Slik får du mer energi i hverdagen

I dagens samfunn lever i fleste av oss et stressende liv, noe som stjeler energi og gjør at hverdagen blir mindre effektiv. Det er det heldigvis er rekke ting du kan gjøre noe med! Det eneste som skal til er enkle justeringer i valg du tar gjennom dagen – her er våre beste råd.   

Det er ikke helt innafor å helle i seg energidrikke, to flasker cola og 8 kopper kaffe daglig. Dette er kun snarveier til mer energi, det er dyrt og det gjør at kroppen din hater deg. Prøv heller disse tipsene for langvarig og god energi!

1. Spis variert og sunt

Dette er kanskje enklere sagt enn gjort, men prøv å prioritere mat som gir deg rikelig med energi – ikke bare tomme kalorier. Her strides de lærde om hva du bør prioritere, men de fleste er enig i at du bør unngå halvfabrikat, prioritere frukt og grønt, at proteinrik mat er bra og magre matretter gjør deg mindre sliten. Her er det bare å starte i det små og gradvis jobbe mot bedre spiserutiner.

2. Spis nok og ofte

Uten mat og drikke duger helten ikke. Du kan ikke forvente at bilen skal kjøre om du aldri fyller på drivstoff. Prøv å spise jevnt gjennom dagen og ikke alt for store måltider av gangen. Et stabilt blodsukker er alfa og omega for energinivået. Prøv ikke å la det går mer enn fire timer mellom hvert måltid, og fyll i tillegg gjerne på med frukt eller nøtter innimellom.

3. Unngå stress

Det å være stresset er verken moro eller bra for energinivået. Finn teknikker som passer for deg for å slappe av – og pust med magen. Mange bruker musikk, bøker eller yoga for å stresse ned. Her er det virkelig ikke noe fasitsvar, bare prøv å bevisstgjøre deg selv på det.

Det er lov å la ting fare innimellom, både når det kommer til jobb og privatliv. Ja, så rakk du kanskje ikke trene i dag, eller du ligger bak på en arbeidsoppgave grunnet forhold utenfor din kontroll, men alt løser seg – gi deg selv lov til å ikke være perfekt hele tiden.

4. Planlegg pauser

I en hektisk hverdag med tusen ting å gjøre kan det være vanskelig å prioritere pauser. Dette gjør at du lettere brenner deg ut, og dermed jobber mindre effektivt! Fyll opp lageret med energi med korte pauser innimellom. Det kan som sagt være vanskelig å ta seg tid, men da er et godt tips å faktisk legge inn et varsel på mobilen din.

5. Trening, trening og atter trening

Hva gjelder trening og energinivå gjentar ekspertene seg i det uendelige – men det er ikke uten grunn! Trening gir deg et innskudd av energi etter økten, men også på lang sikt vil trening kunne gi deg mer å gå på. Det sier kanskje seg selv, men dersom du er i bedre form vil hverdagens gjøremål gå enklere. Dermed sparer du energi og gir deg det overskuddet du så sårt ønsker.

6. Drikk nok vann

Kroppens funksjoner er avhengig av vann, og dermed er det viktig å fylle på i løpet av dagen. Er du dehydrert, blir du trøtt og slapp. Hvis du er dårlig til å huske å drikke, er det beste du kan gjøre å sørge for at vann er lett tilgjengelig og mer innbydende. Kjøp deg en god drikkeflaske eller piff opp vannet med frukt, grønnsaker eller urter. Det vil kroppen og energinivået ditt takke deg for!

7. Prioriter søvn

Det kan være vanskelig å prioritere søvn når listen over dagens gjøremål er langt som et uvær. Du får prøve å tenke at dersom du er opplagt og full av energi på dagen får du faktisk mer gjort!

Sju timer er et godt antall timer for friske, voksne mennesker. Mulighet til å sove lenger? Vel, ikke gå i den fellen! For mange timer vil bare gjøre deg slapp og trøtt dagen etter.

8. Få deg en fast døgnrytme

Og apropos søvn: Prøv å lage deg gode rutiner og ha en noenlunde fast døgnrytme. Hvis du klarer å legge deg og stå opp til stort sett samme tid hver dag, vil dette ha positiv effekt på energinivået ditt. Vi er skapt for å være aktive på dagtid og sove om natten. Faktisk vil kroppstemperaturen og stoffskiftet synke på nattestid, noe som er grunnen til at man kvaliteten på søvnen er dårligere om dagtid.

Dette kan være vanskelig å gjennomføre dersom du arbeider i skift, men her er det også ting man kan gjøre. Se til at rommet er fullstendig mørklagt og kjølig når du skal sove, samt at du prioriterer vekk nikotin, koffein og prøv å holde en «normal» måltidsrytme. Det vil si at man spiser et lett måltid før man sover etter nattarbeid, og når man står opp etter nattarbeid tenker middagsmat.

9. Unn deg litt ekstra i hverdagen

Har du det bra får du også mer energi. Det å unne seg litt hverdagsluksus burde alle få lov til. Dette kan være store eller små gleder som gir deg energi, en følelse av velvære og trivsel. Dersom du trives her i livet vil enkle gjøremål kjennes lettere.

Du kan for eksempel ta en tur til frisøren, et glass vin på kveldstid, ha en spakveld, eller unne deg noe i hjemmet som gjør at kosen sitter løsere. Hva med en prosjektor i stuen, et boblebad i hagen eller en ny spillkonsoll? Disse finnes i mange prisklasser og kan med litt sparing bli en realitet.

10. Bruk tid på bra mennesker

Tenk på menneskene du har rundt deg: Stjeler de energi, eller gir de deg energi? Et godt vennskap, en bra samboer eller gode kolleger gir deg mer energi i hverdagen, mens det motsatte stjeler den. Positive mennesker som ønsker deg vel vil gjøre underverker for energinivået. Vær litt egoistisk her – hvilke relasjoner er det som gir deg noe, og hvilke bør du kanskje nedprioritere?

11. Dropp joggebuksa!

Å, den deilige kosedressen eller pysjamasen – balsam for sjelen etter en lang arbeidsdag. Eller? Det kan friste og være behagelig, men godt for energinivået er det ikke. Finn frem et flott antrekk selv når du er sliten. Den følelsen du får vil gi en ekstra gnist av energi hver gang du ser deg i speilet eller får en kompliment.

12. Ha det ryddig rundt deg

Har du noen gang lagt merke til at dersom du har det ryddig rundt deg, blir ting gjort? Har du det organisert i rommet du befinner deg i føles det også som om hodet blir mer organisert. På den måten bruker du energien riktig i stedet for å kaste den vekk. Da blir det igjen slik at du har mer energi til overs for andre ting enn dagens hovedoppgaver.

13. Ta deg en ettermiddagsblund

«Power-nap», «cowboy-strekk», «middagslur», «høneblund» – kjært barn har mange navn. En kort blund når du føler deg sliten hjelper deg med å lade batteriene, slik at du er klar for resten av dagen og kvelden. Her gjelder imidlertid samme regel som ved søvn generelt – ikke sov for lenge! Du bør ikke sove lenger enn 15 minutter på ettermiddagen. Dersom du gjør det, vil det kunne gjøre mer vondt enn godt, samtidig som det kan være vanskeligere å sove på kvelden og opprettholde en god døgnrytme.

14. Meditasjon

Hvis man skal beskrive hva meditasjon er, vil mange tenke på munker eller yogier som sitter i lotusposisjon og har brukt år på å trene seg opp. Da kan det virke uoppnåelig for folk flest, men det er det faktisk ikke! Det krever bare litt øvelse og trenger ikke å gjøres så komplisert. 15 minutter er mer enn nok. Finn deg en behagelig sittestilling, lukk øynene og pust. Prøv å ikke fokusere på noe annet enn pusten din. Tankene flyr, men prøv å hele tiden rette oppmerksomheten tilbake til pusten din. Klarer du dette, vil du kunne oppleve en mer energirik hverdag, redusere stress og få en bedre en bedre konsentrasjonsevne.

15. Ta deg et varmt bad

Ta deg tid til å ligge vektløs i boblebadet ditt, eller fyll badekaret med behagelig varmt vann. Bruk gjerne anledningen til å gjøre litt aromaterapi på egenhånd med deilige dufter. Prioriter deg selv, og la det varme vannet ha sin beroligende virkning på kroppen. Klarer du å gjøre dette på en jevn basis, vil det definitivt ha en positiv innvirkning på det daglige energinivået.

Slik bruker du klorfri vannkjemi (OxyBox)

  1. Fyll boblebadet til anbefalt vannivå, du finner markører for max/min-nivå på innsiden av ditt Mspa.
  2. Ved nyfylling av vann tilfører du 30 ml. (to måleskjeer) Active Oxygen (A).Dette gjøres for å sikre et riktig nivå av Active Oxygen, som forhindrer en eventuell oppblomstring av bakterier. Når du bruker teststripsene skal verdien på Active Oxygen (A) ligge mellom 6,0 og 8,0. Tester du vannkvaliteten for alkalinitet skal verdien på teststripene vise rundt 100.

For deg som vil ha helt optimal vannkvalitet anbefaler vi følgende tilleggsrutiner:

  1. Tilsett 20 ml. Oxyplus (B) én fast dag i uken.
  2. Ca 15 minutter før hver bading tilsettes 15 ml. Active Oxygen granular (A) (én måleskje).
  3. Vi anbefaler at du bytter vann ca. én gang i måneden, avhengig av hygiene.
  4. Vi anbefaler at du skyller filteret et par ganger i uka og at du bytter filter etter tre til fire uker eller oftere dersom ditt Mspa er ofte i bruk. Du kan bestille filterabonnement på deals.mspa.no

MERK! Om du ikke skal bruke ditt Mspa på syv dager anbefaler vi at du tilfører to skjeer Active Oxygen (A) for å opprettholde en god vannhygiene. Fortsett med vanlige rutiner med vannkjemien når boblebadet skal brukes som normalt igjen.

Slik bruker du klorfri vannkjemi (Bromin)

  1. Fyll boblebadet til anbefalt vannivå, du finner markører for max/min-nivå på innsiden av ditt Mspa.
  2. Mål først vannets pH-verdi med testsriper og juster til pH 7,2-7,6 om nødvendig.
  3. Tilsett to Bromin-tabletter i flotøren og vri på flotør-åpningen slik at det vises to synlige spor. Kast aldri Bromin-tabletter direkte i boblebadet. Etter ca 14 dager vil tablettene være oppløst. Når Bromin-tablettene er oppløst legger du to nye tabletter i flotøren.
  4. I Bromin-behandlet badevann anbefaler vi at du tilfører SpaChock for å gi vannet en sjokkbe-handling ved ny-fylling av vann (ca hver 4. uke). Mål vannets brom- og pH-verdi med teststriper med jevne mellomrom. Ideell bromverdi: 2,0-4,0 mg/l. Tester du vannkvaliteten for alkalinitet skal verdien på teststripene vise mellom 80-120 mg/l.

Vi anbefaler at du skyller filteret et par ganger i uka og at du bytter filter etter tre til fire uker.Ved normalt bruk og ved riktig bruk av vannkjemi vil du kunne bruke vannet i ditt Mspa i ca 4-6 uker før du gjør et vannbytte.

Lav pH-verdi i vannet vil kunne påvirke effekten av Bromin. Tilfør da eventuelt pH UP.

Slik bruker du klorholdig vannkjemi

  1. Fyll boblebadet til anbefalt vannivå, du finner markører for max/min-nivå på innsiden av ditt Mspa.
  2. Mål først vannets pH-verdi med testsriper og juster til pH 7,2-7,6 om nødvendig.
  3. Tilsett én SunWac 12-tablett i flotøren og vri på flotør-åpningen slik at det vises to synlige spor. Kast aldri SunWac 12-tabletter direkte i boblebadet. SunWac 12-tablettene oppløses raskt, og pro-sessen gjentas én gang i uka. Ved hyppig bruk og når mange bader samtidig anbefaler vi å tilsette én tablett SunWac 12 etter endt bading for å nullstille bakterievekst.
  4. I SunWac 12-behandlet badevann anbefaler vi at du tilfører SpaChock for å gi vannet en sjokk-behandling ved ny-fylling av vann (ca hver 4. uke). Mål vannets klor- og pH-verdi med teststriper med jevne mellomrom. Ideell klorverdi: 2,0 mg/l. Tester du vannkvaliteten for alkalinitet skal verdien på teststripene vise mellom 80-120 mg/l.

Vi anbefaler at du skyller filteret et par ganger i uka og at du bytter filter etter tre til fire uker.Ved normalt bruk og ved riktig bruk av vannkjemi vil du kunne bruke vannet i ditt Mspa i ca 4-6 uker før du gjør et vannbytte.

Lav pH-verdi i vannet vil kunne påvirke effekten av Klor. Tilfør da eventuelt pH UP.

pH-verdier
Dersom du har opplevd for lav pH-verdi dagen etter at du har justert verdiene i vannet, skyldes det sannsynligvis at du ikke har justert alkaliteten på badevannet.Alkaliteten er en betegnelse for mengden av oppløste alkaliske salter i vannet som; karbonater, bi-karbonater og hydroksider. Alkalitet et vannets pH-buffer – desto større buffer vannet har, jo større er vannets motstandsevne mot endringer i pH-verdien.For høy alkalitet betyr at du ikke kan endre pH-verdien. Hvis du tilsetter SpaCare pH-Down «skyves» pH-verdien tilbake igjen. Alkaliteten kan senkes ved å bruke SpaCare Alka-Down.For lav alkalitet betyr at pH-verdien ikke kan kontrolleres, og at pH-verdien hopper opp og ned. Samti-dig kan for lav alkalitet medføre korrosjon på eventuelle massasjedyser i boblebadet ditt. Alkalitet kan heves med SpaCare Alka-Up. Bruk gjerne spaberegneren på scandinavianspacare.no/spaberegner/

Hvorfor er det hvite flak i vannet eller melkehvitt vann?
Det er helt naturlig at vannet inneholder kalk. Kalken i vannet kan imidlertid medføre hvite flak hvis pH-verdien i vannet blir for høy (over 7,6). Når pH-verdien i vannet er nøytral vil vannet se klart og flott ut. Er skaden skjedd og du kan se kalk-utfelling i vannet er det heldigvis ikke farlig, og kan forsvinne av seg selv ved kontinuerlig filtrering (regelmessig filter bytte anbefales).

Slik ungår du hvite flak i vannet:

  • Sørg for at alkaliteten holdes på 80-120 mg/l, slik at pH-verdien er stabil.
  • Kontroller pH-verdien med jevne mellomrom (gjerne to til tre ganger i uken) og juster pH-verdien til mellom 7,0 og 7,4.
  • Tilsett SpaCare No Scale for å binde kalken best mulig i vannet.

Hvorfor er det grått eller uklart vann?
Det er typisk tre årsaker til at vannet i spaet kan bli grått eller uklart:

  1. Tett filter.
  2. For lav pH-verdi eller alkalitet – altså at vannet ikke lenger er i balanse.
  3. For mye organisk materiale (f.eks hud, hår eller liknende) – det vil si mangelfull oksidering.

Utbedringsløsninger:

  1. Ta av filteret og skyll dette, helst et par ganger i uken. Filteret kan taes av selv om det er vann i badet, husk også at de to grå dysene på innsiden av badet må skrues av og renses hver gang badet tømmes før nytt vann tilsettes. Dersom filteret er skittent kan det ikke rense vannet godt nok og det vil fort kunne oppstå problemer med grått eller uklart vann. Når filteret er rent kan de minste partiklene i vannet fjernes ved å tilsette SpaCare Bright & Clear – men tilsett aldri mer enn 10 ml per 1000-1500 li-ter vann.
  2. For å finne ut om det er noe galt med pH-verdien eller alkaliteten i vannet er du nødt til å måle deg frem. Mål alkaliteten (TA) med teststrips. Juster alkaliteten slik at den har en verdi på 80-120 mg/l. Er alkaliteten for lav tilsettes SpaCare Alka Up – er den for høy tilsettes SpaCare Alka Down. Når alkaliteten er justert korrekt måles pH-verdien med teststrips. Sørg for at vannet er i balanse ved å få pH-verdien til å ligge mellom 7,0 og 7,4 med enten SpaCare pH-Up eller SpaCare pH-Down.
  3. Fjern fremmedlegemene med renholdskitet. Hjelper ikke dette bør du bytte vann.

Uklart vann kan også løses dersom to måleskjeer (2x15ml) med SpaChock eller Active Oxygen Gra-nular (A) tilsettes i vannet. Dersom det ikke hjelper er det nødvendig å bytte vannet.

Vedlikeholdsrutiner
Uansett hvilket desinfeksjonsmiddel du bruker anbefaler vi at du minst én gang i uken gjør følgende rutiner for å oppnå optimal vannkvalitet/hygiene:

  • Vedlikeholder med 25 ml SpaCare No Scale per 1000 liter vann.
  • Måler og justerer pH-verdien til 7,0-7,4.
  • Tester og justerer alkaliteten hvis pH-verdien er vanskelig å kontrollere.
  • Vedlikeholder med 10ml Spacare Bright & Clear ukentlig dersom vannet ikke er krystallklart.
  • Bruke Spacare Foam Down på skummet hvis du opplever at det dannes skum på overflaten.
  • For ekstra sikkerhet anbefaler vi på det sterkeste å tilsette 1 stk SunWac 12 tablett. Denne klor-ta-bletten dreper alt av bakterier i ditt boblebad og du kan bade klor-fritt igjen dagen etterpå.
  • Hvis du ikke vil bruke klor skal du tilsette 50 ml SpaCare Active Oxygen per 1000 liter vann.
  • For å opprettholde et rent vann er det viktig å dusje før man går i boblebadet. En person som dusjer før bading forurenser vannet 200 ganger mindre enn en person som ikke har vasket seg.