Hvordan lager du verdens beste hjemmelagde pizza?

Hva smaker egentlig bedre enn din egen hjemmelagde pizza? Variasjonene er uendelige, og det er lite som kan slå en ordentlig italiensk pizza med tynn, sprø bunn, toppet med ditt favorittfyll!

Når det kommer til hjemmelaget pizza har mange sin egen oppskrift. Noen har kanskje arvet favorittoppskriften fra mamma, mens andre holder seg til den tradisjonelle oppskriften hentet hele veien fra pizzaens fødeland, Italia.

Uansett om du skal lage pizza for første gang eller er en erfaren mester, så har vi noen gode tips og triks til hvordan du kan lage verdens beste hjemmelagde pizza!

Hemmeligheten til sprø pizzabunn ligger i melet

Kanskje det viktigste for en vellykket pizza er hvordan du lager pizzadeigen. Selv med enkle ingredienser er det lett å gjøre feil, og det er ikke lett å lykkes med å få deigen til å bli en luftig og sprø bunn som er digg å bite i. Heldigvis er det ikke rakettforskning å lage en vellykket pizzabunn.

For å lage en ordentlig sprø pizzabunn må du bruke “pizzamel”. Dette er mel av typen Tipo 0 eller Tipo 00, som egner seg ekstra godt for pizza. Du har kanskje sett pizzakokker som kaster deigen opp i lufta og vifter den opp og ned? Det klarer de fordi i Tipo 0 og Tipo 00 er det brukt mer av den innerste delen av hvetekornet, der vi finner mest stivelse og mest gluten. Det er dette melet som gjør deigen lettere å strekke ut, samtidig som mye gluten holder deigen bedre sammen og stivelsen suger til seg vann under steking. Blandet sammen med vann, salt, olivenolje, sukker og gjær blir resultatet en luftig og sprø deig som egner seg perfekt for pizza.

Lag verdens beste hjemmelagde pizza med en ordentlig pizzaovn!

Lag din egen pizzasaus fra bunn

Pizzasausen er enkel å gjøre god. Enten kan du velge en hvit saus, med creme fraiche, litt oregano, lime og hvitløk. Eller så kan du gå for den klassiske og alltid like gode tomatsausen. En ordentlig god tomatsaus som gir masse smak burde du alltid ta deg tid til å lage selv. Det tar ikke mer enn en liten halvtime og smaker kjempegodt! Bruk hermetiske tomater og la dem småkoke sammen med stekt løk og hvitløk. Bruk også fersk basilikum og oregano, og husk å krydre godt med salt og pepper, og kanskje litt chili om du liker den sterk! Et godt tips er å tilsette sukker, for å balansere tomatsmaken.

Ost, ost eller ost?

Etter tomatsausen må du huske osten – her har du mye å velge imellom. Ekspertene sier at det beste er å fordele ut osten før du legger på toppingen, og passe på at du bruker en ost som smelter godt. En god ost til pizzaen kan enten være Jarlsbergen du har liggende i kjøleskapet, eller en mer spennende variant, som mozzarella, ricotta eller gorgonzola. Eller hva med å prøve alle samtidig? Litt revet parmesan kan også gi pizzaen din det lille ekstra og gjøre den enda bedre. Her er det morsomt å utforske, prøve nye smaker og utfordre smaksløkene dine.

Velg ut noen få råvarer til å toppe pizzaen din

Når det kommer til hva man skal toppe pizzabunnen med så har nesten alle sine egne favoritter. For mange er det pepperoni som gjelder, andre sverger til parmaskinke og ruccola, mens noen elsker å toppe pizzaen sin med ananas. Uansett hva du foretrekker så er det én viktig regel å huske: “less is more”. Velg ut to-tre gode smaker og la dem fylle pizzaen med smak.

Noen gode kombinasjoner er for eksempel picante salami, sjalottløk og oliven, eller spekeskinke og pesto. Du kan også prøve deg på en hvit pizza med røkelaks, kapers og vårløk. Har du prøvd thaikylling på pizza? Det er kjempegodt sammen med koriander og peanøtter!

Stek pizzaen i en ordentlig pizzaovn

På en god pizzarestaurant kan du sverge på at pizzaen er stekt i en ordentlig pizzaovn designet for det ene formålet: å steke den perfekte pizzaen. Ofte bruker kokkene gamle steinovner som fyres med ved, eller så har de mer moderne ovner med gassfyring. Det er en ekte kunst å vite hvordan flammene skal kontrolleres, kombinert med varmen og steketiden.

Nå har du også mulighet til å teste dine egne ferdigheter i hagen eller bakgården. Det finnes flere pizzaovner til hjemmebruk som er lette å anvende og kan brukes hele året. Fordelen med en pizzaovn er den høye varmen som steker pizzaen ferdig på kun 60 sekunder. I tillegg får du en jevn distribusjon av varme i ovnen som sørger for at hele pizzaen blir perfekt stekt. Bruker du en vedfyrt pizzaovn vil pizzaen også få en deilig røyksmak, akkurat som pizzaen i Italia. Sjekk for eksempel ut pizzaovnene fra Alfa Forni. Med disse er du garantert å lage verdens beste hjemmelagde pizza!

Les mer: Alfa Forni – verdens beste pizzaovn?

Slik bruker du klorfri vannkjemi (OxyBox)

  1. Fyll boblebadet til anbefalt vannivå, du finner markører for max/min-nivå på innsiden av ditt Mspa.
  2. Ved nyfylling av vann tilfører du 30 ml. (to måleskjeer) Active Oxygen (A).Dette gjøres for å sikre et riktig nivå av Active Oxygen, som forhindrer en eventuell oppblomstring av bakterier. Når du bruker teststripsene skal verdien på Active Oxygen (A) ligge mellom 6,0 og 8,0. Tester du vannkvaliteten for alkalinitet skal verdien på teststripene vise rundt 100.

For deg som vil ha helt optimal vannkvalitet anbefaler vi følgende tilleggsrutiner:

  1. Tilsett 20 ml. Oxyplus (B) én fast dag i uken.
  2. Ca 15 minutter før hver bading tilsettes 15 ml. Active Oxygen granular (A) (én måleskje).
  3. Vi anbefaler at du bytter vann ca. én gang i måneden, avhengig av hygiene.
  4. Vi anbefaler at du skyller filteret et par ganger i uka og at du bytter filter etter tre til fire uker eller oftere dersom ditt Mspa er ofte i bruk. Du kan bestille filterabonnement på deals.mspa.no

MERK! Om du ikke skal bruke ditt Mspa på syv dager anbefaler vi at du tilfører to skjeer Active Oxygen (A) for å opprettholde en god vannhygiene. Fortsett med vanlige rutiner med vannkjemien når boblebadet skal brukes som normalt igjen.

Slik bruker du klorfri vannkjemi (Bromin)

  1. Fyll boblebadet til anbefalt vannivå, du finner markører for max/min-nivå på innsiden av ditt Mspa.
  2. Mål først vannets pH-verdi med testsriper og juster til pH 7,2-7,6 om nødvendig.
  3. Tilsett to Bromin-tabletter i flotøren og vri på flotør-åpningen slik at det vises to synlige spor. Kast aldri Bromin-tabletter direkte i boblebadet. Etter ca 14 dager vil tablettene være oppløst. Når Bromin-tablettene er oppløst legger du to nye tabletter i flotøren.
  4. I Bromin-behandlet badevann anbefaler vi at du tilfører SpaChock for å gi vannet en sjokkbe-handling ved ny-fylling av vann (ca hver 4. uke). Mål vannets brom- og pH-verdi med teststriper med jevne mellomrom. Ideell bromverdi: 2,0-4,0 mg/l. Tester du vannkvaliteten for alkalinitet skal verdien på teststripene vise mellom 80-120 mg/l.

Vi anbefaler at du skyller filteret et par ganger i uka og at du bytter filter etter tre til fire uker.Ved normalt bruk og ved riktig bruk av vannkjemi vil du kunne bruke vannet i ditt Mspa i ca 4-6 uker før du gjør et vannbytte.

Lav pH-verdi i vannet vil kunne påvirke effekten av Bromin. Tilfør da eventuelt pH UP.

Slik bruker du klorholdig vannkjemi

  1. Fyll boblebadet til anbefalt vannivå, du finner markører for max/min-nivå på innsiden av ditt Mspa.
  2. Mål først vannets pH-verdi med testsriper og juster til pH 7,2-7,6 om nødvendig.
  3. Tilsett én SunWac 12-tablett i flotøren og vri på flotør-åpningen slik at det vises to synlige spor. Kast aldri SunWac 12-tabletter direkte i boblebadet. SunWac 12-tablettene oppløses raskt, og pro-sessen gjentas én gang i uka. Ved hyppig bruk og når mange bader samtidig anbefaler vi å tilsette én tablett SunWac 12 etter endt bading for å nullstille bakterievekst.
  4. I SunWac 12-behandlet badevann anbefaler vi at du tilfører SpaChock for å gi vannet en sjokk-behandling ved ny-fylling av vann (ca hver 4. uke). Mål vannets klor- og pH-verdi med teststriper med jevne mellomrom. Ideell klorverdi: 2,0 mg/l. Tester du vannkvaliteten for alkalinitet skal verdien på teststripene vise mellom 80-120 mg/l.

Vi anbefaler at du skyller filteret et par ganger i uka og at du bytter filter etter tre til fire uker.Ved normalt bruk og ved riktig bruk av vannkjemi vil du kunne bruke vannet i ditt Mspa i ca 4-6 uker før du gjør et vannbytte.

Lav pH-verdi i vannet vil kunne påvirke effekten av Klor. Tilfør da eventuelt pH UP.

pH-verdier
Dersom du har opplevd for lav pH-verdi dagen etter at du har justert verdiene i vannet, skyldes det sannsynligvis at du ikke har justert alkaliteten på badevannet.Alkaliteten er en betegnelse for mengden av oppløste alkaliske salter i vannet som; karbonater, bi-karbonater og hydroksider. Alkalitet et vannets pH-buffer – desto større buffer vannet har, jo større er vannets motstandsevne mot endringer i pH-verdien.For høy alkalitet betyr at du ikke kan endre pH-verdien. Hvis du tilsetter SpaCare pH-Down «skyves» pH-verdien tilbake igjen. Alkaliteten kan senkes ved å bruke SpaCare Alka-Down.For lav alkalitet betyr at pH-verdien ikke kan kontrolleres, og at pH-verdien hopper opp og ned. Samti-dig kan for lav alkalitet medføre korrosjon på eventuelle massasjedyser i boblebadet ditt. Alkalitet kan heves med SpaCare Alka-Up. Bruk gjerne spaberegneren på scandinavianspacare.no/spaberegner/

Hvorfor er det hvite flak i vannet eller melkehvitt vann?
Det er helt naturlig at vannet inneholder kalk. Kalken i vannet kan imidlertid medføre hvite flak hvis pH-verdien i vannet blir for høy (over 7,6). Når pH-verdien i vannet er nøytral vil vannet se klart og flott ut. Er skaden skjedd og du kan se kalk-utfelling i vannet er det heldigvis ikke farlig, og kan forsvinne av seg selv ved kontinuerlig filtrering (regelmessig filter bytte anbefales).

Slik ungår du hvite flak i vannet:

  • Sørg for at alkaliteten holdes på 80-120 mg/l, slik at pH-verdien er stabil.
  • Kontroller pH-verdien med jevne mellomrom (gjerne to til tre ganger i uken) og juster pH-verdien til mellom 7,0 og 7,4.
  • Tilsett SpaCare No Scale for å binde kalken best mulig i vannet.

Hvorfor er det grått eller uklart vann?
Det er typisk tre årsaker til at vannet i spaet kan bli grått eller uklart:

  1. Tett filter.
  2. For lav pH-verdi eller alkalitet – altså at vannet ikke lenger er i balanse.
  3. For mye organisk materiale (f.eks hud, hår eller liknende) – det vil si mangelfull oksidering.

Utbedringsløsninger:

  1. Ta av filteret og skyll dette, helst et par ganger i uken. Filteret kan taes av selv om det er vann i badet, husk også at de to grå dysene på innsiden av badet må skrues av og renses hver gang badet tømmes før nytt vann tilsettes. Dersom filteret er skittent kan det ikke rense vannet godt nok og det vil fort kunne oppstå problemer med grått eller uklart vann. Når filteret er rent kan de minste partiklene i vannet fjernes ved å tilsette SpaCare Bright & Clear – men tilsett aldri mer enn 10 ml per 1000-1500 li-ter vann.
  2. For å finne ut om det er noe galt med pH-verdien eller alkaliteten i vannet er du nødt til å måle deg frem. Mål alkaliteten (TA) med teststrips. Juster alkaliteten slik at den har en verdi på 80-120 mg/l. Er alkaliteten for lav tilsettes SpaCare Alka Up – er den for høy tilsettes SpaCare Alka Down. Når alkaliteten er justert korrekt måles pH-verdien med teststrips. Sørg for at vannet er i balanse ved å få pH-verdien til å ligge mellom 7,0 og 7,4 med enten SpaCare pH-Up eller SpaCare pH-Down.
  3. Fjern fremmedlegemene med renholdskitet. Hjelper ikke dette bør du bytte vann.

Uklart vann kan også løses dersom to måleskjeer (2x15ml) med SpaChock eller Active Oxygen Gra-nular (A) tilsettes i vannet. Dersom det ikke hjelper er det nødvendig å bytte vannet.

Vedlikeholdsrutiner
Uansett hvilket desinfeksjonsmiddel du bruker anbefaler vi at du minst én gang i uken gjør følgende rutiner for å oppnå optimal vannkvalitet/hygiene:

  • Vedlikeholder med 25 ml SpaCare No Scale per 1000 liter vann.
  • Måler og justerer pH-verdien til 7,0-7,4.
  • Tester og justerer alkaliteten hvis pH-verdien er vanskelig å kontrollere.
  • Vedlikeholder med 10ml Spacare Bright & Clear ukentlig dersom vannet ikke er krystallklart.
  • Bruke Spacare Foam Down på skummet hvis du opplever at det dannes skum på overflaten.
  • For ekstra sikkerhet anbefaler vi på det sterkeste å tilsette 1 stk SunWac 12 tablett. Denne klor-ta-bletten dreper alt av bakterier i ditt boblebad og du kan bade klor-fritt igjen dagen etterpå.
  • Hvis du ikke vil bruke klor skal du tilsette 50 ml SpaCare Active Oxygen per 1000 liter vann.
  • For å opprettholde et rent vann er det viktig å dusje før man går i boblebadet. En person som dusjer før bading forurenser vannet 200 ganger mindre enn en person som ikke har vasket seg.