Dette bør du tenke på i boligjakten

En bolig og et hjem kan være to helt forskjellige ting. Dersom du skal velge et nytt sted å bo kan disse tingene være med på å skape ditt drømmehjem.

Hva gjør egentlig et hjem til et hjem? Er det beliggenheten? Utformingen? Menneskene som bor der? Trygghet? Frihet? Kjærlighet? Vi tror det er en salig blanding av alle disse tingene, og mye mer. Et hjem vil være individuelt for alle og en hver. Noen ting vil være viktigere enn andre når du skal velge ny bolig. Her er det vi mener kan bidra til å gjøre den nye boligen til et perfekt hjem for nettopp deg.

Hvor skal dere bo?

For mange er beliggenhet en vanskelig ting å ta stilling til når ny bolig skal velges. Det kan være man har en drømmebeliggenhet, men at økonomien ikke strekker til med tanke på størrelsen dere trenger. Finn ut hva som er viktig for dere. Ønsker dere å være i nærhet til familie, venner, skole, turområder, sentrum, kollektivtransport eller jobb? Kanskje dere helst vil ha en kombinasjon av alle disse punktene, og for noen er dette null problem, mens for andre kan dette vise seg nærmest umulig.

Det er sjeldent man kan få i både pose og sekk. Dersom du er enslig kan du selv gjøre deg opp en mening om område med hjelp fra venner og familie dersom det trengs. Er dere et par så snakk sammen og finn kompromisser. Storfamilie på flyttefot? Det er viktig at alle føler seg inkludert når dere skal velge boområde. Selv små barn har ønsker og preferanser. Ha et lite familiemøte og skriv ned stikkord slik at dere kan finne et sted som alle blir fornøyde med. Lag en prioriteringsliste over hva som er aller viktigst og hva som er minst viktig når det kommer til beliggenhet.  

 

Hvordan skal dere bo?

Leilighet, rekkehus, enebolig, eller gårdsbruk? Hva er deres ønsker, og hva har dere realistisk mulighet til å kjøpe? Det hadde vært himmelsk om alle kunne fått en enebolig midt i sentrum, men dette er sjeldent tilfellet. Nå som dere har valgt ut område kan dere undersøke hva slags typer boliger som finnes der. Deretter er det viktig å tenke på hva dere faktisk trenger.

Dersom dere velger leilighet får dere nærhet til naboer, ofte mindre trapper, mulighet til sentral lokasjon, og mindre behov for vedlikehold av fasaden. På den andre siden kan leiligheter være mindre i størrelse, ha mye bråk rundt seg dersom naboene ikke tar hensyn og lite mulighet til hage og store uteområder.

Går dere for rekkehus får dere også nære naboer, men ikke i like stor grad som leilighetsbeboere. Dere får ofte mer plass og gjerne en god hageflekk på kjøpet. Samtidig ligger det få rekkehus i sentrumsområder, dere må fremdeles forholde dere til naboer vegg i vegg og dersom trapper er et problem for noen i husholdningen kan rekkehus vise seg dårlige valg.

Eneboliger kommer i alle størrelser og fasonger. Man kan velge noe som ligger i nærhet til andre boliger, eller flytte langt vekk fra alle naboer dersom privatlivets fred står høyt. Hager kan omkranse eneboliger, så hvis fingrene deres er grønne kan flotte uteområder kultiveres. Likevel ligger også eneboliger ofte et stykke unna sentrum, og de i nærheten vil prisene stige. Det er også mye jobb med vedlikehold både inne og ute når det kommer til eneboliger, og hvert år vil du oppdage nye prosjekter.

Ut i naturen

For mange er det viktig med et uteområde når ny bolig skal velges. Enten det er snakk om en balkong, veranda, terrasse eller hage – de fleste av oss higer etter muligheten til å åpne dørene og la luft strømme inn i boligen. Å kunne tre rett ut på en gressplen, eller legge seg godt til rette i solen like utenfor egen dør er drømmen om sommeren for oss nordmenn. Det kan føles klaustrofobisk å bo et sted som ikke har uteområde, spesielt når solen steker mot vinduene.

Om sommeren trekker vi ut av hulene våre og strekker oss mot sola. Ved å gå for en bolig som har plass til rekreasjon ute kan hjemmet ditt bli en enda viktigere del av livet. Har du mulighet til å sette av plass til vanninstallasjon vil dette kunne ta følelsen av hjemmekos enda høyere. Hva med et deilig boblebad på en solrik veranda, eller plassert på plenen i en velstelt hage?

Dersom du drømmer om dusjing i det fri kan dette fikses i de fleste boliger med et lite uteområde. Selv leiligheter med stor nok veranda kan installere utedusj. Her er det bare viktig å ta forhåndsregler. Skaff deg en dusjbunn så vann samles opp, og sett gjerne opp en skillevegg mellom dusjen og utsynet. Da hindrer du vann i å blåse over rekkverket og du får en mer privat dusjopplevelse. Med en soldusj slipper du også å tenke på kostnader og slitet med å lage det som en fast installasjon. Alt du trenger er en hageslange, så er du klar.

Skjønnhet på innsiden

Når du begynner å dra på visninger er det viktig å enten gå for en bolig som møter mange av kravene dere stiller når det kommer til innvendig utforming, eller forsøke deg på et oppussingsobjekt dere kan forme helt selv.

Vinduer som gir mye naturlig lys er viktig for mange for at boligen skal være komfortabel å oppholde seg i. Det finnes ikke noe mer deprimerende enn en mørk og innestengt bolig. Dersom det er muligheter for det bør dere til og med se etter vinduer på badet. Selv et lite bad vil virke større hvis det kan fylles med naturlig lys fra et godt plassert vindu.

Hva slags kjøkken er der på jakt etter? Åpen løsning med stuen, eller et separat kjøkken i et annet rom? Hvordan vil dere at soverommene skal se ut? Hvor stor plass skal det være i stuen? Hvilket oppholdsrom bruker dere mest nå, og hvilket drømmer dere om å benytte dere mest av etter at dere har flyttet? Har dere behov for heis er det viktig å se etter bygg som tilbyr dette. Opplegg til vaskemaskin burde dere alltid merke dere, og hvorvidt standarden på boligen er god, eller om den må jobbes mye med for å bli akseptabel.

Til syvende og sist er det viktig at dere velger en god planløsning som passer deres behov. Nå som dere har gått gjennom listen over alt det er lurt å vurdere før boligkjøp er det bare å sette i gang letingen. Lykke til med nytt hjem!

Slik bruker du klorfri vannkjemi (OxyBox)

  1. Fyll boblebadet til anbefalt vannivå, du finner markører for max/min-nivå på innsiden av ditt Mspa.
  2. Ved nyfylling av vann tilfører du 30 ml. (to måleskjeer) Active Oxygen (A).Dette gjøres for å sikre et riktig nivå av Active Oxygen, som forhindrer en eventuell oppblomstring av bakterier. Når du bruker teststripsene skal verdien på Active Oxygen (A) ligge mellom 6,0 og 8,0. Tester du vannkvaliteten for alkalinitet skal verdien på teststripene vise rundt 100.

For deg som vil ha helt optimal vannkvalitet anbefaler vi følgende tilleggsrutiner:

  1. Tilsett 20 ml. Oxyplus (B) én fast dag i uken.
  2. Ca 15 minutter før hver bading tilsettes 15 ml. Active Oxygen granular (A) (én måleskje).
  3. Vi anbefaler at du bytter vann ca. én gang i måneden, avhengig av hygiene.
  4. Vi anbefaler at du skyller filteret et par ganger i uka og at du bytter filter etter tre til fire uker eller oftere dersom ditt Mspa er ofte i bruk. Du kan bestille filterabonnement på deals.mspa.no

MERK! Om du ikke skal bruke ditt Mspa på syv dager anbefaler vi at du tilfører to skjeer Active Oxygen (A) for å opprettholde en god vannhygiene. Fortsett med vanlige rutiner med vannkjemien når boblebadet skal brukes som normalt igjen.

Slik bruker du klorfri vannkjemi (Bromin)

  1. Fyll boblebadet til anbefalt vannivå, du finner markører for max/min-nivå på innsiden av ditt Mspa.
  2. Mål først vannets pH-verdi med testsriper og juster til pH 7,2-7,6 om nødvendig.
  3. Tilsett to Bromin-tabletter i flotøren og vri på flotør-åpningen slik at det vises to synlige spor. Kast aldri Bromin-tabletter direkte i boblebadet. Etter ca 14 dager vil tablettene være oppløst. Når Bromin-tablettene er oppløst legger du to nye tabletter i flotøren.
  4. I Bromin-behandlet badevann anbefaler vi at du tilfører SpaChock for å gi vannet en sjokkbe-handling ved ny-fylling av vann (ca hver 4. uke). Mål vannets brom- og pH-verdi med teststriper med jevne mellomrom. Ideell bromverdi: 2,0-4,0 mg/l. Tester du vannkvaliteten for alkalinitet skal verdien på teststripene vise mellom 80-120 mg/l.

Vi anbefaler at du skyller filteret et par ganger i uka og at du bytter filter etter tre til fire uker.Ved normalt bruk og ved riktig bruk av vannkjemi vil du kunne bruke vannet i ditt Mspa i ca 4-6 uker før du gjør et vannbytte.

Lav pH-verdi i vannet vil kunne påvirke effekten av Bromin. Tilfør da eventuelt pH UP.

Slik bruker du klorholdig vannkjemi

  1. Fyll boblebadet til anbefalt vannivå, du finner markører for max/min-nivå på innsiden av ditt Mspa.
  2. Mål først vannets pH-verdi med testsriper og juster til pH 7,2-7,6 om nødvendig.
  3. Tilsett én SunWac 12-tablett i flotøren og vri på flotør-åpningen slik at det vises to synlige spor. Kast aldri SunWac 12-tabletter direkte i boblebadet. SunWac 12-tablettene oppløses raskt, og pro-sessen gjentas én gang i uka. Ved hyppig bruk og når mange bader samtidig anbefaler vi å tilsette én tablett SunWac 12 etter endt bading for å nullstille bakterievekst.
  4. I SunWac 12-behandlet badevann anbefaler vi at du tilfører SpaChock for å gi vannet en sjokk-behandling ved ny-fylling av vann (ca hver 4. uke). Mål vannets klor- og pH-verdi med teststriper med jevne mellomrom. Ideell klorverdi: 2,0 mg/l. Tester du vannkvaliteten for alkalinitet skal verdien på teststripene vise mellom 80-120 mg/l.

Vi anbefaler at du skyller filteret et par ganger i uka og at du bytter filter etter tre til fire uker.Ved normalt bruk og ved riktig bruk av vannkjemi vil du kunne bruke vannet i ditt Mspa i ca 4-6 uker før du gjør et vannbytte.

Lav pH-verdi i vannet vil kunne påvirke effekten av Klor. Tilfør da eventuelt pH UP.

pH-verdier
Dersom du har opplevd for lav pH-verdi dagen etter at du har justert verdiene i vannet, skyldes det sannsynligvis at du ikke har justert alkaliteten på badevannet.Alkaliteten er en betegnelse for mengden av oppløste alkaliske salter i vannet som; karbonater, bi-karbonater og hydroksider. Alkalitet et vannets pH-buffer – desto større buffer vannet har, jo større er vannets motstandsevne mot endringer i pH-verdien.For høy alkalitet betyr at du ikke kan endre pH-verdien. Hvis du tilsetter SpaCare pH-Down «skyves» pH-verdien tilbake igjen. Alkaliteten kan senkes ved å bruke SpaCare Alka-Down.For lav alkalitet betyr at pH-verdien ikke kan kontrolleres, og at pH-verdien hopper opp og ned. Samti-dig kan for lav alkalitet medføre korrosjon på eventuelle massasjedyser i boblebadet ditt. Alkalitet kan heves med SpaCare Alka-Up. Bruk gjerne spaberegneren på scandinavianspacare.no/spaberegner/

Hvorfor er det hvite flak i vannet eller melkehvitt vann?
Det er helt naturlig at vannet inneholder kalk. Kalken i vannet kan imidlertid medføre hvite flak hvis pH-verdien i vannet blir for høy (over 7,6). Når pH-verdien i vannet er nøytral vil vannet se klart og flott ut. Er skaden skjedd og du kan se kalk-utfelling i vannet er det heldigvis ikke farlig, og kan forsvinne av seg selv ved kontinuerlig filtrering (regelmessig filter bytte anbefales).

Slik ungår du hvite flak i vannet:

  • Sørg for at alkaliteten holdes på 80-120 mg/l, slik at pH-verdien er stabil.
  • Kontroller pH-verdien med jevne mellomrom (gjerne to til tre ganger i uken) og juster pH-verdien til mellom 7,0 og 7,4.
  • Tilsett SpaCare No Scale for å binde kalken best mulig i vannet.

Hvorfor er det grått eller uklart vann?
Det er typisk tre årsaker til at vannet i spaet kan bli grått eller uklart:

  1. Tett filter.
  2. For lav pH-verdi eller alkalitet – altså at vannet ikke lenger er i balanse.
  3. For mye organisk materiale (f.eks hud, hår eller liknende) – det vil si mangelfull oksidering.

Utbedringsløsninger:

  1. Ta av filteret og skyll dette, helst et par ganger i uken. Filteret kan taes av selv om det er vann i badet, husk også at de to grå dysene på innsiden av badet må skrues av og renses hver gang badet tømmes før nytt vann tilsettes. Dersom filteret er skittent kan det ikke rense vannet godt nok og det vil fort kunne oppstå problemer med grått eller uklart vann. Når filteret er rent kan de minste partiklene i vannet fjernes ved å tilsette SpaCare Bright & Clear – men tilsett aldri mer enn 10 ml per 1000-1500 li-ter vann.
  2. For å finne ut om det er noe galt med pH-verdien eller alkaliteten i vannet er du nødt til å måle deg frem. Mål alkaliteten (TA) med teststrips. Juster alkaliteten slik at den har en verdi på 80-120 mg/l. Er alkaliteten for lav tilsettes SpaCare Alka Up – er den for høy tilsettes SpaCare Alka Down. Når alkaliteten er justert korrekt måles pH-verdien med teststrips. Sørg for at vannet er i balanse ved å få pH-verdien til å ligge mellom 7,0 og 7,4 med enten SpaCare pH-Up eller SpaCare pH-Down.
  3. Fjern fremmedlegemene med renholdskitet. Hjelper ikke dette bør du bytte vann.

Uklart vann kan også løses dersom to måleskjeer (2x15ml) med SpaChock eller Active Oxygen Gra-nular (A) tilsettes i vannet. Dersom det ikke hjelper er det nødvendig å bytte vannet.

Vedlikeholdsrutiner
Uansett hvilket desinfeksjonsmiddel du bruker anbefaler vi at du minst én gang i uken gjør følgende rutiner for å oppnå optimal vannkvalitet/hygiene:

  • Vedlikeholder med 25 ml SpaCare No Scale per 1000 liter vann.
  • Måler og justerer pH-verdien til 7,0-7,4.
  • Tester og justerer alkaliteten hvis pH-verdien er vanskelig å kontrollere.
  • Vedlikeholder med 10ml Spacare Bright & Clear ukentlig dersom vannet ikke er krystallklart.
  • Bruke Spacare Foam Down på skummet hvis du opplever at det dannes skum på overflaten.
  • For ekstra sikkerhet anbefaler vi på det sterkeste å tilsette 1 stk SunWac 12 tablett. Denne klor-ta-bletten dreper alt av bakterier i ditt boblebad og du kan bade klor-fritt igjen dagen etterpå.
  • Hvis du ikke vil bruke klor skal du tilsette 50 ml SpaCare Active Oxygen per 1000 liter vann.
  • For å opprettholde et rent vann er det viktig å dusje før man går i boblebadet. En person som dusjer før bading forurenser vannet 200 ganger mindre enn en person som ikke har vasket seg.