal vannkvalitet anbefaler vi følgende tilleggsrutiner:

 1. Tilsett 20 ml. Oxyplus (B) én fast dag i uken.
 2. Ca 15 minutter før hver bading tilsettes 15 ml. Active Oxygen granular (A) (én måleskje).
 3. Vi anbefaler at du bytter vann ca. én gang i måneden, avhengig av hygiene.
 4. Vi anbefaler at du skyller filteret et par ganger i uka og at du bytter filter etter tre til fire uker eller oftere dersom ditt Mspa er ofte i bruk. Du kan bestille filterabonnement på deals.mspa.no

MERK! Om du ikke skal bruke ditt Mspa på syv dager anbefaler vi at du tilfører to skjeer Active Oxygen (A) for å opprettholde en god vannhygiene. Fortsett med vanlige rutiner med vannkjemien når boblebadet skal brukes som normalt igjen.

Slik bruker du klorfri vannkjemi (Bromin)

 1. Fyll boblebadet til anbefalt vannivå, du finner markører for max/min-nivå på innsiden av ditt Mspa.
 2. Mål først vannets pH-verdi med testsriper og juster til pH 7,2-7,6 om nødvendig.
 3. Tilsett to Bromin-tabletter i flotøren og vri på flotør-åpningen slik at det vises to synlige spor. Kast aldri Bromin-tabletter direkte i boblebadet. Etter ca 14 dager vil tablettene være oppløst. Når Bromin-tablettene er oppløst legger du to nye tabletter i flotøren.
 4. I Bromin-behandlet badevann anbefaler vi at du tilfører SpaChock for å gi vannet en sjokkbe-handling ved ny-fylling av vann (ca hver 4. uke). Mål vannets brom- og pH-verdi med teststriper med jevne mellomrom. Ideell bromverdi: 2,0-4,0 mg/l. Tester du vannkvaliteten for alkalinitet skal verdien på teststripene vise mellom 80-120 mg/l.

Vi anbefaler at du skyller filteret et par ganger i uka og at du bytter filter etter tre til fire uker.Ved normalt bruk og ved riktig bruk av vannkjemi vil du kunne bruke vannet i ditt Mspa i ca 4-6 uker før du gjør et vannbytte.

Lav pH-verdi i vannet vil kunne påvirke effekten av Bromin. Tilfør da eventuelt pH UP.

Slik bruker du klorholdig vannkjemi

 1. Fyll boblebadet til anbefalt vannivå, du finner markører for max/min-nivå på innsiden av ditt Mspa.
 2. Mål først vannets pH-verdi med testsriper og juster til pH 7,2-7,6 om nødvendig.
 3. Tilsett én SunWac 12-tablett i flotøren og vri på flotør-åpningen slik at det vises to synlige spor. Kast aldri SunWac 12-tabletter direkte i boblebadet. SunWac 12-tablettene oppløses raskt, og pro-sessen gjentas én gang i uka. Ved hyppig bruk og når mange bader samtidig anbefaler vi å tilsette én tablett SunWac 12 etter endt bading for å nullstille bakterievekst.
 4. I SunWac 12-behandlet badevann anbefaler vi at du tilfører SpaChock for å gi vannet en sjokk-behandling ved ny-fylling av vann (ca hver 4. uke). Mål vannets klor- og pH-verdi med teststriper med jevne mellomrom. Ideell klorverdi: 2,0 mg/l. Tester du vannkvaliteten for alkalinitet skal verdien på teststripene vise mellom 80-120 mg/l.

Vi anbefaler at du skyller filteret et par ganger i uka og at du bytter filter etter tre til fire uker.Ved normalt bruk og ved riktig bruk av vannkjemi vil du kunne bruke vannet i ditt Mspa i ca 4-6 uker før du gjør et vannbytte.

Lav pH-verdi i vannet vil kunne påvirke effekten av Klor. Tilfør da eventuelt pH UP.

pH-verdier
Dersom du har opplevd for lav pH-verdi dagen etter at du har justert verdiene i vannet, skyldes det sannsynligvis at du ikke har justert alkaliteten på badevannet.Alkaliteten er en betegnelse for mengden av oppløste alkaliske salter i vannet som; karbonater, bi-karbonater og hydroksider. Alkalitet et vannets pH-buffer – desto større buffer vannet har, jo større er vannets motstandsevne mot endringer i pH-verdien.For høy alkalitet betyr at du ikke kan endre pH-verdien. Hvis du tilsetter SpaCare pH-Down «skyves» pH-verdien tilbake igjen. Alkaliteten kan senkes ved å bruke SpaCare Alka-Down.For lav alkalitet betyr at pH-verdien ikke kan kontrolleres, og at pH-verdien hopper opp og ned. Samti-dig kan for lav alkalitet medføre korrosjon på eventuelle massasjedyser i boblebadet ditt. Alkalitet kan heves med SpaCare Alka-Up. Bruk gjerne spaberegneren på scandinavianspacare.no/spaberegner/

Hvorfor er det hvite flak i vannet eller melkehvitt vann?
Det er helt naturlig at vannet inneholder kalk. Kalken i vannet kan imidlertid medføre hvite flak hvis pH-verdien i vannet blir for høy (over 7,6). Når pH-verdien i vannet er nøytral vil vannet se klart og flott ut. Er skaden skjedd og du kan se kalk-utfelling i vannet er det heldigvis ikke farlig, og kan forsvinne av seg selv ved kontinuerlig filtrering (regelmessig filter bytte anbefales).

Slik ungår du hvite flak i vannet:

 • Sørg for at alkaliteten holdes på 80-120 mg/l, slik at pH-verdien er stabil.
 • Kontroller pH-verdien med jevne mellomrom (gjerne to til tre ganger i uken) og juster pH-verdien til mellom 7,0 og 7,4.
 • Tilsett SpaCare No Scale for å binde kalken best mulig i vannet.

Hvorfor er det grått eller uklart vann?
Det er typisk tre årsaker til at vannet i spaet kan bli grått eller uklart:

 1. Tett filter.
 2. For lav pH-verdi eller alkalitet – altså at vannet ikke lenger er i balanse.
 3. For mye organisk materiale (f.eks hud, hår eller liknende) – det vil si mangelfull oksidering.

Utbedringsløsninger:

 1. Ta av filteret og skyll dette, helst et par ganger i uken. Filteret kan taes av selv om det er vann i badet, husk også at de to grå dysene på innsiden av badet må skrues av og renses hver gang badet tømmes før nytt vann tilsettes. Dersom filteret er skittent kan det ikke rense vannet godt nok og det vil fort kunne oppstå problemer med grått eller uklart vann. Når filteret er rent kan de minste partiklene i vannet fjernes ved å tilsette SpaCare Bright & Clear – men tilsett aldri mer enn 10 ml per 1000-1500 li-ter vann.
 2. For å finne ut om det er noe galt med pH-verdien eller alkaliteten i vannet er du nødt til å måle deg frem. Mål alkaliteten (TA) med teststrips. Juster alkaliteten slik at den har en verdi på 80-120 mg/l. Er alkaliteten for lav tilsettes SpaCare Alka Up – er den for høy tilsettes SpaCare Alka Down. Når alkaliteten er justert korrekt måles pH-verdien med teststrips. Sørg for at vannet er i balanse ved å få pH-verdien til å ligge mellom 7,0 og 7,4 med enten SpaCare pH-Up eller SpaCare pH-Down.
 3. Fjern fremmedlegemene med renholdskitet. Hjelper ikke dette bør du bytte vann.

Uklart vann kan også løses dersom to måleskjeer (2x15ml) med SpaChock eller Active Oxygen Gra-nular (A) tilsettes i vannet. Dersom det ikke hjelper er det nødvendig å bytte vannet.

Vedlikeholdsrutiner
Uansett hvilket desinfeksjonsmiddel du bruker anbefaler vi at du minst én gang i uken gjør følgende rutiner for å oppnå optimal vannkvalitet/hygiene:

 • Vedlikeholder med 25 ml SpaCare No Scale per 1000 liter vann.
 • Måler og justerer pH-verdien til 7,0-7,4.
 • Tester og justerer alkaliteten hvis pH-verdien er vanskelig å kontrollere.
 • Vedlikeholder med 10ml Spacare Bright & Clear ukentlig dersom vannet ikke er krystallklart.
 • Bruke Spacare Foam Down på skummet hvis du opplever at det dannes skum på overflaten.
 • For ekstra sikkerhet anbefaler vi på det sterkeste å tilsette 1 stk SunWac 12 tablett. Denne klor-ta-bletten dreper alt av bakterier i ditt boblebad og du kan bade klor-fritt igjen dagen etterpå.
 • Hvis du ikke vil bruke klor skal du tilsette 50 ml SpaCare Active Oxygen per 1000 liter vann.
 • For å opprettholde et rent vann er det viktig å dusje før man går i boblebadet. En person som dusjer før bading forurenser vannet 200 ganger mindre enn en person som ikke har vasket seg.