Badetøyguide for alle kropper – Følg disse tipsene

Hva slags badetøy skal man gå for? Det enkle svaret er selvsagt «akkurat det du selv liker», men her er tipsene som hjelper deg med hva som i tillegg kler din kroppstype best.

 

Bikinisesongen kan ramme alle og enhver hardt og plutselig. Kanskje har favorittbadebuksa revnet, kanskje har du ikke vært så heldig med barberhøvelen på legger, under armer eller ved bikinilinja, kanskje har ikke solen tittet frem på lenge. Eller – kanskje du rett og slett gruer deg litt til å vise deg i all din glans på stranda foran venner og fremmede.

Kropp har blitt et svært aktuelt tema. Hvordan skal man se ut, hvordan skal man ikke se ut og hva gjør egentlig sosiale medier og konstant retusjert reklame med oss? Det er kanskje ikke så rart at noen kvier seg for å la klærne falle.

Gi litt mer blaffen

Som vår alles kjente og kjære Per Fugelli en gang sa så fint: «vi må bli bedre på å ‘gi litt mer faen’». Ikke når det kommer til viktige ting som vi skal bry oss om, men når det gjelder det evige jaget etter prestasjon og uoppnåelige mål. Det er faktisk helt greit å være god nok.

Om det så handler om en kropp, en yrkesstilling, penger eller forhold – det perfekte er ofte kun en illusjon. Vi går alle rundt og ønsker å «bli bedre», noe som er trist når alle egentlig er nettopp gode nok. Vårt første tips til alle som er på utkikk etter det riktige badetøyet må derfor bli å først legge fra seg skamfølelsen eller usikkerheten sammen med klærne sine.

Skal noe skjules?

Alle bør føle seg vel nok i egen kropp til at badetøy ikke er et vanskelig tema. Likevel er det viktig å huske at ulike mennesker gjerne vil skule ulike deler av seg selv av forskjellige grunner. Da finnes det flere teknikker som fungerer godt.

1. Valker på ryggen kan for kvinner dekkes med en badedrakt eller en bikinioverdel som har et bredt bånd. For menn kan en åpen, kortermet skjorte gjøre seg fint når du ikke er i vannet.

2. Stor mage hos kvinner kan gjemmes vekk bak et kult og distraherende mønster, en bikinitruse med høyt liv eller en lang overdel. Du kan også flytte fokuset vekk fra magen ved å fremheve lange bein eller en pen utringing. Menn kan bruke en badebukse med litt høyere liv, slik at den heller sitter rett under navlen, i stedet for nede på hoftene.

3. En større bakdel skjules enklere for menn enn kvinner. Litt løse badebukser i en solid farge er en enkel og smart løsning. For kvinner er det viktig at underdelen sitter godt, har nok stoff slik at den ikke blir ubehagelig å gå i og gjerne er litt nedtonet. Velger man en overdel med mer farger eller mønstre vil dette flytte blikket fra baken til brystet.

4. Cellulitter, arr, sår, kviser eller andre merker er absolutt ikke uvanlig, men kan dessverre oppleves skjemmende for de med merkene på kroppen. Her må både damer og menn teste ut ulike badetøysmodeller, for å se hva som best dekker det de ønsker å skjule. Det går også an å skaffe seg lette strandklær som du kan ha på i hagen, ved bassenget eller boblebadet – eller ute ved sjøen. Velg gjerne tøy som lett kan tas av, slik at du får dyppet deg i vannet så enkelt som mulig.

Skal noe fremheves?

1. Ben kan gjøres lenger dersom mer hud kommer til syne. Dette kan være en utfordring for menn, da mange badebukser er relativt lange – og flere slutter helt nede ved kneet. Her er det bare å være vågal, og teste ut en lårkort modell. Dersom man er ekstra modig kan en speedo, altså en bikinitruse for menn, testes ut. Damer bør gå for underdeler med en høy skjæring.

2. Midjen til kvinner kan enkelt vises frem fra sin beste side dersom man velger en bikini hvor brystet blir løftet og støttet og underdelen legger seg pent høyt i livet. Farger som skiller seg fra din egen hudtone kan også se lekkert ut da formen din vil fremheves. Timeglassfiguren kommer slik enkelt til syne.

3. Brystpartiet til damer kan også vises frem svært så flatterende dersom man velger bikinioverdeler med et pent snitt. Gjerne en v-form med støtte til brystet. Se etter modeller som ligner dine favoritt BH-er, og unngå for store overdeler. Husk at bikinioverdeler lettere mister fasongen når de blir våte og tunge. Har du små bryster kan du velge overdeler med frynser eller flotte mønstre for en illusjon av større pupper – dersom du ønsker det.

Skal noe støttes eller beskyttes?

1. Kjønnsorgan til menn er som regel mer løsthengende enn for kvinner. Store badebukser kan føles ubehagelig ut for noen, og et behov for støtte kan oppstå. Velg en mer tettsittende modell, gjerne med beskyttende mesh-lining på innsiden slik at du får en komfortabel badeopplevelse.

2. Noen kvinner har store bryster fra naturens side, eller de velger å gå til anskaffelse av dem selv. Dette vil i de fleste tilfeller føre til et behov for god støtte. Har man feil overdel med store bryster vil det ikke bare være slitsomt for brystparitet, det vil også kunne være tungt for skuldre, nakke og rygg. Se etter modeller som sitter godt, og som gjerne har spiler til ekstra støtte. Brede skulderstropper er heller ikke å forakte, og for lav utringing kan med fordel unngås da risikoen for pupp på avveie blir heller stor.

3. Sliter du med solbrenthet, sensitiv hud eller soleksem? Da bør du passe på å ikke tilbringe for mye tid ubeskyttet i sola. Velg badetøy som dekker godt der de kan, og ha alltid med deg klær du enkelt kan kaste på og av. Sett deg i skyggen dersom du kan det – og ha solkrem i nærheten.

Det viktigste av alt er ikke hvordan du ser ut når det er på tide med et bad utendørs. Føler du deg komfortabel vil badeopplevelsen utendørs absolutt bli helt topp, og i et boblebad fra Mspa garanterer vi høy komfort.

Slik bruker du klorfri vannkjemi (OxyBox)

 1. Fyll boblebadet til anbefalt vannivå, du finner markører for max/min-nivå på innsiden av ditt Mspa.
 2. Ved nyfylling av vann tilfører du 30 ml. (to måleskjeer) Active Oxygen (A).Dette gjøres for å sikre et riktig nivå av Active Oxygen, som forhindrer en eventuell oppblomstring av bakterier. Når du bruker teststripsene skal verdien på Active Oxygen (A) ligge mellom 6,0 og 8,0. Tester du vannkvaliteten for alkalinitet skal verdien på teststripene vise rundt 100.

For deg som vil ha helt optimal vannkvalitet anbefaler vi følgende tilleggsrutiner:

 1. Tilsett 20 ml. Oxyplus (B) én fast dag i uken.
 2. Ca 15 minutter før hver bading tilsettes 15 ml. Active Oxygen granular (A) (én måleskje).
 3. Vi anbefaler at du bytter vann ca. én gang i måneden, avhengig av hygiene.
 4. Vi anbefaler at du skyller filteret et par ganger i uka og at du bytter filter etter tre til fire uker eller oftere dersom ditt Mspa er ofte i bruk. Du kan bestille filterabonnement på deals.mspa.no

MERK! Om du ikke skal bruke ditt Mspa på syv dager anbefaler vi at du tilfører to skjeer Active Oxygen (A) for å opprettholde en god vannhygiene. Fortsett med vanlige rutiner med vannkjemien når boblebadet skal brukes som normalt igjen.

Slik bruker du klorfri vannkjemi (Bromin)

 1. Fyll boblebadet til anbefalt vannivå, du finner markører for max/min-nivå på innsiden av ditt Mspa.
 2. Mål først vannets pH-verdi med testsriper og juster til pH 7,2-7,6 om nødvendig.
 3. Tilsett to Bromin-tabletter i flotøren og vri på flotør-åpningen slik at det vises to synlige spor. Kast aldri Bromin-tabletter direkte i boblebadet. Etter ca 14 dager vil tablettene være oppløst. Når Bromin-tablettene er oppløst legger du to nye tabletter i flotøren.
 4. I Bromin-behandlet badevann anbefaler vi at du tilfører SpaChock for å gi vannet en sjokkbe-handling ved ny-fylling av vann (ca hver 4. uke). Mål vannets brom- og pH-verdi med teststriper med jevne mellomrom. Ideell bromverdi: 2,0-4,0 mg/l. Tester du vannkvaliteten for alkalinitet skal verdien på teststripene vise mellom 80-120 mg/l.

Vi anbefaler at du skyller filteret et par ganger i uka og at du bytter filter etter tre til fire uker.Ved normalt bruk og ved riktig bruk av vannkjemi vil du kunne bruke vannet i ditt Mspa i ca 4-6 uker før du gjør et vannbytte.

Lav pH-verdi i vannet vil kunne påvirke effekten av Bromin. Tilfør da eventuelt pH UP.

Slik bruker du klorholdig vannkjemi

 1. Fyll boblebadet til anbefalt vannivå, du finner markører for max/min-nivå på innsiden av ditt Mspa.
 2. Mål først vannets pH-verdi med testsriper og juster til pH 7,2-7,6 om nødvendig.
 3. Tilsett én SunWac 12-tablett i flotøren og vri på flotør-åpningen slik at det vises to synlige spor. Kast aldri SunWac 12-tabletter direkte i boblebadet. SunWac 12-tablettene oppløses raskt, og pro-sessen gjentas én gang i uka. Ved hyppig bruk og når mange bader samtidig anbefaler vi å tilsette én tablett SunWac 12 etter endt bading for å nullstille bakterievekst.
 4. I SunWac 12-behandlet badevann anbefaler vi at du tilfører SpaChock for å gi vannet en sjokk-behandling ved ny-fylling av vann (ca hver 4. uke). Mål vannets klor- og pH-verdi med teststriper med jevne mellomrom. Ideell klorverdi: 2,0 mg/l. Tester du vannkvaliteten for alkalinitet skal verdien på teststripene vise mellom 80-120 mg/l.

Vi anbefaler at du skyller filteret et par ganger i uka og at du bytter filter etter tre til fire uker.Ved normalt bruk og ved riktig bruk av vannkjemi vil du kunne bruke vannet i ditt Mspa i ca 4-6 uker før du gjør et vannbytte.

Lav pH-verdi i vannet vil kunne påvirke effekten av Klor. Tilfør da eventuelt pH UP.

pH-verdier
Dersom du har opplevd for lav pH-verdi dagen etter at du har justert verdiene i vannet, skyldes det sannsynligvis at du ikke har justert alkaliteten på badevannet.Alkaliteten er en betegnelse for mengden av oppløste alkaliske salter i vannet som; karbonater, bi-karbonater og hydroksider. Alkalitet et vannets pH-buffer – desto større buffer vannet har, jo større er vannets motstandsevne mot endringer i pH-verdien.For høy alkalitet betyr at du ikke kan endre pH-verdien. Hvis du tilsetter SpaCare pH-Down «skyves» pH-verdien tilbake igjen. Alkaliteten kan senkes ved å bruke SpaCare Alka-Down.For lav alkalitet betyr at pH-verdien ikke kan kontrolleres, og at pH-verdien hopper opp og ned. Samti-dig kan for lav alkalitet medføre korrosjon på eventuelle massasjedyser i boblebadet ditt. Alkalitet kan heves med SpaCare Alka-Up. Bruk gjerne spaberegneren på scandinavianspacare.no/spaberegner/

Hvorfor er det hvite flak i vannet eller melkehvitt vann?
Det er helt naturlig at vannet inneholder kalk. Kalken i vannet kan imidlertid medføre hvite flak hvis pH-verdien i vannet blir for høy (over 7,6). Når pH-verdien i vannet er nøytral vil vannet se klart og flott ut. Er skaden skjedd og du kan se kalk-utfelling i vannet er det heldigvis ikke farlig, og kan forsvinne av seg selv ved kontinuerlig filtrering (regelmessig filter bytte anbefales).

Slik ungår du hvite flak i vannet:

 • Sørg for at alkaliteten holdes på 80-120 mg/l, slik at pH-verdien er stabil.
 • Kontroller pH-verdien med jevne mellomrom (gjerne to til tre ganger i uken) og juster pH-verdien til mellom 7,0 og 7,4.
 • Tilsett SpaCare No Scale for å binde kalken best mulig i vannet.

Hvorfor er det grått eller uklart vann?
Det er typisk tre årsaker til at vannet i spaet kan bli grått eller uklart:

 1. Tett filter.
 2. For lav pH-verdi eller alkalitet – altså at vannet ikke lenger er i balanse.
 3. For mye organisk materiale (f.eks hud, hår eller liknende) – det vil si mangelfull oksidering.

Utbedringsløsninger:

 1. Ta av filteret og skyll dette, helst et par ganger i uken. Filteret kan taes av selv om det er vann i badet, husk også at de to grå dysene på innsiden av badet må skrues av og renses hver gang badet tømmes før nytt vann tilsettes. Dersom filteret er skittent kan det ikke rense vannet godt nok og det vil fort kunne oppstå problemer med grått eller uklart vann. Når filteret er rent kan de minste partiklene i vannet fjernes ved å tilsette SpaCare Bright & Clear – men tilsett aldri mer enn 10 ml per 1000-1500 li-ter vann.
 2. For å finne ut om det er noe galt med pH-verdien eller alkaliteten i vannet er du nødt til å måle deg frem. Mål alkaliteten (TA) med teststrips. Juster alkaliteten slik at den har en verdi på 80-120 mg/l. Er alkaliteten for lav tilsettes SpaCare Alka Up – er den for høy tilsettes SpaCare Alka Down. Når alkaliteten er justert korrekt måles pH-verdien med teststrips. Sørg for at vannet er i balanse ved å få pH-verdien til å ligge mellom 7,0 og 7,4 med enten SpaCare pH-Up eller SpaCare pH-Down.
 3. Fjern fremmedlegemene med renholdskitet. Hjelper ikke dette bør du bytte vann.

Uklart vann kan også løses dersom to måleskjeer (2x15ml) med SpaChock eller Active Oxygen Gra-nular (A) tilsettes i vannet. Dersom det ikke hjelper er det nødvendig å bytte vannet.

Vedlikeholdsrutiner
Uansett hvilket desinfeksjonsmiddel du bruker anbefaler vi at du minst én gang i uken gjør følgende rutiner for å oppnå optimal vannkvalitet/hygiene:

 • Vedlikeholder med 25 ml SpaCare No Scale per 1000 liter vann.
 • Måler og justerer pH-verdien til 7,0-7,4.
 • Tester og justerer alkaliteten hvis pH-verdien er vanskelig å kontrollere.
 • Vedlikeholder med 10ml Spacare Bright & Clear ukentlig dersom vannet ikke er krystallklart.
 • Bruke Spacare Foam Down på skummet hvis du opplever at det dannes skum på overflaten.
 • For ekstra sikkerhet anbefaler vi på det sterkeste å tilsette 1 stk SunWac 12 tablett. Denne klor-ta-bletten dreper alt av bakterier i ditt boblebad og du kan bade klor-fritt igjen dagen etterpå.
 • Hvis du ikke vil bruke klor skal du tilsette 50 ml SpaCare Active Oxygen per 1000 liter vann.
 • For å opprettholde et rent vann er det viktig å dusje før man går i boblebadet. En person som dusjer før bading forurenser vannet 200 ganger mindre enn en person som ikke har vasket seg.